TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Türkçe-Edebiyat

Türkçe-Edebiyat Türk Edebiyatı

Cümlenin Ögeleri Test Soruları ve Cevapları

Türkçe-Edebiyat icinde Cümlenin Ögeleri Test Soruları ve Cevapları konusu , Cümlenin Ögeleri Test Soruları ve Cevapları 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemden önce gelen sözlerin tümü, özne görevindedir? A) Bahar rüzgârının tatlı serinliği bizi sarhoş et­mişti. B) Yol yapım çalışmaları bir ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02-02-2009, 05:43 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart Cümlenin Ögeleri Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Cümlenin Ögeleri Test Soruları ve Cevapları
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemden önce gelen sözlerin tümü, özne görevindedir?
A) Bahar rüzgârının tatlı serinliği bizi sarhoş et­mişti.
B) Yol yapım çalışmaları bir ay boyunca sürecek.
C) Akıl danışacak ne bir dost ne bir arkadaş bu­labildim.
D) Orman köylülerinin bitmez tükenmez sorunları vardı.
E) Konuyu en ince ayrıntılarına kadar değerlendi­receğiz.


2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Sinirlenince/elindeki kalemleri/bana doğru/ atmıştı.
B) Bu sözü söyleyebileceğimizi/hiç/ummamıştım.
C) Derenin başına/gelince/yolcular/biraz/dinlendi.
D) Memleketimin dağları/şimdi/buram buram/ kokar.
E) Alışverişi tamamlayınca/ablamla/eve/ gittik.

3. "Her gün, onu burada mı bekleyeceğiz?" sorusuna verilecek cevap, cümlenin hangi öğesidir?
A) özne
B) Yüklem
C) Zarf tümleci
D) Belirtili nesne
E) Dolaylı tümleç

4. "Kuş sesleri baharı müjdeliyordu insanlara serin sabahlarda."
Bu cümlede sırasıyla yükleme yöneltilecek hangi soruların cevabı vardır?
A) Ne, neyi, kime, nerede
B) Kim, kimi, neye, ne zaman
C) Ne, neyi, kime, ne zaman
D) Neyi, ne, kime, nerede
E) Neyi, kimi, kime, ne zaman

5. Aşağıdakilerin hangisinde özne, tamlayanı düşmüş ad tamlamasıdır?
A) Gönül verdin derlerdi o delikanlıya
B) Bu ses rüzgârlara karışır gider
C) Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede
D) Kapanırdı daha gün batmadan kapılar
E) En sonunda varmışsın bir Erzincanlıya

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemden etkile­nen öge vurgulanmıştır?
A) Günlerden beri bu hayvanlara bakıyoruz.
B) Tarımsal ilaçlar insan sağlığını olumsuz etkili­yor.
C) Bu konseri büyükbaban da çok beğendi.
D) Köylüler bir hafta içinde tarlaları sürdü.
E) Önceki gün onu çok aradım.

7. Aşağıdaki verilen cümlelerin hangisinde yüklem ek—fiil almamıştır?
A) Denizin sesine kendimizi kaptırmıştık.
B) Ağacın ardında birden bir gölge belirmişti.
C) Artık söylenenleri tam olarak anlamıyordu.
D) Buraya kadar güçlükle yürüyebilmiş.
E) Hava, tahmin ettiğimizden daha soğuktu.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne yok­tur?
A) Bir gün içinde bütün eşyalar taşındı.
B) Çok söyleyen çok yanılır.
C) Kafeterya üniversitenin kampüsünde açıldı.
D) Gecenin karanlığı içinden tok bir ses duyuldu.
E) Maç bir başka sahada haftaya oynanacak.

9. "Geniş bahçeli bir köy evi" ifadesi aşağıdakilerin hangisinde özne göreviyle kullanılmıştır?
A) Geçen yıl geniş bahçeli bir köy evi satın aldık.
B) Geniş bahçeli bir köy evini kaç paraya alabili­riz?
C) Dünyaya geniş bahçeli bir köy evinde gözlerini açtı.
D) Sonunda geniş bahçeli bir köy evine kapağı at­tık.
E) Düşlerini geniş bahçeli bir köy evi süslüyordu.

10. Ovanın böğründeki hafif eğimli toprak kanallar, tar­lalarda biriken fazla suyu denize bıraktı.
Bu cümledeki öge sıralanışı aşağıdaki cümlelerin hangisindekiyle benzerlik göstermiştir?
A) Tek pervaneli uçaklar mayıs sonu ovanın üs­tünde dolaşmaya başladılar.
B) Seni düşündüğüm zaman bir ceylan su içmeye iner.
C) Kapıdan dışarı süzülen sarı ışık birdenbire kay­boldu.
D) Güneş, doğaya hayat veren oklarını yeryüzüne fırlattı.
E) Çok uzaklardan birbiri ardına haykıran kurbağa seslerini işitiyoruz.

11. Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir?
A) - Ali'yi kim çağırdı?
-"Babası
B) - Haberler mi başladı?
- Haberler.
C) - Elimde ne var?
-Para
D) -Ayşe çantasından ne çıkardı?
- Kalem
E) - Çocuklar bizi görünce ne yaptılar?
- Kaçtılar

12. "Ekin biçtim tarlalarında demet demet
Kaval çaldım, koyun güttüm yaylalarında"
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Belirtisiz nesne
B) Zarf tümleci
C) Dolaylı tümleç
D) Sözde özne
E) Yüklem

13. "Yiğit olan yiğit görür düşünde"
Bu dizedeki öğe sıralanışı aşağıdakilerden hangi­siyle aynıdır?
A) Kızıl alevler saçar atımızın yelesi
B) Sabahtan uğradım ben bir fidana
C) Düşüyor her seven gönül azaba
D) Ufukları çınlatıyor nal sesleri bugün
E) Mavi gökler uçurtma arıyor bulutlar altında

14. Aşağıdakilerin hangisinde nesne kullanılmamıştır?
A) Kurallara bağlı kalmak yaşamı sevdiğimizi gös­terir.
B) Gözleri eskisi kadar uzağı iyi görmüyordu.
C) Hareketleri son zamanlarda iyice değişmişti.
D) Buraları tanımadığını bize söylememişti.
E) Balkonu, beton bir direkle sağlamlaştırmıştı.

15. Soyut adlar çoğul özne olduğunda, yüklem tekil olur.
Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala bir örnek var­dır?
A) Artık bu tür düşünceleri savunmaktan vazgeç­tim.
B) Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını almış.
C) İnsan ruhu, çoğu zaman bunları istiyor.
D) Fikirleriniz, aslında pek fena sayılmaz.
E) Ömer Seyfettin öykülerinde cinleri, perileri de anlatır.

16. Aşağıdakilerin hangisinde ilk dize tümüyle belirtili nesne görevindedir?
A) Tren sesleri uzaklaşır geceleri Bilirim sana gider
B) Karlı dağların başında Bir güzele vuruldum ben
C) Senin için yazdığım şiirleri Dün teker teker okudum
D) Çiğnetme düşmana memleketi Hazır ol düşmanın saldırısına
E) Bir sabah söyledi son sözlerini Yumdu dünyaya ela gözlerini

17. Vatan toprakları üzerinde yaşayan hiç kimse, "Va­tan sorunlarından bana ne?" diyemez.
Bu cümledeki öğe sıralanışı aşağıdakilerin hangi­sinde verilmiştir?
A) Dolaylı tümleç, özne, yüklem
B) Dolaylı tümleç, zarf tümleci, özne, yüklem
C) Özne, belirtisiz nesne, yüklem
D) Belirtili nesne, dolaylı tümleç, özne, yüklem
E) Özne, zarf tümleci, belirtisiz nesne, yüklem

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, cümledeki eylemi yapanı bildirmektedir?
A) Çuvallar depoya taşındı.
B) Öörenciler bu konuda uyarıldı.
C) Şo_ryJar az önce çözüldü.
D) Konuklar özenli biçimde ağırlandı.
E) Çocuklar hep birlikte kaçıştı.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemden etkile­nen vurgulanmıştır?
A) Doktor, küçük çocuğu dikkatle muayene etti.
B) İhtiyar adam boş gözlerle bana bakıyordu.
C) Bu şiiri önceki yıl bir televizyonda dinlemiştim.
D) Akşama doğru konuklarımızı otelde ağırladık.
E) Bu yağmur, iki günden beri ekili arazileri mah­vetti.

20. Aşağıdaki sorulardan hangisi yükleme yöneliktir?
A) Nerede o eski günler?
B) Çalışmalarınız sonuç verdi mi?
C) Kimi arıyorsunuz bu vakitte?
D) Orhan mı ikimizle gelecek?
E) Onlar buraya mı taşınacak?



Cevap Anahtarı:
1)D 2)C 3)E 4)C 5)C 6)D 7)D 8)B 9)E 10)D 11)D 12)D 13)E 14)C 15)D 16)C 17)C 18)E 19)E 20)B




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 02-02-2009, 05:48 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Standart

1. "Bilimsel çalışmalar" sözü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek özne görevinde kullanılmıştır?

A) insanları gerçeğe sadece bilimsel çalışmalar götürür.

B) Bu konudaki bilimsel çalışmalar durduruldu.

c) Üniversitemiz bu konuda, bilimsel çalışmalar yaptı.

D) Bu fakültede, bilimsel çalışmaları öğrenciler yürütüyor.

E) Üniversitemiz, bilimsel çalışmalarıyla tanınıyor.


2. Aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı özne de yük*lem de değildir?

A) - Hafta sonunda ne yapacaksın?

- Dinleneceğim.

B) - Sizi kim karşılayacak istasyonda?

- Arkadaşlar

c) - Onda başarı için ne eksik?

- Motivasyon

D) - Seni bu şehre çeken neydi?

- Özlemdi

E) - Tiyatroya kiminle gitmiş?

- Ablasıyla


3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bir söz öbeği değildir?

A) Sanat yapıtı hiçbir şey söylemek zorunda değildir.

B) Yazarın neyi söylediği değil nasıl söylediği önemlidir.

c) Aydın, çağını anlamaya, yorumlamaya, çağının sorunlarını çözümlemeye çalışan kişidir.

D) Okurluk da yazarlık gibi hem yetenek hem de heves isteyen bir eylemdir.

E) Şiir, şairin ve toplumun parmak izidir.


4."Daha fazla" sözü, aşağıdaki cümlelerin han zarf tümleci görevinde kullanılmıştır?

A) Sizinle daha fazla konuşmak istemiyorum.

B) Başarılı olmak için daha fazla kitap okumalısın.

c) Bu iş için daha fazla insan gerekir.

D) Bu günden sonra daha fazla çalışacağız.

E) Bu insanların daha fazla umuda ihtiyacı var.


5. I. Sınavda soruları bitirmeye zaman yetmiyor.

II. Gezip eğlenmeye zaman ayıramıyor.

III. Kirayı ödeyebilmemiz için bize zaman tanıyor.

IV. Tüm bu kanayan yaralarımızı zaman sarar.

"Zaman" sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde "özne" görevinde kullanılmıştır?

a) I. ve II. b) I.ve III. c) I. ve IV. d) II. ve III. e) II. ve IV.


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili öğe, belir*tili nesne durumundadır?

A) Çocuklara kitap okumanın yararları öğretilmelidir.

B) Bu öyküde değişik insan tipleri yer alıyor.

c) Okuduğu yazıdaki yazım yanlışlarını bir bir göstermiş.

D) Değişik şairlerden derlediği şiirlere ilgi gösterilmemiş.

E) Sanatın gerçekleri yaşamın gerçeklerine hiç benzemez.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yalnızca özne ve yük*lemden oluşmamıştır?

A) Okumanın gideremediği bir kederim olmamıştır.

B) "Çok okuyan çok bilir." derler.

c) Okumayı öğrenmek, sanatların en zorudur.

D) Okuma, yaşamımızın belirli bir aşamasında başlayıp biten bir etkinlik değildir.

E) Okuma, yaşam boyu kullanacağımız bir araçtır.



8. Aşağıda boş bırakılan yerlerden hangisine, nesne de dolaylı tümleç de gelebilir?

A) Ödevlerimizi bir an evvel bitirirsek, () gidebiliriz.

B) Sizin de isteyeceğinizi düşünerek () bırakmışlar.

C) Ne kadar istersek isteyelim, () ayrılamayız.

D) Israrcı açıklamalarıyla () ikna etti.

E) Çok çalışıp () kurtulmuş.



9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Ölüm bile / onda / yeniden doğuş gibi / dile gelir.

B) Okumayı / okula gitmeden / bir köy odasında / öğren*mişti.

C) Adresi de / bilmiyordu / telefon numarasını da

D) Değerli dediği / bu tablo / etse etse bir milyar / ederdi.

E) Tam söze başlayacakken / bir genç / itiraz etti.



10. I. Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!

II. Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.

III. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:

IV. Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet.

V. Hakkıdır, Hakka tapan milletimin istiklal!

Yukarıda numaralanmış dizelerden hangi ikisi, iki öğeli cümledir?

A) I. ile II. B) II. ile III. C) II. ile IV.

D) II. ile V. E) IV. ile V.


11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öğe sayısı ötekilerden fazladır?

A) Bu dünyada gördüğünüz her şey kadının eseridir.

B) Müzikle ilgisi olmayan bir insan yoktur.

C) Yaşamda en gerçek yol gösterici bilimdir.

D) Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir.

E) Sözü fazla uzatmanın anlamı yok.



12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne ve yüklemden oluşmuştur?

A) Ödevlerimi hazırlamak için odama çıkıyorum.

B) Onu karşımda görünce, dilim tutuldu.

C) Okulun kırılan camlarını taktık.

D) Akşam yapılacak törene katılacağız.

E) Kediler, evlerimizin sevimli hayvanlarıdır.


13. Cümlede önemsenen öğeyi vurgulamanın bir yolu da onu yükleme yaklaştırmaktır.

Bu açıklamaya göre, aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne vurgulanmaktadır?

A) Dünyada en çok, kendisini sevdi.

B) Bize, en sevdiğim arkadaşım Ali'dir, dedi.

C) Bayramda uzaktaki dostlardan güzel haberler geldi.

D) Sana bu anlattıklarımı Onur'a söylemeyeceksin.

E) Bayram tatilinde kardeşlerimle birlikteydim.


14. Yaşamı, zaman dilimlerine ayırarak mutluluğa ulaşmayı amaçlamalı insanlar.

Bu cümlenin öğe dizilişi, aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

A) Belirtili nesne, zarf tümleci, belirtili nesne, yüklem, özne

B) Zarf tümleci, belirtili nesne, yüklem, özne

C) Belirtili nesne, yüklem, özne

D) Zarf tümleci, dolaylı tümleç, belirtili nesne, yüklem, özne

E) Belirtili nesne, zarf tümleci, yüklem, özne

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öğeleri "belirtili nes*ne, özne, zarf tümleci, yüklem" şeklinde sıralanmıştır?(turkeyarena.com)

A) Mutluluk gibi mutsuzluk da herkesin zaman zaman yaşadığı bir duygudur.

B) Yaşanacak mutlulukları, günün ilk ışıkları, doğadaki her şeye müjdeliyordu.

C) Ağaçların yapraklarını, mevsim yeşile boyamıştı.

D) Yorgun ağaçların arkasındaki o küçük evi herkes çok beğenmişti.

E) Sınıf arkadaşımın babası dün akşam bize geldi.


16. I. Delta, irili ufaklı birçok göl ve bataklığı barındırıyor.

II. Birkaç metre ilerde, yüzü ırmağa dönük biri oturuyor*du.

III. Nehir bugün bazı zehirli atıkları deltasına taşıyor.

IV. Kurbağaların senfonisi, kuş zengini bu iki gölün ses*sizliğini deliyor.

V. Deltadaki köylerde, yaklaşık kırk beş yıl önce yerleşik hayata geçen yörükler yaşıyor.

Yukarıda numaralanmış cümleler öğelerinin sıralanışı yönünden eşleştirildiğinde hangisi dışta kalır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

17. "Elmasın üzerine eğilenler, bal peteği gibi altı köşe yontulmuş yüzlerce yüzeyde............. " cümlesi aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanırsa," Özne - dolaylı tümleç - nesne - zarf tümleci - yüklem" öğelerinden oluşur?

A) elmasın yansıttığı renklerden bir gökkuşağına kapılı*yor.

B) kendi yansımalarından gözlerini alamıyor.

C) tutkulardan, paradan oluşan hayallere dalıyor.

D) kendi yüzlerini binlerce defa görüyor.

E) yüzlerinin eğik, yan, belirsiz biçimlerini seçebiliyor.

18. Bana daha önce neden söylemedin?

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, soru bu cüm-ledekiyle aynı öğeyi buldurmaya yöneliktir?

A) Kurumunuzda çalışan personeller yeterli mi?

B) Bunu bana burada mı açıklıyorsunuz?

C) Bu araçlar acaba ne taşıyor?

D) Hangi sınavda daha başarılıydın?

E) Genel olarak derslerine nasıl çalışıyorsun?


19. (I) Avcının biri, yanında tazısı, omzunda şahini yola çıkmış. (II) Bir süre sonra etrafında gelip geçenin biriktiği bir evliya türbesine rastlamış, evliyaya dua etmiş: (III) Ey mübarek zat, şu tazıma bir tavşan, şahinime de bir keklik ihsan et. (IV) Av sırasında tazısı tavşan, şahini keklik peşinde ölmüş. (V) Dönüşte avcı, türbeye yüzünü dönmüş, evliya olmasına evliyasın ama, demiş, lafı ters tarafından anlıyorsun?

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde dolaylı tümleç yoktur?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


20.(I) Eleştirmen; kendi anlayışı, kendi beğenisi içinse "tarafsız" kalabilir. (II) Her yapıta, her sanatçıya, küçj» hesapların üstüne çıkarak yaklaşabilir. (III) Ancak ne cem yansızlığa özenirse özensin, kendini çağının etkilerince^ bütün bütün sıyıramaz. (IV) Yaşamın içinde, her konuda birtakım düşüncelere, kanılara sahiptir. (V) Bu nedenlecr ki genel ölçülere, zamanla ortaya çıkan genel anlayışla-a genel beğenilere göre, "tarafsızlık" onun da gücünü aşar.
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisin -öznesi, ötekilerle ortak değildir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


21. Şiir yazarken başkalarını "uyandırmak, sarsmak, duygu*landırmak" gibi bir amacım hiç olmadı.

Bu cümlenin öğelerinin sıralanışı, aşağıdakilerden hangisinde doğru gösterilmiştir?

A) Belirteç (zarf) tümleci, nesne, özne, belirteç tümlea. yüklem

B) Belirtisiz nesne, özne, belirteç (zarf) tümleci, yüklem

C) Dolaylı tümleç, özne, belirteç (zarf) tümleci, yüklem

D) Belirteç (zarf) tümleci, özne, belirteç tümleci, yüklem

E) Belirteç (zarf) tümleci, belirtisiz nesne, belirteç tümleci,yüklem


22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır?

A) 20. yüzyılda / insanoğlu / pek çok acı / yaşamıştır.

B) Kimi sanatçılar / yaşamları konusunda / hiçbir ipucu / bırakmamıştır.

C) Sanat yapıtı / doğa ile sanatçı arasında / bir köprüdür.

D) Sorunları çağdaş bir bakış açısıyla incelemek / gerek*lidir.

E) Doğa / sanat yapıtı için / vazgeçilmez bir kaynaktır.



23. Bindiğin atlıkarıncasıdır içimdeki bayramın fır dönersin eteklerinle açların uçuşur bir yitirip bir bulurum al al olmuş yüzünü

Bu dizelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi "yüklem" değildir?

A) atlıkarıncasıdır B) dönersin C) uçuşur

D) bulurum E) olmuş


24. Kavramlar, durumlar, olaylar ve olgular arasındaki çelişkiler ilhan Selçuk'un köşeyazılarını devindiren, onların iç donanımlarını hazırlayan öğeler olarak adlandırılabilir.

Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A) Özne - nesne - yüklem

B) Özne - zarf tümleci - yüklem

C) Özne - yüklem

D) Özne - nesne - zarf tümleci - yüklem

E) Nesne - zarf tümleci - yüklem



25. Aşağıdaki dizelerden hangisi, öğe sayısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Değdi kaç dudağa çoban çeşmesi

B) Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi

C) Arar uzaklarda beni çoban çeşmesi

D) Sızmadı toprağa çoban çeşmesi

E) Alışmadı kimseye çoban çeşmesi


26. Aşağıdakilerin hangisinde ikinci dize nesne görevinde kullanılmamıştır?

A) Severim kırlarda ben yaşamayı

On iki ayı

B) Severim kırların yeşil göğsünü

Bütün süsünü

C) Mutlaka öptürür bağlarda temmuz

Çıplak bir omuz

D) Sızlarsak bizimle birlikte sızlar

Kardeşim rüzgâr

E) Ölürsem istemem ne yas ne kefen
Ne başka bir fen


27. Eskiyor sevgiler, ödenen bedellerin acısı geçince.

Bu cümlenin öğeleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Yüklem - nesne - özne - zarf tümleci

B) Yüklem - özne - nesne

C) Özne - nesne - zarf tümleci - yüklem

D) Özne - nesne - zarf tümleci - yüklem

E) Yüklem - özne - zarf tümleci



28. Aşağıdakilerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Hayat / insana / o insanın kendisi için istediğinden faz*lasını / vermiyor.

B) "Bu benim hayatım, hayatımın ipleri benim elimde ol*malı" / diyerek / başlamalısın / işe.

C) Üniversiteli olmak / sana / yakışır; / sen / üniversiteli olmalısın.

D) Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan kişisel özelliklerin bir listesini / yapın.

E) Biz / içimizdeki pırıltıyı açığa çıkarmak üzere / dünyaya / geldik.



29. Aşağıdakilerden hangisinde özne açıklayıcısıyla bir*likte verilmiştir?

A) Yasin'i, o akıllı adamı, ben de çok severim.

B) Yarın izmir'e, çok sevdiğim şehre, gidiyorum.

C) Televizyonu, sihirli kutuyu, bir türlü kapamıyordu.

D) Annem, o şirin kadın, olanların farkındaydı.

E) Amcası, o terbiyesize haddini bildirmiş.


30. Bu büyük adam, bizden yüzyıllarca önce, insan eserlerinin en değerlisini, doğa düzenine aykırı davranarak yaratmış.

Bu cümlede, sırayla, aşağıdakilerin hangisinde verilen soruların yanıtı vardır?

A) Kim / neyi / neye / nasıl

B) Ne zaman / neyi / nasıl

C) Kim / ne zaman / neyi / nasıl

D) Kimden / ne zaman / neyi / nasıl

E) Ne zaman / neyi / neye / nasıl


CEVAP ANAHTARI :
1.A 2.E 3.B 4.D 5.C 6.C 7.B 8.B 9.D 10.E 11.D 12.E 13.C 14.C 15.D 16.C 17.D 18.E 19.A 20.E 21.D 22.C 23.E 24.B 25.C 26.D 27.E 28.B 29.D 30.C
RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26-01-2011, 12:11 PM   #3 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Standart

1. Bu kitap okurların düşüncelerini allak bullak etmişti.
Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
A) Özne - nesne - yüklem
B) Özne - yüklem
C) Özne - zarf tümleci - yüklem
D) Özne - zarf tümleci - nesne - yüklem
E) Nesne - zarf tümleci – yüklem


2. Karşımızda oturan orta yaşlı, gözlüklü bayan, İki bü­yük gazeteyi didik didik etti.
Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
A) Özne - nesne - zarf tümleci - yüklem
B) Özne - dolaylı tümleç - zarf tümleci - yüklem
C) Özne - zarf tümleci - nesne - yüklem
D) Özne - nesne - yüklem
E) Özne - dolaylı tümleç - nesne – yüklem

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç kullanılmıştır?
A) Buradaki insanlar zengindi; ama mutlu değillerdi.
B) Okuduğum romanın çok acıklı bir anlatımı vardı.
C) Varacağım yere erken saatlerde ulaşmalıyım.
D) Bir gün benim haklı olduğumu sen de anlayacaksın.
E) Gönderdiğiniz hediyeyi çok beğendim.

4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcük ya da sözcük gruplarından hangisi farklı bir öge oluş­turmuştur?
A) Rakibinizi hata yaparken rahatsız etmeyin.
B) Siz onu gençliğinde görmeliydiniz, şimdi o günle­rinden eser yok.
C) Küçük kasabalarda herkes birini sesinden tanır.
D) O günlerde buraya tren gelmezdi, şehre traktörle giderdik.
E) Yağmur başladığında herkes yağmurdan korun­mak için sığınacak bir yer aramaya başlardı.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öge sayısı en fazladır?
A) Yağmur yağmaya başlayınca aklıma hemen yağ­murla İlgili şiirler geliyor.
B) Bacanın üstündeki leylek yuvası çok görkemli görünüyordu.
C) Lokanta dışarıdan çok köhne görünüyordu.
D) Savaşta ölenlerin anısına yapılan heykel beni çok duygulandırdr.
E) İstanbul'daki tarihî yerlerin birçoğunu iki yıl önce bir iş için İstanbul’a geldiğimde gezmiştim.

6. "Beni görünce yüzüme şaşkın şaşkın baktı."
Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu cümleye öğeleri ve öğelerinin sıralanışı yönüyle özdeştir?
A) Ziyaretine gittiğimizde bizi çok sıcak karşılamıştı.
B) Bilmediklerini döne dolaşa bana soruyordu.
C) Vakitli vakitsiz ziyaretime gelmesi beni iyice bez­dirmişti.
D) Başından geçenleri uzun uzun anlattı bana
E) Güneş batarken, ağaçların koyu gölgesinde sessiz sessiz ağlıyordum.


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öge sayısı en fazladır?
A) O küçük kasabada üç yıl önce öğretmenlik yap­mıştım.
B) Eski kitaplarının arasında ilginç bir kitap buldu.
C) Şu satırları yazdığım sırada yeni işler tasarlıyorum.
D) Ufaklık, kirli çamaşırlarını annesine göstermeden makineye attı.
E) Gözlerinden iki damla yaş süzüldü.

8. Hayatlarında hiçbir başarı gösteremeyenler, kendileri­ni başkalarının başarılarını küçülterek teselli ederler.
Bu cümlede aşağıdaki öğelerden hangisi yoktur?
A) Özne
C) Yüklem
E) Dolaylı tümleç
B) Nesne
D) Zarf tümleci

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne voktur?
A) Yöneticilerin olayların üstüne kararlılıkla gitmesi beklenir.
B) Çocukların kitapları, defterleri ve beslenme kutula­rı çantalarına yerleştirildi.
C) Çalışanlar, işe coşkuyla başlarsa her işin hakkın­dan gelirler.
D) Konuşmacı, konuşmasına başlamadan önce sa­londa sessizlik sağlandı.
E) Yazarın çeşitli gazetelerde yirmi kadar makalesi yayımlandı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne kullanıl­mamıştır?
A) Toplantının üç gün ertelendiğini açıkladılar.
B) Bir akşamüstü güneş batarken sahilde tek başıma bir süre dolaştım.
C) İki saat içinde dükkândaki tüm malları tek tek saydık.
D) Ilık ılık esen bir bahar yeli saçlarımızı okşuyordu.
E) Zaman, çözülmesi imkânsız sanılan en büyük so­runları bile çözüyor.

11. Aşağıdakilerin hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Yaşamın sürprizlerini göz önüne seren şairler/ ba­şarıyı/ yakalayacaktır.
B) Sanatçılar/okuyuculara yaşamın fark etmeyen gü­zel yanlarını /gösterirler.
C) Gerçek okuyucu, /okuyacakları konusunda seçici davranmayı /bilir.
D) Bilmediğini bilmek/ kişiyi /bilmediğini öğrenmeye/ zorlar.
E) Deli dolu akan nehirlerden/ tas tas sular /içtik.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kim, neyi, ne zaman" sorularının üçünün de karşılığı vardır?
A) iyi bir eleştirmen bir eseri incelerken kendi ruhu­nun serüvenlerini anlatır.
B) Sigara içen anne ve babalar, çocuklarının hayatla­rını tehlikeye atıyorlar.
C) Parasal sorunlardan bunalanlar kendilerine ikinci bir iş arıyor.
D) Sömürge ülkeler birer birer bağımsızlığına kavu­şuyor.
E) İstasyon binası karanlıkta bir hayalet gibi görünü­yordu.

13.Bir gün mahallenin ana caddelerinden birinden geçer­ken ekmek satan yeni bir dükkânın açıldığını gördüm.
Bu cümlede altı çizili bölüm cümlenin hangi öğesidir?
A) Özne B) Belirtisiz nesne
C) Dolaylı tümleç D) Belirtili nesne
E) Zarf tümleci

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri dolaylı tümleç görevinde kullanılmıştır?
A) Ben insanın iş görmesini, yaşama çabasını uzata­bildiği kadar uzatmasını isterim.
B) Dostluk ve aşk rastlantılara ve başkalarına bağlıdır.
C) Sanat insanlara gerçeği hatırlatan bir yalandır.
D) Onu evde yalnız bırakmaya gönlüm razı olmadı.
E) Ben daha küçük bir çocukken babam bana küçük bir kumbara almıştı.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili bölüm diğerlerinden farklı bir öğedir?
A) Kitabın kapağını tasarlayan sanatçı oldukça yetenekliymiş.
B) Piknik ateşinden çıkan yangın, yüzlerce ağacın yanmasına neden oldu.
C) Bilgisayar teknolojisi, hızına erişilmez bir biçimde gelişiyor.
D) ise varamayan malzemeleri evin yakınındaki boş bir araziye atıyordu.
E) Depremde yıkılan binalar en kısa sürede yeniden yapılacakmış.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik , nesne görevindedir?
A) Onun beni terk edip gidişini asla affetmeyeceğim.
B) Senin gidişinden sonra yüzüm hiç gülmedi.
C) Gidişine ne kadar üzüldüğümü anlatamam.
O D) Terk edip gitmek kolay mı sandın?
E) Beni terk edip gitmeye nasıl cesaret ettin?

17. Aşağıdaki sorulardan hangisi dolaylı tümleci bul­durmaya yöneliktir?
A) iki gün önce beni mi aramıştın?
B) Onun Ankara'ya gelince nerede kalacağını biliyor musun?
C) Otobüsün nerede mola vereceğini biliyor musun?
D) Bu sözleri kimden duydunuz? (turkeyarena.net)
E) Bu konuda kime başvurman gerektiğini söylediler mi?

18. "Kimi, nerede, nasıl, bulacaksın?" cümlesindeki öğeler, aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Sizi geçen gün katıldığımız bir seminerde görmüş­tüm.
B) Bugün hiçbirimizin canı ders dinlemek istemiyordu.
C) Onu en son gördüğüm günü ne zaman hatırlasam içim burkulur.
D) Babasını otobüs terminalinde sevinçle karşıladı.
E) Annem ben daha küçükken geçirdiği bir trafik ka­zasında ölmüş.


Cevap Anahtarı: 1)A 2)D 3)C 4)C 5)A 6)E 7)D 8)E 9)C 10)B 11)B 12)A 13)D 14)E 15)D 16)A 17)A 18)D
RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-03-2013, 03:32 PM   #4 (permalink)
Misafir
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart cümlenin öğeleri

mustafa çok sevimli bir çocuktu cümlesinin öğeleri nedir?
  Alıntı ile Cevapla
Alt 27-11-2013, 03:57 PM   #5 (permalink)
Misafir
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart Arkadaşlarınıza Görev Verin

mustafa çok sevimli bir çocuktu'da yüklem: çocuktu, :zarf tümleci: çok sevimli , özne: mustafa
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
cumlenin ogeleri test
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/turkce-edebiyat/26772-cumlenin-ogeleri-test-sorulari-ve-cevaplari.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
Yandex This thread Refback 01-05-2014 11:35 PM
cümlenin ögeleri soruları — Yandex: 322 bin sonuç bulundu This thread Refback 27-04-2013 01:55 PM
cümlenin ögeleri sorular — Yandex: 280 bin sonuç bulundu This thread Refback 04-03-2013 02:54 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Paragraf Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 5 23-03-2011 06:28 PM
Eylemler Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 21-01-2011 05:24 PM
I. ve II. Meşrutiyet Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 22-12-2010 02:15 PM
Biyoloji Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Biyoloji 1 17-12-2010 05:32 PM
Söz Öbekleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 1 11-11-2010 08:06 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:08 PM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics