Turunç ve Faydaları

Konusu 'Şifalı Bitkiler' forumundadır ve elif tarafından 22 Nisan 2008 başlatılmıştır.

  1. elif

    elif Moderator



    Turunç ve Faydaları
    Turunç (citrus aurantium): Sedefotugiller familyasından; 1-6 m boyunda, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Meyvesi küre şeklinde olup, sarı-turuncu renktedir. 8-12 tane dilimi vardır. Meyvesinin usaresi ekşimsi-acı lezzettedir. Olgunlaşmamış meyvelerin kabuklarında uçucu yağ, C vitamini, pektin ve hesperidin vardır. Çiçeklerinden turunç çiçeği esansı çıkarılır.

    Turuncun Faydaları: Sinirleri yatıştırır. Spazmları giderir. Hazmı kolaylaştırır. Şehveti kuvvetlendirir. Kalbi kuvvetlendirir, serinletir. Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir. Safra, ishal ve kusmayı keser. Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler. Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına faydalıdır. Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır. İştahı açma özelliğine sahip, aynı zamanda susuzluğu giderir. Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir. Turuncun kokusu veba sağlığını önler ve havanın temizlenmesini sağlar. Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına karşı iyi gelir.turkeyarena.net Turunçtan eğer iki miskal şurup yapılıp içilirse bütün zehirlenmelere karşı yararlı olur. Çekirdeğin Panzehir özelliği vardır. İki miskal (yaklaşık) 10 gram turunç çekirdeği dövülüp akrebin iğnelediği yere konulursa ağrının kesilmesine yardımcı olur ve rahatlatır.

    Uyarı: Turunç suyu sinirlere ve nefes darlığına iyi sayılmaz. Fazlası böbrekleri rahatsız edebilir.
    [​IMG]
     



  2. Ayşe Melek

    Ayşe Melek New Member

    çok faydalı bilgiler veriyorsunuz teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş