TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Türkçe-Edebiyat

Türkçe-Edebiyat Türk Edebiyatı

İsim Tamlamaları Test Soruları ve Cevapları

Türkçe-Edebiyat icinde İsim Tamlamaları Test Soruları ve Cevapları konusu , İsim Tamlamaları Test Soruları ve Cevapları 1. "Konağa bitişik Süleymaniye Camii'nin avlusunda buluşmuştuk onunla." Bu cümledeki ad tamlamasının özdeşi, aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar. B) Kasabadan ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26-01-2011, 12:49 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart İsim Tamlamaları Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


İsim Tamlamaları Test Soruları ve Cevapları
1. "Konağa bitişik Süleymaniye Camii'nin avlusunda buluşmuştuk onunla."

Bu cümledeki ad tamlamasının özdeşi, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar.

B) Kasabadan ayrılırken Saffet Bey'in gözleri doldu.

C) önce Serhat Şehri'ne varıp bir süre orada durakladılar.

D) Saffet Bey hepsinin elini tek tek sıktı.

E) Saffet Bey harcırahının tamamını, şoförün cebine koydu.


2. Dilene dilene eğilmiş belim

Yüzüm kaktüs yaprağına benzemiş

Bilmiyorum neden böyle tembelim

Kim bana "çalışma, yaşarsın" demiş.

Yukarıdaki dizelerde tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5


3. Belirtisiz ad tamlamalarında tamlayan ya da tamlanan, adlaşmış sıfattan oluşabilir.

Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır?

A) Gül dalında güzeldir, bunu unutma.

B) Annemin yaptığı mis gibi yemeklerin kokusu hâlâ burnumda tütüyor.

C) Daha ne olmasını bekliyordun, tembel işi ancak bu kadar olur.

D) Bu günlerde bütün gazeteler tencere tava kuponu verme yarışına girdiler.

E) Söğüt ağacı genellikle dere kenarlarında yetişen bir ağaç türüdür.


4. Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı tamlayanından önce söylenmiş bir isim tamlaması vardır?

A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi,

B) Uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin.

C) Kim bilir felek ayırmasaydı bizi birbirimizden,

D) Belki bu kadar yakın olmazdık birbirimize.

E) Ayrılığı ölüm ile tartarlar;

Elli dirhem fazla gelir ayrılık


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlaması yoktur?

A) Üniversite sınavını kazanmak için gece gündüz çalışıyorum.

B) Herkes ekmek parasını kazanmak için çalışıp kimseye muhtaç olmamalı.

C) Hiçbir doktor gönül yarasının merhemini bulamadı.

D) Bu kitap tutumlu olmanın yaralarını anlatmak için yazıldı.

E) Daracık sokaklar geçilince karşınıza geniş bir cadde çıkıyordu.


6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ad tamlaması kullanılmıştır?

A) Akan su bulanıksa akar akar durulur.

B) İki bacak bir bedeni çekmez olur yorulur.

C) Neden Lokman Hekimler bulamadılar deva.

D) Her şey erir erimeyen bu zamanın elinde.

E) Yeşil yapraklar gibi yeşillere bezendim.


7. Saffet Bey, Belediye'nin kapısından ok gibi fırlayıp ormanı teftişe gitmek üzere Hüsnü'nün ardı sıra caminin yolunu tutuğu an, Belediye reisi de, kapıdan fırladığı gibi öbür yönde çarşıyı arşınlayıp, Parti Merkezi' ne destursuz girip Osman Ağa'nın karşısına oturmuştu.

Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5


8. Ad tamlamalarında zamirler, tamlayan ya da tamlanan olabilir.

Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı zamir olan bir ad tamlaması vardır?

A) Kaçak olarak kesilen ağaçların odunundan odun kömürü yapılıyormuş.

B) Saffet Bey, rugan ayakkabılarının ucunda zıplamasını sürdürüyordu.

C) Osman Ağanın babası buraların en zengin insanıymış.

D) Terzi: "Kaymakam bu elbisenin neyini beğenmedi." diye söylenip duruyordu.

E) Hüsnü: "Bu işin sonunda yakayı ele vermek de var:" dedi.


9. Karagözlü anam neden ağlarsın;

Ağlarsın da yüreğimi dağlarsın.

Sabaha doğru ben gideceğim

Akşamdan azığımı bağlarsın

Yukarıdaki dörtlükte tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz ad tamlaması kullanılmıştır?

A) Çölde yolculuk yapanlar, gündüz dinlenip gece ayın ışığında yollarına devam ederlerdi.

B) Bahar gelince ilk önce badem ağaçları çiçek açar.

C) Bizim köydeki derenin kenarında piknik yapardık.

D) Masanın örtüsünü her hafta başka bir öğrenci evine götürüp yıkatırdı.

E) Müdür: "Öğrencilerin başarısını arttırmak için neler yapabiliriz:" diye sordu.


11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş bir ad tamlaması vardır?

A) Okulun bahçesinde neşeyle oynayan çocukları görünce birden eski günleri hatırladım.

B) Katmerli yalanlarından bıktım, artık sana inanmayacağım.

C) Geyik, avcının onu yakalamak için kurduğu tuzaktan son anda kurtuldu.

D) Hakemin gözü maçta yediği yumruktan sonra morardı.

E) İnsan babasının kıymetini ölmeden önce bilmelidir.


12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme belirtisiz ad tamlaması oluşturmuştur?

A) Annem her akşam yaptıklarımı babama bir bir anlatırdı

B) Şırıl şırıl akan bir derenin kenarında saatlerce yürüsem de hiç yorgunluk hissetmem.

C) Günümüzde insanlar eş dost ziyaretlerini de unutur hale geldiler.

D) Bayramlarda komşularımızı bir bir ziyaret ederdik.

E) Araban olmadığına üzüleceğin yerde evi barkı olmayan insanların halini düşünsen iyi edersin.


13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı zamir olan bir İsim tamlaması kullanılmıştır?

A) Yalvarmak, yakarmak nafile, delikanlılık çağındaki cevher, gözünün yaşına bakmadan gider

B) Neden böyle düşman görünürsünüz, yıllar yılı dost bildiğim aynalar.

C) Gökyüzünün başka rengi de varmış, geç fark ettim taşın sert olduğunu.

D) Hayata beraber başladığımız dostlarla da ayrıldı yollar bir bir.

E) Neylersin, ölüm hepimizin başında; uyudun uyanamadın olacak, kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında.


14. Saffet Bey'in derdi Osman Ağa'ya Yurt Bilgisi öğretmek değildi, derdi başkaydı.turkeyarena.net

Yukarıdaki cümle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Belirtili ad tamlaması kullanılmıştır

B) Zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır

C) Belirtisiz ad tamlaması kullanılmıştır.

D) Soyut ad kullanılmıştır.

E) Tamlayanı düşmüş bir ad tamlaması kullanılmıştır.


15. I. Gazete sayfalarının haber kalitesi gittikçe düşüyor.

II. Eskiden insanlarımız gün doğmadan önce uyanır, tarlalarına çalışmaya giderlermiş.

III. Rüzgârlı havalarda dışarı çıkarken daha sıkı giyinmelisin.

IV. Bana hep doğruluktan ayrılma diyen anamın sesi hala kulaklarımda çınlıyor.

V. Kahramanlık dolu bir mazisi olan bir milletin evlâtları böyle mi olacaktı?

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde belirtili ad tamlaması kullanılmıştır?

A) I. ve II.

B) II. ve III.

C) II. ve IV.

D) III. ve IV

E) IV. ve V.


16. "Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış."

Yukarıdaki atasözünde bulunan altı çizili tamlamanın özdeşi aşağıdaki atasözlerinin hangisinde vardır?

A) Baba malı tez tükenir, malı evlat kazana.

B) El yarası geçer, dil yarası geçmez.

C) İyiliğe iyilik olsaydı, koca öküze bıçak olmazdı.

D) Kurtla ortak olan tilkinin hissesi ya bağırsaktır, ya tırnak.

E) Dağ başından duman, yiğit başından boran eksik olmaz.


17. Takısız ad tamlamalarında, tamlayan, tamlananın neye benzediğini ya da neden yapıldığını anlatır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisi bu açıklamaya örnek gösterilemez?

A) Annemin yıllar önce ördüğü yün kazağı hâlâ kullanıyorum.

B) Gece evimize giren hırsızlar, annemin altın bileziklerini alıp kaçmışlar.

C) Marmara'da deprem olduğunda eğlencesine ara vermeyen katı yürekli insanlar da var bu memlekette.

D) Adana'daki taş köprü çok eski zamanlardan beri ulaşım için kullanılmaya devam ediyor.

E) Artık evlerimizi süsleyen saksılardaki çiçeklerin yerlerini naylon çiçekler aldı.


Cevap Anahtarı: 1)A 2)B 3)C 4)B 5)E 6)D 7)D 8)D 9)C 10)B 11)B 12)C 13)E 14)B 15)E 16)D 17)C




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 15-04-2012, 09:18 PM   #2 (permalink)
Misafir
Guest
 
Mesajlar: n/a
Cool

soruları niye işaretleyemiyoruz
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
isim tamlamalari test
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/turkce-edebiyat/40538-isim-tamlamalari-test-sorulari-ve-cevaplari.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
isim tamlamaları testi — Yandex: 146 bin sonuç bulundu This thread Refback 02-04-2013 09:56 PM
6.sınıf isim tamlamaları test soruları ve cevapları — Yandex: 1 milyon sonuç bulundu This thread Refback 12-12-2012 04:32 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Söz Sanatları Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 1 15-02-2012 11:15 PM
Yaş Problemleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Matematik 1 20-03-2011 06:52 PM
İsim - Zamir (Sözcük Türleri) Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 23-01-2011 11:28 AM
I. ve II. Meşrutiyet Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 22-12-2010 02:15 PM
Biyoloji Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Biyoloji 1 17-12-2010 05:32 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:04 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics