TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Türkçe-Edebiyat

Türkçe-Edebiyat Türk Edebiyatı

Sözcükte Yapı Test Soruları ve Cevapları

Türkçe-Edebiyat icinde Sözcükte Yapı Test Soruları ve Cevapları konusu , Sözcükte Yapı Test Soruları ve Cevapları 1 . Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu [LinkLeri Görmek İçin Lütfen ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16-01-2011, 08:48 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart Sözcükte Yapı Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Sözcükte Yapı Test Soruları ve Cevapları
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır.
Bu [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]de numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V



2. Güneşin ışıkları (I) kavruk (II) tenimizi sızlatıyor (III), ılık (IV) rüzgârsa okşuyordu (V).
Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]ü ötekilerden farklıdır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V



3. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] almıştır?

A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım.
B) Kolu sarılı bir hasta, hemşireyi çağırdı.
C) Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu.
D) Dizili masalar, şamdanlarıyla güzel görünüyordu.
E) Sürülü tarlalara bu yıl ürün ekilmeyecekti.






4. I. Soğuk iklimlerin insanları açık tenlidir.
II. Yalnız geçirdiği günlerin acısını hissetti.
III. Beni yanlış anlamayın sakın, hayıflanıyorum işte.
IV. Susuz bir yazdı, çiftçiler yine üzüldü.
V. Gitme, diyorum; oralar tehlikeli.
Yukarıdaki altı çizili [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]lerden hangisi basittir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V



5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A) Saçın ağarmış, yüzün solmuş; ama yine de güzelsin.
B) Binaların girişi de ferahlık vermeli insana, [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] olmalı.
C) Zamanın değerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın.
D) Siz, beni yanlış anladınız.
E) Korku, yeni işlere girişmememizi engeller.






6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ş (ış, iş, uş, üş)” eki ötekilerden farklı bir işlevde kullanılmıştır?

A) Görüşmek için hafta sonunu bekleyemedi.
B) İnanışların tartışmasını bile yapmazdı.
C) [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] adamlar dövüşmüş.
D) Dertleşen köylüler, muhtarın gelmesini bekledi.
E) Anlaşmaya bağlı olacaklarına inanıyor musunuz?





7. Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardı,
Gecelerde ve yalnız
Vermeye az buldunuz
Yahut vakit olmadı.
Yukarıdaki şiirdeki sözcüklerden kaçı türemiştir?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5


8. Mutluluğu tatmanın tek yolu onu paylaşmaktır, çünkü mutluluk ikiz olarak doğar.
Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] vardır?

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6



9. “Başarının sırrı insanın içinde, çabasında ve sabrındadır.”
Yukarıdaki cümlede geçen sözcüklerden kaçı tamlanan eki almıştır?

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
E) 7


10. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi ötekilerden farklı yapıdadır?

A) O günlerde hava oldukça sıcaktı.
B) Yavrucak hastalıktan ufaldı.
C) Tavuk kuytu bir köşede yumurtlamış.
D) [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] koşup ata binecek kadar büyüdü.
E) Ağaç, fırtına kopunca devrildi.






11.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]dan keskin bir sirke kokusu alıyorduk.
B) Uzak memleketlerden haber getirirdi köye.
C) Çiçeklerin kokusu kadar güzeldi esen rüzgâr.
D) Algılaması zayıf bir insan gözlemci olmalı.
E) Savcı, olayların üstüne üstüne gidiyordu.






12. I-Yapraklar güneşin etkisiyle sarardı.
II-Annesi onu kollarıyla sıkı sıkı sarardı.
III-Bulutun gölgesinden hava birden karardı.
IV-İşçiler çimentoyu iyice karardı.
V-Bu benim için önemli bir karardı.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangileri ötekilerden farklı yapıdadır? (turkeyarena.net)

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) IV ve V
E) II ve V



13. Yazdığım hiçbir (I) şeyi, yanlış da olsa silmezdim.
Birçok (II) konuda aynı görüşü paylaşıyoruz seninle.
Güle biraz (III) su verince, gülün canlanması gerekiyordu.
Bu [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]lere kimi (IV) kitaplarda da rastlayabilirsiniz.
Çoğu (V) günler, çocuklara masal anlatırlardı yaşlı kadınlar.
Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangileri basit sıfattır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) IV ve V
E) II ve V


14. “Kimi zaman [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] kalıplaşarak birleşik isim oluşturur.”
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük bu yolla oluşmamıştır?

A) Sıradağlar, Akdeniz bölgesini boydan boya kaplar.
B) Yenilik arayışı olan sanatçılarımız hep bu yüzyılın sanatçılarıdır.
C) Ortaçağ, Batı”da bilimin ve felsefenin gelişmediği bir çağ olmuştur.
D) Koşuklar, daha çok aşkı ve ilkbahar sevincini anlatırdı.
E) Evleri sarıp sarmalayıp gelinduvakları, çiçek açmıştı.



15. “[LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]deki “-a” eki isimden [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] veya [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] yapabilen eklerdir.
Aşağıdakilerden hangisinde “-e, -a” ötekilerden farklı bir görevdedir?

A) Yıllarca katlandığı kocasını bu yaşta boşadı.
B) Dizindeki yarayı biraz eşince dizi kanadı.
C) Uyumadan önce sınavından iyi bir not almayı diledi.
D) Okul şehir merkezindeydi ama yolu sapaydı.
E) Ünlü bir yönetmenin çektiği bir filmde oynadı.



16.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ünlü kaybına uğramamıştır?

A) Kıvrılıyor yollarda hasta bit tren inleye inleye.
B) Kâğıtlar, poşetler ve yapaklar savruluyor fırtınada.
C) Araba il sınırına varmadan yoldan çevriliyor.
D) Devriliyor bir dev, tarihin durmaz akışında.
E) Evi yıkılan insanlara birer çadır veriliyor.






17. Bir yudum (I) içmek için suya eğildi.
[LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]nda özel (II) bir yeri vardır O.Pamuk”un.
[LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın] (III) bir binanın restore edilmesi için çalışılacaktı.
Sürü (IV) nasıl olmuşsa dağılmış, ana yola çıkmıştı.
Olayı anlatacak bir tanık (V) bile bulunamamıştı.
Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangisi basittir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V



18. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi basittir?

A) Açık açık konuşur, kimseden çekinmezdi.
B) İnsanlar konser alanına akın akın geliyordu.
C) [LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]le göz göze gelince, tahtaya kalktım.
D) Cevabını bile bile, neden soru sorup duruyorsun.
E) Akıllı akıllı oturan çocuklar bu muydu, diye şaştım.






19. Aşağıdakilerden hangisi ikili (ortak) kök değildir?

A) güven
B) ağrı
C) yol
D) sıva
E) eski






20. “Türkçedeki “cık, -cak,-ce, -msi,-mtırak ekleri sözcüklere küçültme anlamı katar ve bu sözcükler isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılabilir.”
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde küçültme sıfatı kullanılmamıştır?

A) Büyükçe bir çay bahçesinde oturmuş, dinleniyorduk.
B) Kitaptaki sarımtırak renkler, yeşillerle uyum içindeydi.
C) Etrafı duvarlarla çevrili konağın genişçe bir bahçesi vardı.
D) Irmağın yeşilimsi rengi, buraya ayrı bir hava katıyordu.
E) İnsanlar bu apartmanın bu katından ufacık görünüyordu.


Cevap Anahtarı
1) D
2) C
3) A
4) E
5) C
6) B
7) D
8) D
9) B
10) D
11) D
12) B
13) D
14) E
15) D
16) E
17) C
18) C
19) C
20) E




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Cevapla

Tags
sozcukte yapi test
Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Paragraf Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 5 23-03-2011 06:28 PM
Sözcükte Yapı Konu Anlatımı RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 27-01-2011 01:14 PM
Eylemler Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 21-01-2011 05:24 PM
Biyoloji Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Biyoloji 1 17-12-2010 05:32 PM
Sözcükte Anlam Test Soruları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 1 31-10-2010 06:14 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:14 PM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics