Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Tarih' forumundadır ve RüzGaR tarafından 9 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR

    RüzGaR Super Moderator



    Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları
    1. Aşağıda ilk Türk devletleri, Türk-İslam devletleri ve Osmanlı ile ilgili bazı kavramlar eşleştirilerek verilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

    A) Kurultay – ilk Türk Devletleri
    B) Toy – Osmanlı Devleti
    C) İkta – Türk-İslam Devletleri
    D) Yeniçeriler – Osmanlı Devleti
    E) Divan-ı Saltanat – Türk-İslam Devletleri


    2.
    I. Toprak Sistemi
    II. Merkeziyetçi Yapı
    III. Ordu Sistemi
    Osmanlı Devleti yukarıdaki özelliklerden hangileri ile kendinden önceki Türk Devletlerinden ayrılır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III


    3.
    I. Saltanat
    II. Hilafet Yetkisi
    III. Kanun Koyma Yetkisi
    Yukarıdaki özelliklerden hangisi hem Osmanlı hükümdarları hem de Osmanlı’dan önceki Türk Devletlerindeki hükümdarların sahip oldukları ortak özelliklerdendir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) I-III

    4.
    I. Şeyhülislam
    II. Nişancı
    III. Vezir

    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Divan-ı Hümayun üyesi değildir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III


    5. Aşağıda Osmanlı Devleti ile ilgili bazı özellikler verilmiştir. Bunlardan hangisi yanlıştır?

    A) Federatif bir yapıya sahiptir.
    B) Üniter devlettir.
    C) Saltanat monarşisi vardır.
    D) Teokratiktir.
    E) En önemli yönetim birimi Divan-ı hümayun’dur.


    6. Aşağıda Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti ile ilgili aynı özelliklere sahip bazı eşleştirmeler yapılmıştır. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

    --Selçuklu-----Osmanlı
    A) İkta Tımar
    B) Hassa Ordusu Kapıkulu Ordusu
    C) Ahi Lonca
    D) Kadı Leşker Kadıasker
    E) Müstevfi Nişancı


    7.
    I. Kazasker
    II. Şeyhülislam
    III. Nişancı
    Yukarıdakilerden hangileri ilmiye sınıfına mensup değildir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III

    8.
    I. Nişancı
    II. Kazasker
    III. Şeyhülislam
    IV. Defterdar
    V. Yeniçeri Ağası
    VI. Reisülküttap

    Yukarıdakilerden hangileri sayıları zamanla 2’ye çıkan devlet adamlarından biri değildir?


    A) II-III-IV
    B) II-IV
    C) I-III-V-VI
    D) I-III-V
    E) IV-V-VI


    9. Aşağıdakilerden hangisi Divan-ı Hümayun ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

    A) Örfi ve şer’i konular görüşülür.
    B) Savaş ve barış kararı buradan çıkar.
    C) Fatih’ten sonra sadrazam başkanlık yapmıştır.
    D) Temyiz mahkemesi görevi de yapar.
    E) Osmanlı’nın Yükselme Döneminde kurulan kurumlarından biridir.


    10.
    I. Üç ayda bir ulufe maaşı alırlar.
    II. Toprağa bağlı askerlerdir.
    III. Tımar sisteminden gelirler.
    IV. Padişah değişikliğinde cülus bahşişi alırlar.

    Yukarıda verilen özelliklerden hangileri Kapıkulu Ordusuna ait değildir?

    A) I-IV
    B) II-III
    C) I-III
    D) I-III-IV
    E) II-III-IV


    11.
    I. Asayişi sağlamak
    II. Savaş zamanında orduya katılmak
    III. Vergi toplamak

    Yukarıdakilerden hangileri Tımarlı Sipahinin görevlerinden değildir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III

    12.
    I. Beylerbeyi
    II. Kadı
    III. Tımarlı Sipahi
    IV. Kazasker
    V. Subaşı

    Yukarıdakilerden hangileri mülki amir değildir?

    A) II-IV-V
    B) IV-V
    C) I-II-III
    D) I-III-V
    E) III-IV-V

    13.
    I. Ekber ve Erşed Kanunu
    II. Fetvalar
    III. Kanunname-i Âli Osman

    Yukarıdakilerden hangileri örfi hukuka örnek olarak verilebilir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) I-III

    14.
    I. Kadıasker
    II. Muid
    III. Ehli Hibre
    IV. Derbentçi

    Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı eğitim sistemi içinde yer alan görevlilerden biri değildir?

    A) III-IV
    B) I-II-III
    C) I-III-IV
    D) II-IV
    E) I-II

    15.
    I. Subaşı
    II. Yiğitbaşı
    III. Muhtesip

    Yukarıdakilerden hangileri esnaf örgütü olan lonca içinde yer alan görevlilerden biri değildir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) I-III


    16. Miratül Memalik adlı eser hangi ünlü Türk denizcisine aittir?

    A) Piri Reis
    B) Seydi Ali Reis
    C) Hızır Reis
    D) Oruç Reis
    E) Barbaros Hayrettin Paşa


    17. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı’nın sürekli silâhaltında olan ve sürekli eğitim gören askeri birliklerinden değildir?(turkeyarena.com)

    A) Yeniçeriler
    B) Cebeciler
    C) Sağ ve sol ulufeciler
    D) Sağ ve sol garipler
    E) Tımarlı sipahiler


    18.
    I. Ağnam
    II. Avarız
    III. Haraç
    IV. Öşür
    V. Cizye

    Yukarıdakilerden hangileri şer’i vergilerdendir?

    A) I-II
    B) I-II-III
    C) III-IV-V
    D) I-IV-V
    E) I-III-V

    19.
    I. Ağnam
    II. Haraç
    III. Çiftbozan
    IV. Öşür

    Yukarıdakilerden hangilerinin alınışı tarımsal üretimle ilgilidir?

    A) Yalnız I
    B) II-III
    C) II-III-IV
    D) I-II-IV
    E) II-IV

    20.
    I. Öşür
    II. Haraç
    III. Cizye
    IV. Ağnam

    Sınırların batıya doğru genişlemesi ile ilk etapta yukarıdaki vergilerden hangilerinde artış beklenebilir?

    A) Yalnız I
    B) I-II-III
    C) Yalnız II
    D) II-III-IV
    E) I-II-III-IV


    Cevap Anahtarı
    1 B 11 C
    2 B 12 B
    3 E 13 E
    4 A 14 A
    5 A 15 A
    6 E 16 B
    7 C 17 E
    8 C 18 C
    9 E 19 C
    10 B 20 D
     



  2. RüzGaR

    RüzGaR Super Moderator

    1.
    I. Bad-ı Heva
    II. Avarız
    III. Aşiyab
    Yukarıdakilerden hangilerinin alınışı bir üretim sonucunda olur?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) I-III


    2.
    I. Dirlik
    II. Mukataa
    III. Yurtluk
    Yukarıdaki arazi birimleri genişlik olarak büyükten küçüğe doğru sıralanırsa doğru sıralama nasıl olur?

    A) I-II-III
    B) III-II-I
    C) I-III-II
    D) II-I-III
    E) II-III-I


    3.
    I. Has
    II. Zeamet
    III. Tımar
    Yukarıdaki araziler devlet memurlarına maaş karşılığı verilen arazilerdir. Bu araziler devlet memurlarına rütbe ve kıdemlerine göre verilirdi.
    Buna göre bu araziler verildikleri kişilerin rütbelerine göre büyükten küçüğe doğru sıralanırsa doğru sıralama nasıl olur?

    A) I-II-III
    B) II-III-I
    C) I-III-II
    D) II-I-III
    E) III-II-I


    4.
    I. Mültezim
    II. Muid
    III. Muhassal
    IV. Defterdar

    Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı vergi düzeni ile ilgili memurluklardan değildirler?

    A) Yalnız III
    B) Yalnız II
    C) I-III-IV
    D) II-III
    E) I-II-III


    5. Beyan-ı Menazil-i Irakeyn adlı 128 minyatürden oluşan eser hangi ünlü Osmanlı sanatkârına aittir?

    A) Nakkaş Osman
    B) Nigari
    C) Levni
    D) Osman Hamdi Bey
    E) Matrakçı Nasuh


    6. Aşağıdakilerden hangisi bir hat yazısı türü değildir?

    A) Sülüs
    B) Rika
    C) Siyakat
    D) Reyhanî
    E) Tezhip


    7.
    I. Rumeli Hisarı
    II. Topkapı Sarayı
    III. Sultan Ahmet Camii
    IV. Dolmabahçe Sarayı

    Yukarıdakilerden hangileri Yükselme Dönemi sivil mimari eserlerinden değildir?

    A) Yalnız IV
    B) III-IV
    C) I-III-IV
    D) II-IV
    E) I-II-III


    8.
    I. 16. yy.
    II. 17. yy.
    III. Lale Devri
    IV. 19. yy.

    Yukarıdaki devirlerden hangisinde Osmanlı mimari alanda batıdan etkilenmiştir?

    A) Yalnız III
    B) Yalnız IV
    C) I-II
    D) II-III-IV
    E) III-IV


    9. Keşfüzzünun, Cihannüma ve Fezleke-i Osmanî adlı eserlere sahip ünlü seyyahımız kimdir?

    A) İbn-i Batuta
    B) Koçi Bey
    C) Kâtip Çelebi
    D) Evliya Çelebi
    E) Hoca Sadettin Efendi


    10.
    I. Müderris
    II. Mekkari Taifesi
    III. Ehli Hibre
    IV. Muid
    V. Yeniçeri Ağası

    Yukarıdakilerden hangileri Reaya sınıfından değildir?

    A) I-IV-V
    B) II-III
    C) I-III-V
    D) II-III-IV
    E) III-IV-V


    11.
    I. Sadece nakdi olarak alınan bir vergidir.
    II. Bölgeden bölgeye oranı değişirdi.
    III. Müslüman çiftçilerden alınırdı.
    IV. Ürün üzerinden alınırdı.

    Yukarıdakilerden hangileri öşür ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız IV
    D) I-II-IV
    E) II-III-IV


    12.
    I. Buğday
    II. Üzüm
    III. Koyun
    IV. Bal
    V. Arazi

    Osmanlı yukarıdakilerden hangilerinden öşür alırdı?

    A) Yalnız I
    B) I-II
    C) III-V
    D) I-II-IV-V
    E) I-II-IV


    13.Osmanlı’da Vezir, Beylerbeyi ve Sancakbeyleri emekliye ayrıldıklarında kendilerine bir kazanın geliri tahsis edilirdi. Bundan amaçlanan ise bu yöneticilerin rüşvetten uzak durmalarını sağlamaktı.turkeyarena.com
    Osmanlıda uygulanan bu sisteme ne denirdi?

    A) Arpalık
    B) Gedik
    C) Müsadere
    D) Ulufe
    E) Hibe


    14. İslamiyet öncesi oluşturulan ve daha sonra da birçok Türk-İslam devletinde de bir süre devam eden federal devlet sistemi aşağıdakilerden hangisinde görülmez?

    A) Anadolu Selçukluları
    B) Osmanlılar
    C) Gazneliler
    D) Büyük Selçuklular
    E) Karahanlılar


    15. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Dönemine ait bir hat yazısı türü değildir?

    A) Siyakat
    B) Kûfî
    C) Rik’a
    D) Celi Hat
    E) Reyhanî

    16. Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi ilim adamları arasında yer almaz?

    A) Ebussuud Efendi
    B) Molla Fenari
    C) Kadı zade-i Rumi
    D) Ahmedi
    E) Davud-u kayseri


    17. Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde görülen askeri birliklerden biri değildir?

    A) Yeniçeri Ocağı
    B) Nizamı Cedit
    C) Azaplar
    D) Tımarlı Sipahiler
    E)Yaya ve müsellemler

    18. “Osmanlı’da ordunun süvari kanadını ve asli unsurunu oluşturan tımarlı sipahilerin bozulmaya başlaması ve tımarları ellerinden alınan askerlerin sayısının çoğalması sonucunda isyanlar çıkmaya başlamıştır.”

    Aşağıdakilerden hangisi buna örnek gösterilebilir?

    A) İstanbul ayaklanmaları
    B) Şeyh Bedrettin
    C) Celali ayaklanmaları
    D) Korkut Bey ayaklanması
    E) Eyalet isyanları


    19. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde ilmiye teşkilatıyla ilgili değildir?

    A) Mülazım
    B) Müderris
    C) Muid
    D) Sahn-ı Seman
    E) Enderun


    20. Osmanlı Devleti’nin milletleri bir arada tutan bir devlet olmayı başarması aşağıdakilerden hangisi ile en iyi ifade edilebilir?

    A) Tımar sistemi
    B) Osmanlı sistemi
    C) Millet sistemi
    D) Askeri sistem
    E) Vakıf sistemi

    21. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde bir eyalet adı değildir?

    A) Bosna-Hersek
    B) Kıbrıs
    C) Cezair-i Bahr-i Sefid
    D) Eflak-Boğdan
    E) Erdel


    22. Osmanlı Devleti’nde kurulan ilk askeri sınıf aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yeniçeri
    B) Acemi Ocağı
    C) Yaya ve Müsellemler
    D) Topçular
    E) Humbaracılar


    23.
    I. Ahilik teşkilatı
    II. Tımar sistemi
    III. Lonca sistemi
    IV. Pencik sistemi
    V. Vakıf sistemi

    Osmanlı Devleti’nde, yukarıdaki sistemlerden hangisinde askeri bir özelliğin olmadığı söylenebilir?

    A) l - III- V
    B) II - III - IV
    C) II - III – V
    D) II - IV – V
    E) I-II-III


    24.Osmanlı’da ilmiye sınıfı Divanı Hümayun’da kim tarafından temsil edilirdi?

    A) Kadıasker
    B) Şeyhülislam
    C) Sadrazam
    D) Nişancı
    E) Reisulküttab

    Cevap Anahtarı

    1 C 13 A
    2 D 14 B
    3 A 15 D
    4 B 16 A
    5 E 17 B
    6 E 18 C
    7 C 19 A
    8 E 20 C
    9 C 21 B
    10 A 22 C
    11 A 23 A
    12 E 24 A
     

Sayfayı Paylaş