TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Tarih

Tarih Tarih - İnkilap Tarihi

Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler Test Soruları ve Cevapları

Tarih icinde Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler Test Soruları ve Cevapları konusu , Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler Test Soruları ve Cevapları 1. I.Dünya Savaşı sırasında birçok gizli Antlaşma yapılmış, bazılarında değişiklikler meydana gelmişti. Yapılan tüm gizli Antlaşmalara ve paylaşım tasarılarına aşağıdaki hangi ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19-02-2010, 06:38 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.715
Sponsor Bağlantılar
Standart Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler Test Soruları ve Cevapları
1. I.Dünya Savaşı sırasında birçok gizli Antlaşma yapılmış, bazılarında değişiklikler meydana gelmişti. Yapılan tüm gizli Antlaşmalara ve paylaşım tasarılarına aşağıdaki hangi gelişme ile son şekli verilmiştir?

A)Sykes-Picot
B)Paris Barış Konferansı
C)Sevr Antlaşması
D)Mondros Ateşkes Antlaşması
E)Wilson İlkeleri

2.
I. VI. Mehmet Vahdettin
II. Refet Bele
III. V.Mehmet Reşat
IV. Ahmet İzzet Paşa Hükümeti
V. Damat Ferit Hükümeti
VI. Rauf Orbay

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasında etkili olan kişiler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A)I-V-II
B)III-IV-VI
C)I-IV-VI
D)III-V-II
E)I-IV-II

3.
I. Bristol raporu
II. Rusya’nın savaştan çekilişi
III. Yunanistan’ın Antlaşma devletleri (İtilaf) arasında yer alması
Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya savaşı sırasında yapılan gizli antlaşmalarda değişiklik yapılmasına sebep olan gelişmelerdendir?

A)Yalnız II
B)Yalnız III
C)I-II
D)II-III
E)I-II-III

4.
I. Bağdat
II. Konya, Antalya
III. Antep, Urfa, Maraş
IV. Bitlis, Diyarbakır, Harput
V. Musul

Yukarıdakilerden hangileri Mondros’un 7. maddesine dayanılarak işgal edilen yerlerden biri değildir?

A)Yalnız I
B)II-III- V
C)Yalnız IV
D)IV-V
E)I-IV

5.
I. Şam
II. Bağdat
III. Kudüs
IV. Musul, Kerkük
V. Kars, Ardahan, Batum

Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada yukarıdakilerden hangileri daha önce elimizden çıkmış olan topraklardır?

A)I-II-III
B)IV-V
C)III-IV-V
D)I-III-V
E)II-V

6.
I. Bulgaristan’ın Selanik Ateşkesi ile savaştan çekilmesi
II. Wilson ilkelerinin yayımlanması
III. Almanya’nın savaştan çekilmesi
IV. V.Mehmet Reşat’ın ölümü

Yukarıdakilerden hangileri Osmanlının Mondros Ateşkesini imzalamasında etkili olmuştur?

A)III-IV
B)I-III
C)II-IV
D)II-III
E)I-II


7.
I. Milletler Cemiyeti
II. B.M.
III. Varşova Paktı

Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya Savaşı sonucu kurulan teşkilatlardan biri değildir?

A) I
B) II
C) III
D) I-II
E) II-III

8.
I. Milli Cemiyetler
II. Kuvay-ı Milliye
III. İstanbul’un işgal edilmesi
IV. Vilayet-i Sitte kavramının ortaya çıkması
V. M.Kemal’in Anadolu’ya geçmesi
VI. Anafartalar ve Conkbayırı muharebeleri

Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Mondros Ateşkesinden sonra ortaya çıkan gelişmelerden biri değildir?

A)III-V
B)Yalnız VI
C)Yalnız IV
D)I-II
E)IV-V-VI

9.
I. İlk kurulan yararlı cemiyet Milli Kongredir.
II. Mondros’tan sonra kuruldular.
III. Birçok kongrenin toplanmasında etkili oldular.
IV. Bölgesel amaçlıdırlar.turkeyarena.com
V. Rum ve Ermenilerin saldırıları kuruluşlarını hızlandırmıştır.
VI. Balıkesir ve Alaşehir kongreleri ile tek çatı altında birleştirildiler.

Yukarıdakilerden hangileri Milli Cemiyetlerin özelliklerinden biri değildir?

A)IV-VI
B)II-V
C)I-VI
D)III-IV
E)I-III

10.
I. Trakya Paşaeli
II. İzmir Reddi-i İlhak
III. Trabzon Muhafaza-i Hukuk
IV. Kilikyalılar
V. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk

Yukarıdakilerden hangileri Rumlara karşı kurulan Milli Cemiyetlerdendir?

A)I-II-III
B)I-III-V
C)II-III-IV
D)III-IV-V
E)I-II-V

11.
I. Ege Bölgesi
II. Akdeniz Bölgesi
III. İç Anadolu Bölgesi
IV. Doğu Anadolu Bölgesi

İşgal tehlikesi karşısında kurulan Cemiyetler daha çok hangi bölgede yoğunluk kazanmışlardır?

A)II-IV
B)III-IV
C)I-II-IV
D)II-IV-III
E)II-III


12.
I. Wilson İlkeleri
II. Bristol Raporu
III. Harbourd Raporu

Yukarıdakilerden hangileri Azınlıkların toprak taleplerinde bulunmalarında ve çeşitli örgütler kurmalarında etkili olmuştur?

A)I
B)II
C)II
D)II-III
E)I-II-III


13.
I. Boğazlar
II. Silahlar
III. Esirler
IV. Orduların terhisi
V. Ulaşım ve haberleşme
VI. Stratejik yerler
VII. Savaş tazminatı
VIII. Osmanlı borçları

Mondros Ateşkes Antlaşmasında yukarıdakilerden hangileri yer almamıştır?

A)I-II-IV
B)VII-VIII
C)III-VI
D)IV-V-VI
E)VI-VII-VIII


14.İtilaf Devletlerinin Mondros’un 24. maddesi ile ulaşmak istedikleri amaçlar arasında;

I. Bölgede bir Ermeni Devleti kurmak
II. Rusya’nın Doğu Anadolu üzerinden Akdeniz’e inmesini engellemek
III. Wilson İlkelerini uygulamaya koymak

Hangileri yoktur?

A)Yalnız I
B)Yalnız II
C)Yalnız III
D)II-III
E)I-III

15.Osmanlının ve Türkiye’nin izlediği Denge Politikaları aşağıda verilmiştir.

I. 1798–1878 Rus tehlikesine karşı İngiltere’ye dayanma
II.1888–1918 Rus-İngiliz tehlikesine karşı Almanya’ya dayanma,
III.1920–1936 Atatürk döneminde A.B.D.’ye dayanma
IV.1936–1945 Faşist İtalya tehlikesine karşı İngiltere’ye dayanma
V. 1945 ve sonrası dönemde Sovyet tehlikesine karşı A.B.D.’ye dayanma

Yukarıdakilerden hangileri yanlış verilmiştir?

A)I
B)II
C)III
D)IV
E)V


16.
I. İzmir Müdafaa-i Hukuk
II. Hınçak,Taşnak
III. Sulh ve Selamet-i Osmaniye
IV. Şark vilayetleri Müdafaa-i Hukuk
V. Trakya Paşaeli
VI. Makabi, Alyans, İsrailit
VII. Pontus Rum
Yukarıdakilerden hangileri ayrılıkçı-zararlı cemiyetler arasında yer alır?

A)II-III-V
B)II-III-VII
C)IV-V-VII
D)I-III-VI
E)II-VII


17.Milli Cemiyetlerin genel özellikleri arasında;

I. Padişaha saygılı olmaları
II. Kendiliğinden ortaya çıkmaları
III. Erzurum Kongresinde birleştirilmeleri
Özelliklerinden hangileri yoktur?

A)I
B)II
C)III
D)I-II
E)II-III


18. Mondros Ateşkesi ile ilgili olarak;

I. Osmanlı Devleti hukuken sona erdi.
II. Ülkenin işgaline zemin hazırladı.
III. Devleti savunma gücünden yoksun bıraktı.
IV. Doğu Anadolu’da Bir Ermeni Devleti kurulması amacına yöneliktir
V. İstanbul’u ve Boğazları işgale açmıştır

Yukarıdaki özelliklerden hangilerine ulaşılamaz?

A)I
B)II
C)III
D)IV
E)V


19. 3 Kasım 1918’den itibaren Osmanlı ülkesi hangi siyasal belgeye dayanılarak işgal edilmiştir?

A)Sevr Antlaşması
B)Mudanya Ateşkes Antlaşması
C)Mondros Ateşkes Antlaşması
D)Wilson İlkeleri
E)Bristol Raporu

20.
I. Mondros ateşkesi
II. Sevr Antlaşması
III. Lozan Antlaşması
IV. Mudanya ateşkesi
V. Montrö Sözleşmesi

Yukarıdakilerden hangileri ile Boğazların yönetimi Uluslar arası bir komisyona bırakılacaktı?

A)I-II
B)II-III
C)III-V
D)I-II-III
E)I-III-IV

21.
I.İlk olarak Güney Cephesinde ortaya çıktı.
II. Bölgesel, silahlı, dağınık ve gönüllü birliklerdir.
III. Sivas Kongresi ile Batı Cephesinde düzenli bir hat halinde görevlendirildiler.
IV. Saltanata karşı değildirler.
V. Ayvalık, Soma, Bergama, Salihli, Nazilli, Aydın önemli cepheleridir.
VI. Gediz Taarruzunda başarısız olmaları üzerine lağvedildiler

Yukarıdakilerden hangileri Kuvay-ı Milliye ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

A)I-III
B)I-IV
C)II-IV
D)IV-VI
E)III-V


CEVAPLAR
1 B 16 E
2 C 17 C
3 D 18 A
4 E 19 C
5 A 20 B
6 E 21 A
7 E
8 B
9 C
10 A
11 C
12 A
13 B
14 C
15 C





RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Cevapla
Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Mondros Ateşkes Antlaşması Neden İmzalandı RüzGaR Tarih 0 08-03-2013 06:43 PM
Muharebeler ve Lozan Antlaşması Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 2 13-02-2011 12:07 AM
Birinci TBMM, Wilson İlkeleri, Sevr Antlaşması, Cepheler Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 27-12-2010 06:31 PM
Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sonuçları RüzGaR Tarih 0 19-02-2010 07:08 PM
Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sonuçları Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 0 19-02-2010 06:46 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:56 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics