TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Tarih

Tarih Tarih - İnkilap Tarihi

Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları

Tarih icinde Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları konusu , Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları 1. Aşağıda ilk Türk devletleri, Türk-İslam devletleri ve Osmanlı ile ilgili bazı kavramlar eşleştirilerek verilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? A) Kurultay ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09-02-2010, 05:53 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları
1. Aşağıda ilk Türk devletleri, Türk-İslam devletleri ve Osmanlı ile ilgili bazı kavramlar eşleştirilerek verilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Kurultay – ilk Türk Devletleri
B) Toy – Osmanlı Devleti
C) İkta – Türk-İslam Devletleri
D) Yeniçeriler – Osmanlı Devleti
E) Divan-ı Saltanat – Türk-İslam Devletleri


2.
I. Toprak Sistemi
II. Merkeziyetçi Yapı
III. Ordu Sistemi
Osmanlı Devleti yukarıdaki özelliklerden hangileri ile kendinden önceki Türk Devletlerinden ayrılır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) II-III


3.
I. Saltanat
II. Hilafet Yetkisi
III. Kanun Koyma Yetkisi
Yukarıdaki özelliklerden hangisi hem Osmanlı hükümdarları hem de Osmanlı’dan önceki Türk Devletlerindeki hükümdarların sahip oldukları ortak özelliklerdendir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) I-III

4.
I. Şeyhülislam
II. Nişancı
III. Vezir

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Divan-ı Hümayun üyesi değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) II-III


5. Aşağıda Osmanlı Devleti ile ilgili bazı özellikler verilmiştir. Bunlardan hangisi yanlıştır?

A) Federatif bir yapıya sahiptir.
B) Üniter devlettir.
C) Saltanat monarşisi vardır.
D) Teokratiktir.
E) En önemli yönetim birimi Divan-ı hümayun’dur.


6. Aşağıda Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti ile ilgili aynı özelliklere sahip bazı eşleştirmeler yapılmıştır. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

--Selçuklu-----Osmanlı
A) İkta Tımar
B) Hassa Ordusu Kapıkulu Ordusu
C) Ahi Lonca
D) Kadı Leşker Kadıasker
E) Müstevfi Nişancı


7.
I. Kazasker
II. Şeyhülislam
III. Nişancı
Yukarıdakilerden hangileri ilmiye sınıfına mensup değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) II-III

8.
I. Nişancı
II. Kazasker
III. Şeyhülislam
IV. Defterdar
V. Yeniçeri Ağası
VI. Reisülküttap

Yukarıdakilerden hangileri sayıları zamanla 2’ye çıkan devlet adamlarından biri değildir?


A) II-III-IV
B) II-IV
C) I-III-V-VI
D) I-III-V
E) IV-V-VI


9. Aşağıdakilerden hangisi Divan-ı Hümayun ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Örfi ve şer’i konular görüşülür.
B) Savaş ve barış kararı buradan çıkar.
C) Fatih’ten sonra sadrazam başkanlık yapmıştır.
D) Temyiz mahkemesi görevi de yapar.
E) Osmanlı’nın Yükselme Döneminde kurulan kurumlarından biridir.


10.
I. Üç ayda bir ulufe maaşı alırlar.
II. Toprağa bağlı askerlerdir.
III. Tımar sisteminden gelirler.
IV. Padişah değişikliğinde cülus bahşişi alırlar.

Yukarıda verilen özelliklerden hangileri Kapıkulu Ordusuna ait değildir?

A) I-IV
B) II-III
C) I-III
D) I-III-IV
E) II-III-IV


11.
I. Asayişi sağlamak
II. Savaş zamanında orduya katılmak
III. Vergi toplamak

Yukarıdakilerden hangileri Tımarlı Sipahinin görevlerinden değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) II-III

12.
I. Beylerbeyi
II. Kadı
III. Tımarlı Sipahi
IV. Kazasker
V. Subaşı

Yukarıdakilerden hangileri mülki amir değildir?

A) II-IV-V
B) IV-V
C) I-II-III
D) I-III-V
E) III-IV-V

13.
I. Ekber ve Erşed Kanunu
II. Fetvalar
III. Kanunname-i Âli Osman

Yukarıdakilerden hangileri örfi hukuka örnek olarak verilebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) I-III

14.
I. Kadıasker
II. Muid
III. Ehli Hibre
IV. Derbentçi

Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı eğitim sistemi içinde yer alan görevlilerden biri değildir?

A) III-IV
B) I-II-III
C) I-III-IV
D) II-IV
E) I-II

15.
I. Subaşı
II. Yiğitbaşı
III. Muhtesip

Yukarıdakilerden hangileri esnaf örgütü olan lonca içinde yer alan görevlilerden biri değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) I-III


16. Miratül Memalik adlı eser hangi ünlü Türk denizcisine aittir?

A) Piri Reis
B) Seydi Ali Reis
C) Hızır Reis
D) Oruç Reis
E) Barbaros Hayrettin Paşa


17. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı’nın sürekli silâhaltında olan ve sürekli eğitim gören askeri birliklerinden değildir?(turkeyarena.com)

A) Yeniçeriler
B) Cebeciler
C) Sağ ve sol ulufeciler
D) Sağ ve sol garipler
E) Tımarlı sipahiler


18.
I. Ağnam
II. Avarız
III. Haraç
IV. Öşür
V. Cizye

Yukarıdakilerden hangileri şer’i vergilerdendir?

A) I-II
B) I-II-III
C) III-IV-V
D) I-IV-V
E) I-III-V

19.
I. Ağnam
II. Haraç
III. Çiftbozan
IV. Öşür

Yukarıdakilerden hangilerinin alınışı tarımsal üretimle ilgilidir?

A) Yalnız I
B) II-III
C) II-III-IV
D) I-II-IV
E) II-IV

20.
I. Öşür
II. Haraç
III. Cizye
IV. Ağnam

Sınırların batıya doğru genişlemesi ile ilk etapta yukarıdaki vergilerden hangilerinde artış beklenebilir?

A) Yalnız I
B) I-II-III
C) Yalnız II
D) II-III-IV
E) I-II-III-IV


Cevap Anahtarı
1 B 11 C
2 B 12 B
3 E 13 E
4 A 14 A
5 A 15 A
6 E 16 B
7 C 17 E
8 C 18 C
9 E 19 C
10 B 20 D




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 09-02-2010, 06:09 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Standart Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti Test Soruları ve Cevapları-2

1.
I. Bad-ı Heva
II. Avarız
III. Aşiyab
Yukarıdakilerden hangilerinin alınışı bir üretim sonucunda olur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II
E) I-III


2.
I. Dirlik
II. Mukataa
III. Yurtluk
Yukarıdaki arazi birimleri genişlik olarak büyükten küçüğe doğru sıralanırsa doğru sıralama nasıl olur?

A) I-II-III
B) III-II-I
C) I-III-II
D) II-I-III
E) II-III-I


3.
I. Has
II. Zeamet
III. Tımar
Yukarıdaki araziler devlet memurlarına maaş karşılığı verilen arazilerdir. Bu araziler devlet memurlarına rütbe ve kıdemlerine göre verilirdi.
Buna göre bu araziler verildikleri kişilerin rütbelerine göre büyükten küçüğe doğru sıralanırsa doğru sıralama nasıl olur?

A) I-II-III
B) II-III-I
C) I-III-II
D) II-I-III
E) III-II-I


4.
I. Mültezim
II. Muid
III. Muhassal
IV. Defterdar

Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı vergi düzeni ile ilgili memurluklardan değildirler?

A) Yalnız III
B) Yalnız II
C) I-III-IV
D) II-III
E) I-II-III


5. Beyan-ı Menazil-i Irakeyn adlı 128 minyatürden oluşan eser hangi ünlü Osmanlı sanatkârına aittir?

A) Nakkaş Osman
B) Nigari
C) Levni
D) Osman Hamdi Bey
E) Matrakçı Nasuh


6. Aşağıdakilerden hangisi bir hat yazısı türü değildir?

A) Sülüs
B) Rika
C) Siyakat
D) Reyhanî
E) Tezhip


7.
I. Rumeli Hisarı
II. Topkapı Sarayı
III. Sultan Ahmet Camii
IV. Dolmabahçe Sarayı

Yukarıdakilerden hangileri Yükselme Dönemi sivil mimari eserlerinden değildir?

A) Yalnız IV
B) III-IV
C) I-III-IV
D) II-IV
E) I-II-III


8.
I. 16. yy.
II. 17. yy.
III. Lale Devri
IV. 19. yy.

Yukarıdaki devirlerden hangisinde Osmanlı mimari alanda batıdan etkilenmiştir?

A) Yalnız III
B) Yalnız IV
C) I-II
D) II-III-IV
E) III-IV


9. Keşfüzzünun, Cihannüma ve Fezleke-i Osmanî adlı eserlere sahip ünlü seyyahımız kimdir?

A) İbn-i Batuta
B) Koçi Bey
C) Kâtip Çelebi
D) Evliya Çelebi
E) Hoca Sadettin Efendi


10.
I. Müderris
II. Mekkari Taifesi
III. Ehli Hibre
IV. Muid
V. Yeniçeri Ağası

Yukarıdakilerden hangileri Reaya sınıfından değildir?

A) I-IV-V
B) II-III
C) I-III-V
D) II-III-IV
E) III-IV-V


11.
I. Sadece nakdi olarak alınan bir vergidir.
II. Bölgeden bölgeye oranı değişirdi.
III. Müslüman çiftçilerden alınırdı.
IV. Ürün üzerinden alınırdı.

Yukarıdakilerden hangileri öşür ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız IV
D) I-II-IV
E) II-III-IV


12.
I. Buğday
II. Üzüm
III. Koyun
IV. Bal
V. Arazi

Osmanlı yukarıdakilerden hangilerinden öşür alırdı?

A) Yalnız I
B) I-II
C) III-V
D) I-II-IV-V
E) I-II-IV


13.Osmanlı’da Vezir, Beylerbeyi ve Sancakbeyleri emekliye ayrıldıklarında kendilerine bir kazanın geliri tahsis edilirdi. Bundan amaçlanan ise bu yöneticilerin rüşvetten uzak durmalarını sağlamaktı.turkeyarena.com
Osmanlıda uygulanan bu sisteme ne denirdi?

A) Arpalık
B) Gedik
C) Müsadere
D) Ulufe
E) Hibe


14. İslamiyet öncesi oluşturulan ve daha sonra da birçok Türk-İslam devletinde de bir süre devam eden federal devlet sistemi aşağıdakilerden hangisinde görülmez?

A) Anadolu Selçukluları
B) Osmanlılar
C) Gazneliler
D) Büyük Selçuklular
E) Karahanlılar


15. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Dönemine ait bir hat yazısı türü değildir?

A) Siyakat
B) Kûfî
C) Rik’a
D) Celi Hat
E) Reyhanî

16. Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi ilim adamları arasında yer almaz?

A) Ebussuud Efendi
B) Molla Fenari
C) Kadı zade-i Rumi
D) Ahmedi
E) Davud-u kayseri


17. Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde görülen askeri birliklerden biri değildir?

A) Yeniçeri Ocağı
B) Nizamı Cedit
C) Azaplar
D) Tımarlı Sipahiler
E)Yaya ve müsellemler

18. “Osmanlı’da ordunun süvari kanadını ve asli unsurunu oluşturan tımarlı sipahilerin bozulmaya başlaması ve tımarları ellerinden alınan askerlerin sayısının çoğalması sonucunda isyanlar çıkmaya başlamıştır.”

Aşağıdakilerden hangisi buna örnek gösterilebilir?

A) İstanbul ayaklanmaları
B) Şeyh Bedrettin
C) Celali ayaklanmaları
D) Korkut Bey ayaklanması
E) Eyalet isyanları


19. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde ilmiye teşkilatıyla ilgili değildir?

A) Mülazım
B) Müderris
C) Muid
D) Sahn-ı Seman
E) Enderun


20. Osmanlı Devleti’nin milletleri bir arada tutan bir devlet olmayı başarması aşağıdakilerden hangisi ile en iyi ifade edilebilir?

A) Tımar sistemi
B) Osmanlı sistemi
C) Millet sistemi
D) Askeri sistem
E) Vakıf sistemi

21. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde bir eyalet adı değildir?

A) Bosna-Hersek
B) Kıbrıs
C) Cezair-i Bahr-i Sefid
D) Eflak-Boğdan
E) Erdel


22. Osmanlı Devleti’nde kurulan ilk askeri sınıf aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeniçeri
B) Acemi Ocağı
C) Yaya ve Müsellemler
D) Topçular
E) Humbaracılar


23.
I. Ahilik teşkilatı
II. Tımar sistemi
III. Lonca sistemi
IV. Pencik sistemi
V. Vakıf sistemi

Osmanlı Devleti’nde, yukarıdaki sistemlerden hangisinde askeri bir özelliğin olmadığı söylenebilir?

A) l - III- V
B) II - III - IV
C) II - III – V
D) II - IV – V
E) I-II-III


24.Osmanlı’da ilmiye sınıfı Divanı Hümayun’da kim tarafından temsil edilirdi?

A) Kadıasker
B) Şeyhülislam
C) Sadrazam
D) Nişancı
E) Reisulküttab

Cevap Anahtarı

1 C 13 A
2 D 14 B
3 A 15 D
4 B 16 A
5 E 17 B
6 E 18 C
7 C 19 A
8 E 20 C
9 C 21 B
10 A 22 C
11 A 23 A
12 E 24 A
RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/tarih/32352-osmanli-devleti-kultur-ve-medeniyeti-test-sorulari-ve-cevaplari.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
osmanlı ekonomisi ile ilgili test soruları ve cevapları - Web Search Results This thread Refback 07-01-2014 09:28 PM
Yandex This thread Refback 10-01-2013 12:40 AM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 5 14-04-2014 06:34 PM
Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 2 29-05-2012 10:26 PM
20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 3 09-01-2011 07:42 PM
Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti RüzGaR Tarih 2 30-11-2010 03:57 PM
Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 4 28-03-2010 05:07 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:33 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics