TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Tarih

Tarih Tarih - İnkilap Tarihi

İlk Türk Devletleri Test Soruları ve Cevapları

Tarih icinde İlk Türk Devletleri Test Soruları ve Cevapları konusu , İlk Türk Devletleri Test Soruları ve Cevapları 1. Aşağıdakilerden hangisi İslam öncesi Türk devletlerinin özelliklerinden biri değildir? A) Hükümdara tanhu, şanyu ve idikut gibi unvanlar verilirdi. B) Hükümdarın tanrı tarafından ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09-02-2010, 06:21 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart İlk Türk Devletleri Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


İlk Türk Devletleri Test Soruları ve Cevapları
1. Aşağıdakilerden hangisi İslam öncesi Türk devletlerinin özelliklerinden biri değildir?

A) Hükümdara tanhu, şanyu ve idikut gibi unvanlar verilirdi.
B) Hükümdarın tanrı tarafından seçildiğine inanılırdı.
C) Hükümdarın eşi hatun yönetimde söz hakkına sahiptir.
D) Yönetim alanında Çin’den etkilenilmiştir.
E) Ülkede federatif (İkili) bir yönetim sistemi vardır.


2. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri İslam öncesi Türk devletlerinde hükümdarlık alametlerinden biri değildir?

I. Tuğ II. Otağ III. Sorguç
IV. Hilat V. Menşur VI. Davul

A) I-II B) IV-V
C) IV-V-VI D) III-IV
E) V-VI


3. İslam öncesi Türk devletlerinin en önemli yönetim organı kurultaydır.
Aşağıdakilerden hangisi kurultayın özelliklerinden biri değildir?

A) Bugünkü Bakanlar Kurulunun aynı işlevini görür.
B) Devletle ilgili tüm işlerin görüşülüp karara bağlandığı organdır.
C) Kurultaya sadece kağan ve boy beyleri katılırdı.
D) Kurultay yılda bir kez genel toplantı yapardı.
E) Kurultay kağan çadırında toplanırdı.


4. Eski Türk devletlerinde yönetim alanında ikili sistem denilen bir yönetim şekli uygulanırdı. Aşağıdakilerden hangisi ikili sistemle ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Ülke Doğu ve Batı diye 2’ye ayrılırdı.
B) Doğuyu kağan, Batıyı yabgu yönetirdi.
C) Kağan askeri ve ekonomik işlere, yabgu siyasi işlere bakardı.
D) Kağan protokolde yabgudan önde gelirdi.
E) Bu sistem Türk devletlerinin kısa bir sürede yıkılmalarına ve bölünmelerine sebep olmuştur.


5. Eski Türk devletlerinin zayıflamasında ve parçalanmasında aşağıdakilerden hangisi daha etkili olmuştur?

A) Hatunun yönetimde söz hakkına sahip olması
B) Göçebe yaşam sürmeleri
C) Çin’in bölücü ve yıkıcı faaliyetleri
D) Hanedan üyelerinin hepsinin kağan olma hakkına sahip olması
E) Türklerin çok geniş bir alana yayılmış olmaları


6. Aşağıdaki kavramlardan hangisi ya da hangileri Türklerin ölümden sonraki hayata inandıklarını gösterir?

I. Tamu II. Uçmağ
III. Kurgan IV. Budun
V. Tuğ

A) I-II-III B) II-III
C) IV-V D) III-IV E) II-IV-V


7. Türklerin İslam öncesinden bugüne kalan tek mimari ve sanatsal eseri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kurgan B)Balbal C) Kengeş D) Uruğ E) Yuğ


8. Aşağıdakilerden hangisi Türklerin İslamiyet’ten önce sahip oldukları inançlardan biri değildir?

A) Atalar kültü B) Şamanizm
C) Musevilik D) Maniheizm
E) Putperestlik


9. Aşağıdakilerden hangisi Türklerin sosyo-ekonomik yapıları ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Yarı göçebe bir yaşam şekilleri vardır.
B) Geçim kaynakları hayvancılıktır.
C) Özel mülkiyet gelişmiştir.
D) Sosyal sınıflaşma ya da kölelik yoktur.
E) Kadının günlük yaşamda önemli bir yeri vardır.


10. Aşağıdakilerden hangisi milleti oluşturan unsurlardan biri değildir?

I. Oğuş II. Boy III. İdikut
IV. Kut V. Uruğ

A) I-II B) III-IV
C) III-V D) I-III E) I-V


11. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri İlk Türklerde gelişen bir sanat dalı değildir?

I. Müzik
II. Mimari
III. Demircilik
IV. Yazılı edebiyat
V. Deri işlemeciliği ve süslemeciliği

A) Yalnız IV B) I-V
C) II-V D) III-IV E) II-IV


12. Aşağıdakilerden hangisi göçebe yaşam tarzının bir sonucu değildir?

A) Sanat eserlerinin taşınabilir malzemeden olması
B) Bağımsızlık ve özgürlük duygularının gelişmesi
C) Sığır, manda ve öküz gibi hayvanları fazla kullanmamaları
D) Geçimlerinin hayvancılık ve ticarete dayanması
E) İkili teşkilatla yönetilmeleri


13. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri İslam öncesinde hükümdarın sınırsız yetkilere sahip olmasını engellemiştir?

I. Kut inancı
II. Töre
III. İkili yönetim

A) Yalnız I B) Yalnız II
C) I-II D) II-III E) I-III


14. Aşağıdakilerden hangisi Türk devlet yönetiminde yer alan makamlardan ya da kişilerden biri değildir?

A) Tamgacı B) Ayguçi
C) Buyruk D) Bitikçi
E) Umay


15. Aşağıdakilerden hangisi İslam öncesi Türk hukuk sistemi ile ilgili bir kavram değildir?

I. Yargu
II. Yargan
III. Töre
IV. İduk

A) I-II B) Yalnız II
C) Yalnız IV D) III-IV E) I-III


16. Aşağıdakilerden hangisi Türklerin kullanmış olduğu 12 hayvanlı takvim ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Güneş yılına dayanır.
B) Ay yılına dayanır.
C) 12 yılda bir devreder.
D) Her yıl bir hayvan ismi ile anılır.
E) Aylar 1. 2. ve 3. ay gibi sıralanır.


17. Aşağıdakilerden hangisi İslam öncesi Türk devletleri ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Türk adı ile kurulan ilk Türk devleti I. Göktürk Devletidir.
B) Macarlar ve Bulgarlar Hıristiyanlaşarak benliklerini kaybettiler.
C) İlk Türk parasını Türgişler kullandı.
D) Musevi olan tek Türk topluluğu Hazarlardır.
E) Peçenekler İstanbul’u ilk kuşatan Türklerdir.

18. Aşağıdakilerden hangisi sadece Asya’da kalan Türk topluluklarından biri değildir?

A) Kırgızlar
B) Karluklar
C) Türgişler
D) Avarlar
E) Sibirlar


19. - Kendilerine özgü bir alfabe kullandılar.
- Yerleşik yaşama geçtiler.
- Bir kısmı Hıristiyan, bir kısmı Müslüman oldu.
- İstanbul’u 2 defa kuşattılar.
Aşağıdaki devletlerden hangisi ile ilgili bir özellik yukarıda verilmemiştir?

A) Uygurlar B) Bulgarlar
C) Avarlar D) Kırgızlar
E) Göktürkler


20.
I. İslam öncesinde Orta Asya’da kurulan en büyük Türk Devletidir.
II. Türk adı ile kurulan ilk Türk Devletidir.turkeyarena.com
III. İkili yönetim sistemini uygulamayan bir Türk Devletidir.
IV. İpek Yolu için Akhunlar ve Sasanilerle mücadele ettiler.
V. Türk kara ordusunun temelini attılar.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Göktürklere ait bir özellik değildir?

A) I-V B) I-III C) III-V
D) III-IV E) II-V


21. Orta Asya Türk devletlerinde göçebe yaşam tarzının aşağıdakilerden hangisine neden olduğu söylenemez?

A) Kültürlerinin çevreye yayılmasına
B) Taşınamaz sanat eserlerinin azlığına
C) Mimarinin gelişmesine
D) Yazılı eserlerin azlığına
E) Hayvancılığın gelişmesine


22. “İslamiyet’ten önce Türkler göçebe bir Yaşam sürmekte ve başkentleri de Hükümdarın bulunduğu şehir olmakta idi. Hükümdar nereye konarsa ordu da onunla birlikte konardı.” Buna göre, göçebe yaşamın Türk devlet geleneğinde hangi etkide bulunduğu savunulmaktadır?

A)Ordu teşkilatının başkentte toplandığı
B) Başkentin sürekli değiştiği
C)Hükümdarın seçiminde başkentin etkili olduğu
D) Devletin başkentinin bulunmadığı
E) Federatif bir yapıda oldukları


23. Aşağıdakilerden hangisi Göktürklere ait bir özellik değildir?

A)Kendilerine ait alfabelerinin bulunması
B)Türk adının devlet ismi olarak ilk defa kullanılması
C) Yerleşik hayata geçiş
D) Bizans ile ilişkiler
E) Orhun kitabelerini yazma


CEVAP ANAHTARI
1 D 15 C
2 B 16 B
3 C 17 E
4 C 18 D
5 D 19 D
6 A 20 C
7 B 21 C
8 E 22 B
9 C 23 C
10 B
11 E
12 E
13 C
14 E




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 11-10-2010, 06:45 PM   #2 (permalink)
Arena Üyesi
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Mesajlar: 1.617
Standart

çok teşekkürler konu çalışmamın üstüne iyi bir tekrar oldu
SeçiL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ilk turk devletleri
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/tarih/32355-ilk-turk-devletleri-test-sorulari-ve-cevaplari.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
lk Trk Devletleri Test Sorular ve Cevaplar - TurkeyArena This thread Refback 28-02-2012 05:46 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 6 01-07-2012 03:59 PM
İslam Öncesi Türk Tarihi Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 6 02-10-2011 05:02 PM
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 18-01-2011 05:47 PM
İlk Türk İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 05-01-2011 03:11 PM
Kpss Türk İslam Tarihi Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Kpss B Grubu 5 29-06-2010 03:58 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:37 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics