TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Tarih

Tarih Tarih - İnkilap Tarihi

Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Test Soruları ve Cevapları

Tarih icinde Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Test Soruları ve Cevapları konusu , Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Test Soruları ve Cevapları 1. Osmanlı Devleti'nin, Kanuni zamanında yapılan Mohaç Savaşı ile Macar ordusunu imha ederek, Macaristan'ı bağlı bir devlet haline getirmesi aşağıdakilerden hangisine neden ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16-10-2010, 06:19 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.646
Sponsor Bağlantılar
Standart Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Test Soruları ve Cevapları
1. Osmanlı Devleti'nin, Kanuni zamanında yapılan Mohaç Savaşı ile Macar ordusunu imha ederek, Macaristan'ı bağlı bir devlet haline getirmesi aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?

A) Osmanlı - Rus Savaşlarının başlamasına

B) Osmanlı - Avusturya Savaşlarının başlamasına

C) Osmanlı - Fransa Savaşlarının başlamasına

D) Osmanlı - İran Savaşlarının başlamasına

E) Osmanlı - Venedik Savaşlarının başlamasına

2. Ümit Burnu'nu dolaşarak Hint okyanusuna yerleşen Portekizlileri bölgeden çıkarmak için Kanuni döneminde Hint deniz seferleri yapılmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin Portekizlileri bölgeden çıkarmak istemesinin amaçlarından biri olamaz?

A) Baharat Yolu'na işlerlik kazandırmak

B) Arap Yarımadası'nda tam denetim kurmak

C) Bölgedeki Müslüman devletlere yardımcı olmak

D) Osmanlı ticarî gelirlerindeki azalmayı durdurmak

E) Portekizlilere karşı İngilizlere yardımcı olmak

3. Fatih döneminde;

I. Amasra'nın alınması,

II. Trabzon'un alınması

III. Kınm'ın alınması

Osmanlı Devletini aşağıdaki alanlardan hangisinde daha çok geliştirmiştir?

A) Tarım

B) Sanat

C) Ticaret

D) Eğitim

E) Hukuk

4. Aşağıdaki padişahlardan hangisi Halife unvanını taşımaz ?

A) Fatih Sultan Mehmet

B) Yavuz Sultan Selim

C) Kanuni Sultan Süleyman

D) II. Selim

E) III. Murat

5. Aşağıdaki savaşlardan hangisi Yavuz Sultan Selim döneminde olmamıştır?

A) Çaldıran Savaşı

B) Turnadağ Savaşı

C) Mercidabık Savaşı

D) Ridaniye Savaşı

E) Mohaç Savaşı

6. Haçlı Donanması ile Osmanlı Donanması arasında yapılan, Osmanlı Donanmasının yenilgisiyle sonuçlanan İnebahtı Deniz Savaşı'na aşağıdakilerden hangisi neden olmuştur?

A) Rodos'un fethi

B) Belgrat'ın Fethi

C) Kıbrıs'ın Fethi

D) Trablusgarp'ın Fethi

E) Malta kuşatması

7. Aşağıdakilerden hangisi Yavuz Sultan Selimin Mısır Seferinin sonuçlarından biri değildir?

A) Müslümanların kutsal şehirlerinin Osmanlı hakimiyetine alınması

B) Kıbrıs için Venediklilerin Osmanlı Devleti'ne yıllık vergi ödemesi

C) Osmanlı Devleti'nin İpek Yolu üzerinde denetim kurması

D) Halifeliğin Osmanlı soyuna geçmesi turkeyarena.net

E) Mısır'ın zenginlikleriyle Osmanlı ekonomisinin güçlenmesi

8. Aşağıdakilerden hangisi Kanuni Sultan Süleyman'ın batıda izlediği politikalardan biri olarak söylenemez?

A) Şarlken'in oluşturmaya çalıştığı Avrupa Hristiyan birliğini bozmak

B) Şarlken'e karşı Fransa'yı korumak

C) Katoliklere karşı protestanları desteklemek

D) Kapitülasyonları Avrupa devletlerine yaygınlaştırmak

E) Fransa'ya kapitülasyonlar vererek, Osmanlı Devleti yanına çekmek

9. Kanuni Sultan Süleyman zamanında İran ile imzalanan Amasya antlaşması ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

A) İran ile imzalanan ilk antlaşmadır.

B) Doğuda en geniş sınırlara ulaşılan antlaşmadır.

C) Bugünkü Türkiye - İran sınırını çizen antlaşmadır.

D) Osmanlı Devleti'nin bir başka devletle imzaladığı ilk antlaşmadır.

E) İran ile imzalanan son antlaşmadır.

10. İlk defa Osmanlı - Memlûk savaşları hangi padişah zamanında yapılmıştır?

A) Fatih Sultan Mehmet

B) II. Bayezit

C) Yavuz Sultan Selim

D) Kanuni Sultan Süleyman

E) II. Selim


Cevaplar: 1-B 2-E 3-C 4-A 5-E 6-C 7-C 8-D 9-A 10-B





RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 16-10-2010, 06:21 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.646
Standart Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Test Soruları-2

1. Kanuni Döneminde Fransızlara verilen kapitülasyonların "iki hükümdarın sağlığında geçerli olacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm Kanuni Sultan Süleyman'ın hangi özelliğini gösterir?

A) Ticarete önem verdiğini
B) İleri görüşlülüğünü

C) Kendisinden sonrasını düşünmediğini

D) Askerî tecrübesini

E) Cesur olduğunu

2. Tanım: Fatih Kanunnamesine göre hükümdar olanın, Devletin güçlü olmasını sağlamak için kardeşlerini öldürmesi caizdir.

Durum: II. Bayezit henüz hükümdar iken çocukları taht mücadelesine başlamıştır.

Yukarıdaki tanım ve durum göz önüne alındığında Fatih Kanunnamesi aşağıda-kilerden hangisine neden olmuştur?

A) Taht kavgalarının önlenmesine

B) Taht kavgalarının daha da erken başlamasına

C) Merkezî yönetimin zayıflamasına

D) Yönetiminde saray görevlilerinin etkilerini yitirmelerine

E) Osmanlı Devlet anlayışının değişmesine


3. Yavuz Sultan Selim zamanında:

I. Çaldıran Savaşı ile Safevilerin yenilgiye uğratılmasının,

II. Dulkadiroğulları ve Ramazanoğullarının ortadan kaldırılmasının,

Osmanlı Devleti için sonucu aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

A) Anadolu Türk birliğinin sağlanması

B) Baharat yolu üzerinde tam hakimiyet kurulması

C) Kutsal yerlerin Osmanlı ülkesine katılması

D) Osmanlı - Memlûk çekişmesinin sona ermesi

E) Doğu Akdeniz'de hakimiyet kurulması

4. Atman imparatoru Şarlken'in Avrupa birliğini kurmak için Fransa ile savaştığı, Almanya'da ortaya çıkan Protestanları yok etmeye çalıştığı sırada Kanuni Alman seferlerine başlamıştır. Kanuni'nin Alman seferleri Osmanlı Devletine net bir kazanç sağlamamıştır.

Bu duruma göre aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

A) Alman Seferlerinin Osmanlı Devleti'ne yararı olmamıştır.

B) Kanuni'nin Alman seferleri amaçsız yapılmıştır.

C) Kanuni'nin Alman seferleri Fransa ve Protestanlar için yararlı olmuştur.

D) Osmanlı Devleti batıda en geniş sınırlara ulaşmıştır.

E) Osmanlı Devleti Alman seferleri ile uğraşmış, doğudaki sorunlarla ilgilenememiştir.

5. Sokullu Mehmet Paşa döneminde, Don ile Volga nehirlerinin birbirlerine en çok yaklaştıkları yerden bir kanalla birleştirilmesi projesine başlandı, ancak başarılamadı.

Bu projenin gerçekleşmesi halinde Osmanlı Devleti'ne kazandıracağı avantajlardan biri aşağıdakilerden hangisi olamaz?

A) Donanmanın Hazar Denizi'ne geçebilmesi

B) İran Savaşlarında donanmadan yararlanılması

C) Orta Asya Türkleriyle bağlantı kurulması

D) Rusların güneye, Karadeniz'e inmelerinin önlenmesi

E) Avusturya'ya karşı Kırım kuvvetlerinin yardımının sağlanması

6. İstanbul'un fethi sırasında İtalya'ya kaçan Bizanslı âlimler halka eski Latinceyi öğretmeye başladılar. Bu da antik eserlerin okunmasını kolaylaştırdı.

Bu gelişme Avrupa'da aşağıdakilerden hangisinin doğmasında etkili olmuştur?

A) Coğrafî keşiflerin

B) Rönesans hareketlerinin

C) Reform hareketlerinin

D) Sanayi İnkılâbının

E) Fransız İhtilâlinin

7. Osmanlı Devleti, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi ile Baharat Yolu'nu denetim altına almasına rağmen, bu yoldan büyük bir yarar sağlayamamıştır.

Bu duruma yol açan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

A) Osmanlı Devleti'nin Karadeniz'e hakim olması

B) İpek Yolu'ndan gelen ticarî kervanların Baharat Yolu'na önem kaybettirmesi

C) Avrupalıların Ümit Burnu'nu dolaşarak Hindistan'a ulaşmaları

D) Osmanlı Devleti'nin batılı devletlerle yapılan ticarete önem vermesi

E) Akdeniz etrafındaki ticarî faaliyetlerin önem kazanması

8. Fatih, sefer yaptığı ülkelerden dönerken alimleri yanına alarak İstanbul'a getirmiştir. İstanbul'da Sahn-ı Seman Medresesi de Fatih zamanında açılmıştır.

Yukarıdaki bilgilerden çıkarılacak doğru yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fatih döneminde bilimsel çalışmalara önem verilmiştir.

B) Osmanlı ülkesindeki alimler bilimsel alanda yetersizdir.

C) Fatih'in seferleri bilimsel çalışmaları geliştirmek için yapılmıştır.

D) Sahn-ı Seman Medresesi o çağın en ileri eğitim kurumudur.

E) Fatih zamanında bilim dili olarak Türkçe kullanılmıştır.

9. İstanbul'un Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesi üzerine Papa, Avrupa halkına çağrı yaparak yeni bir Haçlı Seferi düzenlenmesini istemiştir.turkeyarena.net Ancak bu istek gerçekleşmemiştir.

Bu durum aşağıdakilerden hangisinin kanıtıdır?

A) Avrupalıların Osmanlı Devleti ile baş edemeyeceklerini anladıklarının

B) Papanın Avrupa halkı üzerindeki etkisinin zayıfladığının

C) Avrupa halkının Bizans'a yardım etmekten bıktığının

D) Osmanlı Devleti'nin Avrupalılara tanıdığı kapitülasyonların etkili olduğunun

E) Osmanlı yönetim anlayışının Avrupalılarca beğenildiğinin

10. II. Bayezit ile mücadeleye girişen Şehzade Cem'in Rodos şövalyelerine sığınması ile Avrupa devletleri arasında bir Cem'i ele geçirme yarışı başlamıştır. Fransa, Venedik ve Papalık Cem'i elde etmeye çalışmıştır.

Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ?

A) Cem'in Avrupalılar için kıymetli olduğu

B) Cem olayının uluslararası problem olduğu

C) Avrupalıların Cem'i kullanarak Osmanlı Devleti'nin büyümesini önlemeye çalıştıkları

D) Bazı Avrupa devletlerinin Cem üzerine plânlar yaptıkları

E) II. Bayezit'e yardımcı olmaya çalıştıkları

11. Kanuni'nin Avusturya ile yaptığı ilk antlaşma olan İstanbul antlaşmasına göre, Avusturya kralı Osmanlı veziriaz***** denk sayılmıştır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Avusturya kralının yönetim bilgisi Osmanlı Veziriazamının bilgisi kadardır.

B) Padişah devletlerarası görüşmelerle ilgilenmeyecektir.

C) Padişah, bütün devlet işlerini veziriazama bırakmıştır.

D) Avusturya, Osmanlı Devleti'nin üstünlüğünü kabul etmiştir.

E) Osmanlı - Avusturya - Savaşları sona ermiştir.


Cevaplar: 1-B 2-B 3-A 4-C 5-E 6-B 7-C 8-A 9-B 10 -E 11-D
RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-05-2012, 10:26 PM   #3 (permalink)
Üye
 
Üyelik tarihi: Dec 2010
Mesajlar: 82
Standart

çok teşekkürler süper olmuş
aslı0607 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla
Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 5 14-04-2014 06:34 PM
Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi Test ve Cevapları Misafir Soru-Cevap 1 14-02-2011 11:04 PM
20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 3 09-01-2011 07:42 PM
Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 4 28-03-2010 05:07 PM
Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 09-02-2010 06:09 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:59 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics