Lizozom Faaliyetlerinin Canlı Metabolizmasına Etkileri

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve RüzGaR tarafından 10 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR

    RüzGaR Super Moderator



    Lizozom Faaliyetlerinin Canlı Metabolizmasına Etkileri
    Lizozomların içlerinde sindirim enzimleri bulunur ve stoplazma içinde dağınık halde bulunurlar. Lizozom içinde büyük moleküllü besinler, parçalanarak küçük moleküller haline getirip sindirilir. Fagositoz için özelleşmiş hücrelerde çok sayıda lizozom bulunur. Tüm hayvan hücrelerinde lizozom vardır fakat bitki hücrelerinde lizozom bulunmuyordur Nükleik asitler, proteinler, lipidler (yağ) ve karbonhidratların yıkımında kullanılan hidrolaz enziminin yapısında lizozom vardır.

    Canlılar öldükleri zaman, lizozomlar açılır; açılan bu lizozomların içindeki sindirim enzimleri hücreleri sindirir. Bu enzimlerin etkisiyle hücreler ölürler.

    Lizozom, sindirici enzim içeren bir moleküldür. Eritrosit (Alyuvar) haricinde, tüm hayvansal hücrelerde bulunur. Akyuvar hücrelerinde de bulunur ve mikropları parçalar. Hücre belli bir seviyeye gelince yani yaşlanınca lizozomlar kendiliğinden patlar mesela kurbağa larvalarında, kuyruğun kaybolmasının nedeni lizozomdur. Hücreler bu şekilde kendi kendilerini sindirmiş oluyor bu duruma da otoliz deniyordur. Otoliz olayında, canlı öldükten sonra hücre içindeki lizozomlar hücre zarını parçalar ve lizozom içindeki asidik enzimler aktifleşerek bütün hücreye temas eder ve hücre ölür. Cesetlerde görülen çabuk çürümelerin bir nedeni de budur...
     



Sayfayı Paylaş