TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Türkçe-Edebiyat

Türkçe-Edebiyat Türk Edebiyatı

Fiilimsiler (Eylemsiler) Test Soruları

Türkçe-Edebiyat icinde Fiilimsiler (Eylemsiler) Test Soruları konusu , Fiilimsiler (Eylemsiler) Test Soruları 1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü Düşlerin yok olmaya başladığı anda Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü Bilsin ki ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31-10-2008, 08:39 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.646
Sponsor Bağlantılar
Standart Fiilimsiler (Eylemsiler) Test Soruları


Sponsor Bağlantılar


Fiilimsiler (Eylemsiler) Test Soruları
1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda

Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü

Düşlerin yok olmaya başladığı anda

Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü

Bilsin ki benim yüreğimdir içli içli atan

Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi vardır?

A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6



2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanıl*mamıştır?

A) Annem bir sarma yapar ki sorma.

B) Bu lokantaya gitmekten vazgeçtik.

C) Çalışırken rahatsız edilmek istemezdi.

D) Kapıyı açınca köpek dışarı fırladı.

E) Çocukları anlayan bir öğretmendi.



3. Parkın ortasında tıpkı bir deniz kıyısı gibi sığ başlayan ve ilerledikçe derinleşen, beton zeminli bir havuz vardı ve dalgalanıp duruyordu.

Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır?

A) 2 B)3 C)4 D) 5 E)6


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi tamlama içinde kullanılmamıştır?

A) Terk edilmişliğin acısını içinde yaşıyordu.

B) Konukların geleceğini önceden biliyordu.

C) Dinmiş lodosların uğultusunu dinliyordu.

D) Arkadaşlarına, yüzmenin yararlarını anlatıyordu.

E) Tüm öğrencilere kitap okumayı öneriyordu.


5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?

A) Sus, kimseler duymasın, duymasın ölürüm ha.

B) Hep düştüğüm uçurumlarda adını gördüm.

C) Söyle, bir daha hangi ana doğurur bizi?

D) Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.

E) Anadolu'yum ben, tanıyor musun beni?


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?

A) Sınav günü yaklaştıkça heyecanı artıyordu.

B) Sevdiği insanları her zaman arar, sorar.

C) İçeride tanıdık kimse yoktu.

D) Bizim düşünen insanlara ihtiyacımız var.

E) Sararmış yapraklar yolları doldurmuştu.


7. Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi yoktur?

A) İzmir’e giderken beni de götür.

B) Beni unutan gözleri ben de unuttum.

C) Bugün her sıkıntı bizde, her olanak onlardadır.

D) Kıyıda gezerken ayağına çivi batmış.

E) Seni görünce ne yapacağımı şaşırdım.


8. I. O gelince çok sevinmiştik.

II. Tartışma kurallarını bilmiyoruz.

III. Bizim için söylenmedik söz mü kaldı?

IV. Araştırma zevki kazanmıştı.

V. Sakın onu bulmadan gelme.

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ortaçtır?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.


9. "Lambalar yanınca uğultu durur gibi olmuş, sonra yeniden canlanıvermişti." cümlesinde hangi sözcük fiilimsidir?(turkeyarena.com)

A) uğultu B) yanınca C) olmuş D) canlanıvermişti E) yeniden


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatfiil farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Okumayan insan, lütfen tartışmaya katılmasın.

B) Yürekten gelen sözlerle arkadaşını teselli etti.

C) Parayla satın alınan bir şey değildir sevgi.

D) Bu odaya da giren çıkan belli değil.

E) Ara sıra kalbimi yoklayan sızılar artmıştı.


11. Fiilimsi türeten ekler, aynı zamanda eylem anlamı olmayan ad, sıfat ve zarf da türetebilirler. Bu tür sözcükler fiilimsi sayılmaz.

Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük fiilimsidir?

A) Bu yörede oldukça güzel günlerimiz oldu.

B) insan, biraz da kendi geleceğini düşünmelidir.

C) Ona apartmanın giriş kapısında rastladım.

D) Şirkette olmadığınızı danışmadan öğrendim.

E) Akşamki toplantı için ne giyeceğini bilmiyordu.


12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) yoktur?

A) Sinemadan çıkınca arkadaşını gördü.

B) Sorduğum soruya yanıt alamadım.

C) Geleli çok olmadı, dedi.

D) Evi sora sora bulabildik.

E) Gelir gelmez beni aramış.


13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortaç adlaşmıştır?

A) Yeni gelen, sınıfa bir türlü alışamadı.

B) Koşar adımlarla yanımdan uzaklaştı.

C) Gezilmemiş yerler bu sabah gezildi.

D) Çözülecek soruları yarın getirirsiniz.

E) Gelen mektuplardan bir şey anlamadım.


14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) cüm*leye zaman anlamı katmamaktadır?

A) Ders çalışırken not tutuyormuş.

B) Akşam olunca eve gider hep.

C) Sular kabarınca asma köprü yıkılmış.

D) Sabahleyin gidip arabayı getireceksin.

E) İstanbul’a geldiğinde beni aramalısın.


15. "Onunbizi aradığını duyunca, şaşırdığımızı, ne yapmamız gerektiğini bilemediğimizi hatırlıyorum." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?

A) 2 B) 3 C)4 D) 5 E) 6


16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulaç vardır?

A) Trenin hareket etmesi oldukça gecikti.

B) Test sorularının cevaplanması sonraya bırakıldı.

C) Dalgalar tekneyi sürükleyip açıklara taşıdı.

D) Bir başına yaşamak sanki kaderiydi onun.

E) Sabahları sahilde yürümek onu dinlendiriyor.


17. ÖYS'de her testin sorularını çözmeye zaman ayırın.

Bu cümlede bulunan fiilimsi türünün benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) insanlar iyi günler görmek umuduyla yaşarlar.

B) Bizim için ayırdığınız koltuk takımı satıldı mı?

C) İnsan yanınca Kerem gibi yanmalı.

D) Bir işte çalışıp para kazanmalısın.

E) Güneş doğarken Nemrut'ta olmalısın ki...


18. Yarı aralık pencereden içeriye dolan ay ışığına dikti göz*lerini.

Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakiler*den hangisinde yoktur?

A) Kimse, tuttuğu takımın yenilmesini istemez.

B) Geç varıyordu gideceği yerlere.

C) Unutulmuş yazın kırgın yolcusu yüreğini kıyıya vurur.

D) Ormanlık bir alanda yürümeye başladılar.

E) Akşamları olmadık şeyler düşünüyorum.



19. "Konuşmamayı düşündüğü için önce susmayı tercih

I II III

etmiş, sonra giderek ortama ısınıp düşüncelerini

IV V

açıklamış." cümlesinde altı çizili sözcüklerden hangi*si fiilimsi değildir?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.


20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış ortaç var*dır?

A) Tanımadığım insanlarla konuşmam.

B) Söylediklerime neden kulak vermiyorsun?

C) Mantıklı tercihler yapmasını söylemiştim.

D) Şu günlerde tatile çıkma ihtiyacı hissediyorum.

E) Anlattığı şeyler hepimizi çok etkilemişti.



Cevap Anahtarı:
1)E 2)A 3)C 4)E 5)B 6)A 7)C 8)C 9)B 10)D 11)E 12)B 139A 14)D 15)E 16)C 17)A 18)D 19)D 20)B





RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 02-02-2009, 04:00 PM   #2 (permalink)
Arena Üyesi
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.000
Standart

çok saol paylaşım için
EmiR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-02-2011, 02:43 PM   #3 (permalink)
Üye
 
Üyelik tarihi: Dec 2010
Mesajlar: 82
Standart

bu site çok güzel hazırlanmış herkese tavsiye ederim
aslı0607 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-11-2011, 02:24 PM   #4 (permalink)
crazzy
Guest
 
Mesajlar: n/a
Smile merhaba

gzl bi site beğendim
  Alıntı ile Cevapla
Alt 16-11-2011, 10:55 PM   #5 (permalink)
Arena Üyesi
 
TopRaK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 1.325
Standart

Teşekkürler Rüzgar
TopRaK isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
fiilimsiler eylemsiler , test sorulari
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/turkce-edebiyat/23914-fiilimsiler-eylemsiler-test-sorulari.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2. ÖĞRETİM EBRU GÜNAY This thread Refback 16-03-2013 11:56 PM
Fiilimsiler (Eylemsiler) Test Sorular - TurkeyArena - Trkiye'nin Yardm Merkezi This thread Refback 21-10-2011 10:30 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Yaş Problemleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Matematik 1 20-03-2011 06:52 PM
Coğrafya Test Soruları RüzGaR Coğrafya 1 20-03-2011 03:27 PM
Paragrafta Anlam Test Soruları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 26-01-2011 01:23 PM
İlk İslami Ürünler Test Soruları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 26-01-2011 01:16 PM
Fiilimsiler-Eylemsiler Konu Anlatımı SoruBankası Türkçe-Edebiyat 1 02-12-2010 12:55 AM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:18 PM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics