TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Tarih

Tarih Tarih - İnkilap Tarihi

Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları

Tarih icinde Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları konusu , Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları-1 1. I. Kayseri II. İzmir III. Sivas IV. Malatya V. Bursa Yukarıdaki şehirlerden hangilerinde Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait eserlere rastlanamaz? A) Yalnız II ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09-02-2010, 06:14 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.572
Sponsor Bağlantılar
Standart Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları-1

1.
I. Kayseri
II. İzmir
III. Sivas
IV. Malatya
V. Bursa

Yukarıdaki şehirlerden hangilerinde Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait eserlere rastlanamaz?

A) Yalnız II
B) II-V
C) III-IV-V
D) II-IV-V
E) I-III-V

2. Türk tarihindeki ilk Türk denizcisi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çaka Bey
B) Piri Reis
C) Umur Bey
D) Artuk Bey
E) Barbaros Hayrettin Paşa

3. Risaletun -Nushiyye adlı eser hangi Türk büyüğüne aittir?

A) Mevlana
B) Hacı Bektaşi Veli
C) Yunus Emre
D) Hoca Dehhani
E) Nasrettin Hoca

4. Aşağıdakilerden hangisi Türklerin İslam sanatına kazandırdığı sanat eserlerinden biri değildir?

A) Hat
B) Kubbe
C) Kümbet
D) Külliye
E) Yivli, yüksek ve ince minare yapısı

5. Leşker-i Bazar adlı saray hangi Türk-İslam devletine aittir?
A) Karahanlılar
B) Gazneliler
C) Anadolu Selçukluları
D) Büyük Selçuklular
E) Harezmşahlar

6. Aşağıdakilerden hangisi Karahanlılar Döneminde “Vezir” e verilen Türkçe addır?

A) Baymirza
B) Mirza
C) Aytutmuş
D) Yuğruş
E)Todun

7. “Karahanlı, Gazneli ve Selçuklu saraylarında hükümdarın hizmetlileri belli başlı gruplara ayrılmıştı ve başlarında Ulu Hacib bulunmaktaydı.”
Aşağıdakilerden hangisi Ulu Hacib’in emri altında bulunan görevlilerden değildir?

A) Emir-i Dad
B) Camedar
C) Silahtar
D) Emir-i Ahur
E)Serhenk

8. “İlk Türk İslam devletlerinde resim sanatı gelişmemiş olmakla birlikte, paralar üzerinde figürler, halılar üzerinde bitki ve hayvan motifleri bulunmakta idi.”
Buna göre, ilk Türk İslam devletlerinde Resmin yerini hangi sanat dalı almıştır?

A) Hat sanatı
B) Çinicilik
C) Minyatür
D) Ebru
E)Tezhip

9. Türk tarihinde “İlk Müslüman Türk Devleti” nitelemesi için, devletin siyasi temsil kudreti, coğrafi egemenlik alanı, nüfus yoğunluğu, tarihi fonksiyonu gibi ölçütler göz önünde bulundurulmaktadır.turkeyarena.com
Buna göre, aşağıdaki devletlerden hangisi tarihte “İlk Müslüman Türk Devleti” olarak kabul edilmelidir?

A) Bulgarlar
B) Tolunoğulları
C) Hazarlar
D) Karahanlılar
E) İdil Bulgarları

10.Aşağıdakilerden hangisi İslami dönem Türk devletlerinde görülür?

A) Kurgan
B) Balbal
C) Şaman
D) Kümbet
E) Totem

11. Aşağıdakilerden hangisi Hindistan’da kurulmuş Türk devletlerinden biridir?

A) Gazneliler
B) Gurlular
C) Harezmşahlar
D) Babürlüler
E)Karahanlılar

12. Aşağıdakilerden hangisi Selçuklularda hukuk işleriyle ilgili bir görevli değildir?

A) Kadı’l-Kuzat
B) Şeyhülislam
C) Kadı
D) Naib-i Kadı
E)Emir-i Dad

13. Büyük Selçukluların devlet yönetiminde bulunmayan divan türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Divan-ı saltanat
B) Divan-ı İnşâ
C) Divan-ı Mezalim
D) Divan-ı Berid
E)Divan-ı Arz

14. Aşağıdakilerden hangisi Selçuklu komutan ve devlet adamlarından biri değildir?

A) Danişment Gazi
B) Nizamulmülk
C) Umur Gazi
D) Mengücek Gazi
E) İbrahim Yınal

15. Selçuklular hanedan olarak diğer Türk hanedanları ile akraba olmuşlardır. Tuğrul Bey, Alparslan ve Melikşah’ta bu görülür. Türk tarihinde böyle bir geleneğin olması daha çok hangi sebebe dayanır?

A) Devletin gücünü artırmak isteği
B) Komşularla barış içinde yaşama isteği
C) İslam dünyasındaki nüfuzunu artırmak düşüncesi
D) Cihanşümul devlet politikası
E) Hanedanın devamını sağlama düşüncesi

16. Aşağıda verilen tarihi eserlerden hangisi Orta Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir Selçuklu dönemi eseri değildir?

A) Leşkeri Bazar
B) Döner Kümbet
C) Kubadabad Sarayı
D) Hond Hatun Külliyesi
E) Gevher Nesibe Şifahanesi

17. “Zamanının dinlenme tesisi olan bu yapılar, aynı zamanda bir ticaret merkezi olma özelliğini göstermektedir. İçinde bir yolcu için olduğu kadar bir insan için barınma ve dinlenme ile ilgili tüm ihtiyaçları giderecek bölmelerin olduğu bu yapılar Türk insanının misafirperverlik özelliğini ticarete de yansıttığını göstermektedir.”
Adı geçen tarihi yapı aşağıda verilenlerden hangisi olabilir?

A) İmaret
B) Bimaristan
C) Külliye
D) Han
E) Medrese

18. Selçuklu mimari yapılarında kullanılan ve bu yapıların günümüze kadar ulaşmasında önemli pay sahibi olan malzeme aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tuğla
B) Kerpiç
C) Megaron Yapı
D) Geometrik Yapı
E)Ahşap

19. Selçuklu Sanatı’nın etkisi hangi coğrafi sahada daha az görülebilir?

A) Hindistan
B) Endülüs
C) Anadolu
D) Mısır
E)İran

20. Aşağıdaki eserlerden hangisinde Selçuklu Tarihiyle ilgili bilgilere rastlanmaz?

A) Siyasetname
B) İbni Bibi Tarihi
C) Oruç Bey Tarihi
D) Oğuzname
E) Danişmentname

21. Federal idarelerde devlet, özerk birimlerin birleşmesinden meydana gelir. Bu nedenle merkezi bir otoriteden söz edilemez.

İslamiyet öncesi oluşturulan ve daha sonra da bir süre devam eden bu model aşağıdakilerden hangisinde görülmez?

A) Anadolu Selçukluları
B) Osmanlılar
C) Gazneliler
D) Büyük Selçuklular
E) Göktürkler


Cevap Anahtarı
:
1-B 2-A 3-C 4-A 5-B 6-D 7-A 8-C 9-D 10-D 11-D 12-B 13-D 14-C 15-A 16-A 17-D 18-A 19-B 20-C 21-B






Konu ot-gu tarafından (05-07-2014 Saat 12:10 PM ) değiştirilmiştir..
RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 09-02-2010, 06:17 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 13.572
Standart Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları-2

1. Aşağıdakilerden hangisi Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinden biri değildir?

I. Avrupa Hunları
II. Hazarlar
III. Selçuklular
IV. Anadolu Selçukluları
V. Türgişler

A) Yalnız I
B)I-III-IV
C) I-II-V
D) I-III-V
E) II-III-IV


2. Aşağıdaki Türk devletlerinden hangisi hem etnik yapı hem de yönetici kadrosu tamamen Türk olan bir devlettir?

A) Gazneliler
B) Karahanlılar
C) Selçuklular
D) Anadolu Selçuklular
E) Memlükler


3. I. Ülkenin hanedanın ortak malı sayılması
II. Taht kavgaları
III. Haçlı saldırıları
IV. Bizans baskısı
V. Boylar arası mücadele

Yukarıdakilerden hangileri hem Türk-İslam devletlerinin hem de İslam öncesi Türk devletlerinin yıkılmasına sebep olan ortak etkenlerden değildir?


A) I-II
B) I-II-V
C) III-IV
D) I-IV-V
E) I-III-V


4.
I. Hutbe okutmak
II. Nevbet (davul) çaldırmak
III. Hilat giymek
IV. Menşur almak
V. Tuğ sahibi olmak

Yukarıdakilerden hangileri hem İslami dönem hem de İslam öncesi Türk devletlerinde kullanılan hükümdarlık alametlerindendir?

A) Yalnız I
B) II-IV-V
C) I-III-IV
D) I-IV-V
E) II-V


5.
I. Kut inancı
II. Ordu-millet anlayışı
III. Cihan hâkimiyeti mefkûresi

Yukarıdakilerden hangileri hem ilk Türk devletlerinde hem de Türk-İslam devletlerinde görülen ortak özelliklerdendir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II-III
E) I-II-III


6. Aşağıda Büyük Selçuklu Devleti ile ilgili bazı eşleştirmeler verilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Hilat --> hükümdarlık elbisesi
B) Menşur --> hükümdarlık belgesi
C) Divan-ı Tuğra --> yazışma bakanlığı
D) Müstevfi --> Maliye Bakanı
E) Cemedar --> sultanın özel koruması


7. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklu Devletinde yargı ile ilgili bir kavram değildir?

A) Yargan
B) Emir-i Dad
C) Kadıl-Kudat
D) Kadı
E) Divan-ı Mezalim


8. Aşağıdakilerden hangisi Büyük Selçuklu Devletinde memleket yönetimi ile ilgili bir görevli değildir?

A) Sultan
B) Amid
C) Reis
D) Amil
E) Kethüda


9. Aşağıdakilerden hangisi Büyük Selçuklu Devletindeki saray görevlilerinden biri değildir?

A) Kapucubaşı
B) Sipahi
C) Silahtar
D) Candar
E) Hacip


10. Aşağıdaki Türk Devletlerinden hangisi denizcilikle ilgili bir faaliyette bulunmamıştır?

A) Büyük Selçuklu Devleti
B) Anadolu Selçuklu Devleti
C) Memlükler
D) Gazneliler
E) Çaka


11.
I. Eyaletlerde yaşarlar.
II. Sürekli askeri eğitim alırlar.
III. Sadece savaş zamanında orduya katılırlar.
IV. Başkentte yaşarlar.
V. Üç ayda bir bistgani adlı maaş alırlar.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri iktalı askerlerle ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Yalnız II
B) II-IV-V
C) I-IV-V
D) II-III-IV
E) I-II-III


12.
I. Arazinin işletilmesi sağlanır.
II. Üretimde süreklilik sağlanır.
III. Her an savaşa hazır bir ordu bulundurulur.
IV. Ülkede siyasi birlik sağlanır.

Yukarıdakilerden hangileri ikta sisteminin devlete sağladığı sosyal ve ekonomik yararlardan değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I-III
D) III-IV
E) I-II-IV


13. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçukluları dönemine ait bir mimari eser türü değildir?

A) Kurganlar
B) Kümbetler
C) Külliyeler
D) Kervansaraylar
E) Saraylar


14. Aşağıdakilerden hangisi ismini kurucusundan alan bir Türk devleti değildir?

A) Harezmşahlar
B) Selçuklular
C) Danişmendliler
D) Artuklular
E) Saltuklular


15.
I. Kutadgu Bilig
II. Dede Korkut Hikâyeleri
III. Orhun Kitabeleri
IV. Divan-ı Hikmet

Yukarıdakilerden hangileri Türk-İslam edebiyatı ürünlerinden değildir?

A) Yalnız II
B) II-III
C) I-II-IV
D) I-III
E) II-III-IV


16.
- İran-Turan savaşlarını anlatır.
- Gazneli Mahmut’a sunulmuştur.
- İran edebiyatının en önemli eseridir.

Yukarıda bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?(turkeyarena.com)

A) Selçuklu Şehnamesi
B) Atabetül-Hakayık
C) Divan-ı Lügatit-Türk
D) Şehname
E) Siyasetname


17.
- Batıda Avicenna olarak tanınır.
- Tıp, mantık ve fizik alanında eserler verdi.
- En önemli eserleri kanun ve şifa adlı eserleridir.

Yukarıda özellikleri verilen Türk bilgini hangisidir?

A) Farabi
B) Gazali
C) Biruni
D) İbn-i Sina
E) Ömer Hayyam

18. Türk-İslam edebiyatının ilk sözlü örneği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Danişmendname
B) Battalname
C) Satuk Buğra Han Destanı
D) Şehname
E) Türeyiş


19.
I. Göçebe yaşam
II. Coğrafi konum
III. Ticaretin önemsenmemesi

Yukarıdakilerden hangileri Türklerde denizciliğin geç başlamasının sebeplerinden biri değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-III
E) I-II-III


20.
I. İkta askerleri
II. Hassa askerleri
III. Ahi Teşkilatı

Yukarıdakilerden hangileri kendilerine ikta arazi tahsis edilen görevlilerden değildir?

A) Yalnız I
B)Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) II-III


21. Anadolu’da Türkçeyi resmi dil ilan eden ilk devlet ve devlet adamı hangisidir?

A) Germiyanlılar – Germiyan Bey
B) Anadolu Selçuklu Devleti – Süleyman Şah
C) Karamanoğulları – Karaman Bey
D) Eretna Devleti – Eretna Bey
E) Çaka Devleti – Çaka Bey


22. Aşağıdakilerden hangisi 1243 Kösedağ Savaşından sonra kurulan ikinci beyliklerden biri değildir?

A) Ramazanoğulları
B) Osmanoğulları
C) Danişmendliler
D) Germiyanoğulları
E) Hamitoğulları


Cevap Anahtarı
1 B 13 A
2 B 14 A
3 C 15 B
4 E 16 D
5 E 17 D
6 E 18 C
7 A 19 C
8 E 20 E
9 B 21 C
10 A 22 C
11 B
12 D
RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-12-2010, 01:51 PM   #3 (permalink)
Üye
 
Üyelik tarihi: Dec 2010
Mesajlar: 82
Standart

çok teşekkürler
aslı0607 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25-05-2011, 05:57 PM   #4 (permalink)
Welcome to TurkeyArena
 
Üyelik tarihi: May 2011
Mesajlar: 2
Standart

teşekkürler..
gönüll isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-04-2012, 04:58 PM   #5 (permalink)
Misafir
Guest
 
Mesajlar: n/a
Wink size saygılarımla

cok teşekkür ederim bu testler benim çok işimi yaradı tekrar ve tekrar teşekkürler
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
turk islam devletleri
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/tarih/32354-turk-islam-devletleri-test-sorulari-ve-cevaplari.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
2013 KPSS İSLAMİYET DÖNEMİ TÜRK TARİHİ SORULARI TEST 1.1 — Yandex: 194 bin sonuç bulundu This thread Refback 16-11-2013 09:03 PM
Yandex This thread Refback 06-03-2013 06:34 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
İslam Öncesi Türk Tarihi Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 6 02-10-2011 05:02 PM
İlk Türk İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 05-01-2011 03:11 PM
İlk Türk-İslam Devletlerinde Kültür ve Medeniyet Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 15-12-2010 03:44 PM
İlk Türk Devletleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 11-10-2010 06:45 PM
Kpss Türk İslam Tarihi Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Kpss B Grubu 5 29-06-2010 03:58 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:56 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics