TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Türkçe-Edebiyat

Türkçe-Edebiyat Türk Edebiyatı

Edat, Bağlaç, Ünlem Test Soruları ve Cevapları

Türkçe-Edebiyat icinde Edat, Bağlaç, Ünlem Test Soruları ve Cevapları konusu , Edatlar (İlgeçler), Bağlaçlar, Ünlemler Test Soruları ve Cevapları-1 1.Belki haziranda mavi benekli çocuksun Ah seni kimseler bilmiyor bilmiyor Bir şilep sızıyor ıssız gözlerinden Belki Yeşilköy’de uçağa biniyorsun Bu dörtlükte aşağıdakilerden ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09-02-2010, 03:16 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.659
Sponsor Bağlantılar
Standart Edat, Bağlaç, Ünlem Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Edatlar (İlgeçler), Bağlaçlar, Ünlemler Test Soruları ve Cevapları-1
1.Belki haziranda mavi benekli çocuksun

Ah seni kimseler bilmiyor bilmiyor

Bir şilep sızıyor ıssız gözlerinden

Belki Yeşilköy’de uçağa biniyorsun

Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?

a) ünlem

b) edat

c) adıl

d) zarf


2. “ile” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır?

a) Sinema ile tiyatro kardeş sanatlardır.

b) Duygularımız ile düşüncelerimizi size söyledik.

c) Kadını ile, erkeği ile ulus el ele vermeli.

d) Bilim ile sanat önem vermeliyiz.


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgeç yoktur?

a) Sabahtan beri seni bekliyorum.

b) Akşama dek bu işi bitirmeliyiz.

c) Toplantıya sadece sen mi gelmedin?

d) Bu konuyu Selim ile Murat da anlamış.


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç vardır?

a) Bu tabloları yalnız sen alabilirsin.

b) Birlikte gezdik fakat hiç konuşmadık.

c) Yolculuğumuza otobüs ile devam ettik.

d) Sabaha karşı telefon ile bizi aradı.


5. Hangi cümlede bağlaç yoktur?

a) Kendisi ne uğradı ne de haber verdi.

b) Yaz geldi ama havalar ısınmadı.

c) Tatile yeni arabaları ile çıktılar.

d) Bu evi beğenmedik ki kiralayalım!


6. “ile” kelimesi hangi cümlede bağlaç görevindedir?

a) Gece kardeşim ile sahilde dolaştılar.

b) Ahmet ile kardeşi bize geldiler.

c) Erzurum’a uçak ile gittiler.

d) Çocuklar, öğretmenleri ile resim çektirdiler.


7. “Otobüs ve vapur ile gelen pek çok turist sahil ile orman arasında konakladı.” cümlesindeki “ile” sözcüğünün çeşidi hangi seçenekte sırası ile doğru olarak verilmiştir?(turkeyarena.com)

a) edat – bağlaç

b) edat – edat

c) bağlaç – bağlaç

d) bağlaç – edat


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” sözcüğü diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?

a) Okumakla dinlemek bir değil ki…

b) İki ile dördün toplamı kadardık.

c) Ahmet ile Mehmet’ten güç aldık.

d) Hikaye ile roman arasında bir seçim yapamadık.

e) Onun gösterilerini ilgiyle izledik.


9. Aşağıdakilerin hangisinde “ile” bağlaç görevindedir.?

a) Onu heyecanla uğurladık.

b) Bize arabayla geldiler.

c) Onu sözle bozguna uğrattık.

d) Bu durumu içtenlikle destekledi.

e) Duyguyla düşünceyi birbirinden ayıramadı.


10. Aşağıdaki cümleler, “ile” sözcüğünün kullanımı yönünden kendi aralarında gruplanırlarsa hangisi, gruplamalara girmez?

a) Kuşların tatlı cıvıltılarıyla uyandım.

b) Önüne gelen kısmeti de öfkeyle tepti.

c) Defterle kalem gerekli malzemeydi.

d) Okula kadar arabayla geldi.

e) Arkadaşının yüzüne sevgiyle baktı.


CEVAP ANAHTARI
1.b 2.c 3.d 4.b 5.c 6.b 7.a 8.e 9.e 10.c





RüzGaR isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 09-02-2010, 03:23 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.659
Standart Edatlar (İlgeçler), Bağlaçlar, Ünlemler Test Soruları ve Cevapları-2

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük tür olarak ötekilerden farklıdır?

a) Gönül ne gezersin sarp kayalarda

b) Gittim o son diyara ki serhaddıdır yerin

c) Gül bile kıskandı döktü yaprağın

d) Bu viranede de kuşlar öterdi

e) Yorgun bir çınardı; fakat hep ayakta


2. “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç görevinde kullanılmıştır?

a) Adam yalnız yaşamaya bir türlü alışamamıştı.

b) Arkadaşım beş yıldır bu evde yalnız kalıyor.

c) Büyük yazar, sonunda bu yolda yalnız kaldı.

d) Biz de geliriz; yalnız çok oturmayız.

e) Bu konuyu yalnız o biliyordu.


3. “ki” bağlacı, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşul” ilgisi kurmuştur?

a) Evden çıkıyordum ki telefon çaldı.

b) Senin yaptıklarını hiç unutmadık ki.

c) Sorunları çöz ki konuyu iyice anlayasın.

d) Bu çocuk bir yaramaz ki sormayın.

e) Tahtaya kalkmıştım ki kapı açıldı.


4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde edat kullanılmamıştır?

a) Dün bir şal gibi dolandı boynuma

b) Gökyüzü ağarıncaya dek

c) Gökyüzünün maviliğine akarak

d) Su kadar maviyken gökyüzü

e) Bir haykırışla ürperdi her yer


5. “ve” bağlacı, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

a) Sırtında eski ve kirli bir ceket vardı.

b) Saatini ve anahtarlarını masanın üzerinde unutmuş.

c) Yardımlarınız için size ve arkadaşlarınıza teşekkür ederiz.

d) Yarın ve bir sonraki gün köy okullarını dolaşacağız.

e) Kimseye kulak asmadı ve sonunda istediğini elde etti.


6.Başımı sokacak bir damım yok

Uçsuz bucaksız dünyaya karşı

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

a) Fiilimsi

b) Sıfat tamlaması

c) İyelik eki almış sözcük

d) Bağlaç

e) Edat


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat (ilgeç) kullanılmamıştır?

a) O kitabı okumadım; çünkü zamanım yoktu.

b) Görevimi birince kuş kadar hafifledim.

c) Başarılarını arı gibi çalışmalarına borçluydular.

d) Konuyu anladığınıza göre sorun kalmadı.

e) Bu araba sizin gibi bir aile için küçük değil mi?


8.Bütün şehir nihayetsiz bir nur içinde!

Kış mehtabı daha parlak, daha lekesiz,

Ne buluttan bir eser var, ne bir küçük iz.

Gülümsüyor gibi sema sürur içinde

Bu dizelerde, aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi, kullanılmamıştır?

a) edat

b) zarf

c) sıfat

d) zamir

e) bağlaç


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” farlık görevde kullanılmıştır?

a) Kuru pantolon ile balık tutulmaz.turkeyarena.com

b) Okumayı sevmeyen insanlar ile bir yere varılamaz.

c) Yenilmesi gereken ilk düşmanlar öfke ile umutsuzluktur.

d) Çevresindeki güzellikler ile neden ilgilenmez insanlar?


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük edat değildir?

a) Yanımda kitaptan başka bir şey yok.

b) Kitabı aldım ancak okumadım.

c) Adamı evine dek takip ettik.

d) Ödevini herkes hazırlamış, bir sen yapmamışsın.


CEVAP ANAHTARI
1.a 2.d 3.c 4.c 5.e 6.d 7.a 8.d 9.c 10.b
RüzGaR isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-12-2010, 08:08 PM   #3 (permalink)
Aktif Üye
 
Üyelik tarihi: Oct 2010
Mesajlar: 124
Standart

siteniz süper ötesi herşey var ellerinize sağlık
Funda3418 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26-01-2011, 12:38 PM   #4 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.659
Standart Edatlar (İlgeçler), Bağlaçlar, Ünlemler Test Soruları ve Cevapları-3

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "doğru" sözcüğü edat olarak kullanılmıştır?

A) Doğru söze itiraz etmek hata olur.

B) Doğrusunu söylemek gerekirse zaten bu işin ola­cağını düşünmemiştim.

C) Tek kol ve doğru tutum, her zaman iki kol ve yanlış tutumu yener.

D) Yapmayı planladığınız şeyin doğru olduğundan emin olun.

E) Asansöre doğru yürürken, yüksek sesle konuşur­ken gördüm.


2. Aşağıdakilerin hangisinde edat cümleye karşılaş­tırma anlamı vermiştir?
A) Tembel insanlara göre başarı, çalışmaya değil, şansa bağlıdır.
B) Başarısız insanlara göre başarılı insanların daha zeki olduğu düşüncesi doğru değildir.
C) Bana göre başarmanın birinci şartı başarabilece­ğine inanmaktır.
D) insanların giyim kuşamları kendileri hakkındaki düşüncelerine göre şekillenir.
E) Herkese göre davranışlarını ayarlamak için uğra­şırsan kendin olmaktan uzaklaşırsın.

3. I. - Yaa, demek inkâr ediyorsun, öyleyse suç ortağısın, yürü bakalım karakola!
II. - Elli yıllık çiftçiyim, böyle bir vahşet görmedim. Vah! Vah!
III. - "Hayvanlık bu, hayvanlık!" dedi öteki.
IV. - Buldum hırsızları, buldum! Bu çocuk, hepsini tek tek biliyor.
V. Kafasına koymuşsa seni barındırmaz burada!
Yukarıda verilenlerin hangilerinde "tehdit, korkutma" anlamı vardır?
A) II. ve III.
B) I. ve III.
C) II. ve IV.
D) II. Ve V.
E) I. ve V.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili söz­cük türü yönüyle diğerlerinden farklıdır?
A) Konuşması kötü olduğu için kimse onu dinlemiyor, oysa anlattıkları çok ilginç.
B) Bu ay borçlarımı ödedim üstelik biraz da param kaldı.
C) Ben ne senin ne onun işlerine karışmama konu­sunda kararlıyım.
D) Herkes başarılı olmak ister ama başarıya doğru giden yoldaki zorluklara katlanmayı göze alamaz.
E) Bundan sonra derslerine ister çalış, ister çalışma beni hiç ilgilendirmiyor.

5. Aşağıdakilerin hangisinde "yalnız" edatının yerine kullanılan bir sözcük vardır?
A) "Bu nasıl yapılabilir?" daima yapabileceğine ina­nan insanların kapısını çalar.
B) Başarabileceğinize inanarak başarıyı elde edebi­lirsiniz.
C) İş başvurusu için gittiğimde sadece birkaç kişiyi görmüştüm.
D) Böyle düşünen insanlar inançla arzu etmeyi karış­tırıyorlar.
E) "Tamam bir deneyeceğim ama bu işin olacağını sanmıyorum." tavrı başarısızlığı getirir.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde bir sözcük yüklem olmuştur?
A) Aklınız bir düşünce fabrikasıdır; bir günde sayısız düşünce üreten verimli bir fabrika.
B) Kişi kalbinde düşündüğü gibidir.
C) Birçok düşünürün ortak görüşüne göre kişi kendi düşüncelerinin ürünüdür.
D) Kendinize inanmak; başarıya giden yolda atılan ilk adımdır.
E) Büyük fikir ve planlar çoğu zaman küçük fikir ve planlardan daha kolaydır.

7. Kardeşler arasına, heyhat, su-'i zan düştü
Zedelendi sağduyu; körleşen iz'an düştü
Şarkısıyla yaşadık yıllar yılı baharın
İnsanlık bahçemize sensizlik hazan düştü.
Yağmur, seni bekleyen bir taş da ben olsaydım.
Yukarıdaki dizelerde kaç tane edat kullanılmıştır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?
A) Ben ömrüm boyunca yalnız sana kavuşmanın hayaliyle yaşadım.
B) Tek suçu bu olsa hiç önemli değil, siz onun diğer suçlarını bilmiyorsunuz.
C) Ben de .sizinle gelmek istiyorum yalnız iki günden fazla izin alma imkanım yok.
D) Konuyu değişik örneklerle açıklarsan daha iyi an­laşılmasını sağlarsın.
E) Bazılarına göre insan zengin olsun da nasıl olursa olsun önemli değildir.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanıl­mamıştır?
A) Mademki onun borcuna sadık biri olmadığını bili­yordun neden ona borç verdin.
B) insan bilginlerin yanında çenesine sahip olmalı ki mahcup duruma düşmesin.
C) En sevdiği dostları da onu bu kara gününde yalnız bırakınca bütün insanlara küstü.
D) Hani bana: "Senden başkasını seversem Allah beni kahretsin." demiştin.
E) Pek çok insan çalışması gerektiğini biliyor, fakat çalışmak için gerekli iradeyi gösteremiyor.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ise" bağlaç ola­rak kullanılmamıştır?
A) öğrencilik yıllarımızda bazı arkadaşlar gezip eğ­lenmeyi seçti biz ise derslerimize çalışmayı seçtik.
B) Derslerine çalışan arkadaşlarımızın şimdi kimileri öğretmen, kimileri doktor, kimileri ise mühendis ol­dular.
C) Öğretmenimiz ders çalışmayanlar işsiz kalırlar, perişan olurlar, siz ise ilende rahat edersiniz derdi.
D) Geçenlerde bir arkadaşım iş bulamadığından ya­kınıyordu ben ise çok güzel bir işte çalışıyordum.
E) İnsan öğrencilik yıllarında derslerine çalışmaz ise ileride çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalır.

11. Aşağıdakilerin hangisinde edata ver verilmemiştir?
A) En iyilerden biri olduğuna inanıyordu ve bu neden­le hareketleri ve davranışları en iyisiydi.
B) Geçenlerde genç bir yazar ile yazma tutkusu üze­rine konuşuyorduk.
C) Bir sen değilsin yaptıklarıyla övünen.
D) "Oo" dedi genç bayan yazar "Bay X olağanüstü bir yazardır; tabii ki ben onun kadar başarılı biri ola­mam."
E) Önemsiz bir kişi olduğuna inanan kişinin yaptığı her şeyde bir başarısızlık damgası vardır.

12. Aşağıdakilerin hangisinde bağlaç iki dolaylı tüm­leci bağlamıştır?
A) Tembelliği yüzünden hem kendisini hem de ailesi­ni başkalarına el açmaya muhtaç etti.
B) Kedisinin yapması gereken işleri ne ona ne buna yaptırmaya kalkışmaz.
C) Bundan sonra ne borç veririm ne de borç alırım.
D) Akşam yemeğinde börek ve mantı olduğunu öğ­renince arkadaşımı da çağırmadan edemedim.
E) Köyünden ayrıldıktan sonra ne anasını ne de ba­basını bir daha arayıp sormadı.

13. Aşağıdakilerin hangisinde "ile -le, -la" ötekilerden farklı görevdedir?
A) İş konusunda kendimi onlarla karşılaştırdım; ama dürüst olmak gerekirse benden daha üstün bir özellik göremedim.
B) İki yıl sonra şirket yeniden organize edildi ve bana önemli bir miktarda hisse ile para verildi.
C) Kabaca bir bakışla görülür ki, milyonlarca insan ça­balamakta fakat gerçekte başarılı olamamaktadır.
D) Zor bir durumla karşılaştığınızda "kazanacağım" diye düşünün "kaybedebilirim" diye değil.
E) Bir başkasıyla rekabet ederken "ben en iyiyim" di­ye düşünün "Ben de iyi sayılırım" diye değil.

14.Aşağıdakilerin hangisinde edat öbeği cümlenin anlamını durum bakımından tamamlamaktadır?
A) Bu çevre yine bize hayattaki zirve noktalara ulaş­mak için çok fazla rekabet olduğunu söyler.
B) Yıllardır iş hayatında ve çeşitli mesleklerde başarı­sız olmuş birçok insanla konuştum.
C) Kendimi sıradanlık dünyasından yukarıya nasıl çı­kardığımı şimdiye kadar kimseye açıklamadım.
D) Artık karım yeni giysiler almak için para harcadı­ğında kendisini suçlu gibi hissetmiyor.
E) Neden ileriye doğru ufacık bir adım olacak bir işi almaya çalışıyorum?

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "doğru" sözcüğü edat görevindedir?
A) Senin her söylediğin doğru olmalı; fakat her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir.
B) Günümüz insanları yalana o kadar alışmışlar ki, işimize gelince doğru, işimize gelmeyince yalan söylüyoruz.
C) Bazıları gençlikte iyiye doğru bir yöneliş görünce mutsuz oluyorlar.(turkeyarena.net)
D) Birçok insan yaptıklarının doğru olmadığını biliyor; fakat kendisini yanlışlardan kurtaramıyor.
E) Basının görevi insanlara doğru bilgiler vermekse niçin bu kadar çok yalan haber yayınlıyorlar?

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "hem … hem" bağlacı nesneleri birbirine bağlamıştır?
A) Hem işini hem arkadaşını çok seviyor.
B) Çocuk hem sahilde geziyor hem balık tutuyor.
C) Gözyaşları hem yanağından akıyor hem akan gözyaşlarını silmeye çalışıyordu.
D) Yazarın hem şiirimize hem de hikâyeciliğimize ba­kışını öğreniyoruz.
E) Geziye hem öğrenciler hem öğretmenler geliyor.

Cevap Anahtarı: 1)E 2)B 3)E 4)D 5)C 6)B 7)A 8)B 9)D 10)E 11)E 12)B 13)B 14)D 15)C 16)A
RüzGaR isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
baglaclar test sorulari , edatlar test sorulari , unlemler test sorulari
Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Sayılar Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Matematik 2 22-02-2012 05:34 PM
Söz Sanatları Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 1 15-02-2012 11:15 PM
I. ve II. Meşrutiyet Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 22-12-2010 02:15 PM
Söz Öbekleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 1 11-11-2010 08:06 PM
Bölünebilme Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Matematik 1 12-10-2010 05:23 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:55 PM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics