TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Tarih

Tarih Tarih - İnkilap Tarihi

İlk Türk İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları

Tarih icinde İlk Türk İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları konusu , İlk Türk İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları 1. Aşağıdakilerden hangisi, Türklerin İslam Dünyası'na yaptığı hizmetlerden biri değildir? A) Haçlı Saldırılarını durdurmaları B) İslam kültür ve uygarlığını geliştirmeleri C) Bizans ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02-02-2010, 06:16 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart İlk Türk İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


İlk Türk İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları
1. Aşağıdakilerden hangisi, Türklerin İslam Dünyası'na yaptığı hizmetlerden biri değildir?

A) Haçlı Saldırılarını durdurmaları
B) İslam kültür ve uygarlığını geliştirmeleri
C) Bizans saldırılarını durdurmaları
D) Askeri yönetimde etkin görev almaları
E) İslamiyet'i Kuzey Afrika'ya yaymaları

2. Dört Halife Dönemi'nde İslamiyet'te tanışan Türkler, Emeviler Döneminde Müslüman Araplarla kanlı savaşlara girişmişlerdir.
Aşağıdaki hangi ilk siyasi olay, bu kanlı çatışmaları sona erdirmiştir?
A) İslam Arapları'nın Horasan'ı ele geçirmesi
B) Türklerin İslamiyet'i kabul etmesi
C) Dandanakan Savaşı
D) Talas Savaşı
E) Nihavend Savaşı

3. Büyük Selçuklularda, Melikler'in eğitiminden sorumlu Atabeylerin bağımsızlıklarını ilan etmelerinin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Devletin parçalanmasına neden olmaları
B) Taht kavgalarına girişmeleri
C) Devlet yönetimini ele geçirmeleri
D) Merkezde alınan karârlara uymamaları
E) Özel ordulara sahip olmaları

4. l. Kervansarayların yapılması
II. Devlet sigortacılığının uygulanması
III. Gümüş ve altın paraların bastırılması
Anadolu Selçuklu Devleti döneminde gerçekleştirilen, yukarıdaki olayların temel amacı, aşağıdakilerden hangisidir?
Anadolu'yu imar etmek Ticareti geliştirmek
C) Devletin gücünü kanıtlamak
D) Ekonomik getir elde etmek
E) Anadolu'yu egemenlik altına almak

5. I. Büyük Selçukluların Dandanakan ve Malazgirt Savaşları'nı kazanmaları,
II. Anadolu Selçukluları'nın Miryokefalon'da Bizans'ı yenilgiye uğratmaları,
III. Osmanlıların Çimpe Kalesi'ne sahip olmaları. Edirne'yi almaları, II. Kosova Zaferi ve İstanbul'u fethetmeleri,
Olaylarının ortak sonucu, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Anadolu'nun fetih koşullarını hazırlaması
B) Türkler'in Batı'ya ilerleyişini hızlandırması
C) Bizans'ın tarihsel işlevini sona erdirmesi
D) Doğu ticaret yollarının Türkler' in eline geçmesi
E) İslamiyet'in Avrupa'ya yayılması

6. Gazneliler'in sarayda Türkçe kullanmalarına rağmen resmi dil olarak Arapça ve Farsça'yı benimsemeleri, aşağıdakilerden hangisi ile ilgili değildir?

A) Birçok ulus üzerinde egemenlik kurmalarıyla
B) Ulusal bir birlik sağlayamamalarıyla
C) İslamiyet'i kabul eden ilk Türk Devleti olmalarıyla
D) Değişik ulusların konuştuğu farklı dillerde bir uyum ve birlik yaratma amaçlarıyla
E) Devlet olarak varlıklarını sürdürmek istemeleriyle

7. Büyük Selçuklu Devleti, döneminin en güçlü Türk-İslam Devleti olmasına rağmen, Haçlı saldırılarına doğrudan karşı koyamamış, ancak bazı Selçuklu Atabeyleri Haçlılar'a karşı savaşabilmiştir.
Bu durumun temel nedeni, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A) Batiniler'in zararlı faaliyetlerde bulunması
B) Merkezi güç ve otoritenin zayıflamaya başlaması
C) Doğu' da Moğol tehlikesinin başlaması
D) Anadolu'nun fethine öncelik tanınması
E) Gazneliler ile savaş döneminin başlaması

8. Halifelik kurumunu korumaları altına alıp yaşatmalarına rağmen, siyasallaştırmayan ve hükümdarları halifelik yetki ile ünvanını kullanmayan Türk-İslam Devleti, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Harzemşahlar B) Memluklar C) Eyyubiler D) Osmanlılar E) Anadolu Selçukluları

9. XI. yüzyılda Anadolu'ya akınlar yapmaya başlayan Türkler, XIII. yüzyılda Anadolu'yu tam bir Türk Yurdu haline getirmişlerdir.(turkeyarena.com)
Aşağıdakilerden hangisi, bu oluşumun Anadolu'da ortaya çıkardığı sonuçlardan biri olarak söylenemez?

A) Dinsel yapının köklü değişikliğe uğraması
B) Sosyal yapıda Töre' nin egemen olması
C) "Türkiye" kavramının anılmaya başlaması
D) Siyasal yetkinin Türklere geçmesi
E) Türklerin telam Dünyası'nın lideri haline gelmesi

10. Bizans, Anadolu'da kurulmaya başlanan Türk Siyasi Birliği'ne varlığı için tehlikeli gördüğünden engel olmak istemiştir.
Bizans'ın bu amaçla yaptığı savaş, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Miryokefalon B) Malazgirt C) Pasinler D) Koyunhisar E) Pelakanon

Cevap Anahtarı
1-E
2-D
3-A
4-B
5-B
6-C
7-C
8-B
9-E
10-A




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 05-01-2011, 03:11 PM   #2 (permalink)
Arena Üyesi
 
Üyelik tarihi: May 2010
Mesajlar: 498
Standart

teşekkürler siteniz kpss ye hazırlananlar için harika bir kaynak
Nysa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/tarih/32157-ilk-turk-islam-devletleri-test-sorulari-ve-cevaplari.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
Yandex This thread Refback 05-05-2014 11:00 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 6 01-07-2012 03:59 PM
İslam Öncesi Türk Tarihi Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 6 02-10-2011 05:02 PM
İlk Türk-İslam Devletlerinde Kültür ve Medeniyet Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 15-12-2010 03:44 PM
İlk Türk Devletleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Tarih 1 11-10-2010 06:45 PM
Kpss Türk İslam Tarihi Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Kpss B Grubu 5 29-06-2010 03:58 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:03 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics