TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Tarih

Tarih Tarih - İnkilap Tarihi

Trablusgarp ve Balkan Savaşları Test Soruları ve Cevapları

Tarih icinde Trablusgarp ve Balkan Savaşları Test Soruları ve Cevapları konusu , Trablusgarp ve Balkan Savaşları Test Soruları ve Cevapları 1. Osmanlı Aşağıdaki toprak parçalarında hangisini kaybettikten sonra artık üç kıtada toprağı olan bir ülke olma özelliğini kaybetmiştir? A) Mısır B) Batı ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30-01-2010, 06:03 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart Trablusgarp ve Balkan Savaşları Test Soruları ve Cevapları


Sponsor Bağlantılar


Trablusgarp ve Balkan Savaşları Test Soruları ve Cevapları
1. Osmanlı Aşağıdaki toprak parçalarında hangisini kaybettikten sonra artık üç kıtada toprağı olan bir ülke olma özelliğini kaybetmiştir?

A) Mısır
B) Batı Trakya
C) Makedonya
D) Trablusgarp
E) Arnavutluk

2. Mustafa Kemalin ilk katıldığı savaş aşağıdakilerden hangisidir?

A) 93 Harbi
B) I.Balkan Harbi
C) II. Balkan Harbi
D) Dünya Harbi
E) Trablusgarp Harbi

3. Osmanlının kuzey Afrika’da kaybettiği ilk ve son toprak parçası hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A) Filistin-Suriye
B) Cezayir-Trablusgarp
C) Mısır-Trablusgarp
D) Cezayir-Fas
E) Tunus-Cezayir

4. Aşağıdakilerden hangisi Trablusgarp savaşı sırasında Osmanlının yaşadığı iç sorunlardan biri değildir?
A) Bab-ı ali baskını
B) Trablusgarp’ta güçlü bir düzenli ordumuzun olmayışı
C) Rusya’nın Osmanlı Balkanında Osmanlı aleyhine bir Balkan birliği kurması
D) Ahali fırkası ve Hürriyeti itilaf fırkası gibi partilerin kuruluşu ile siyasi çatışmaların artması
E) Donanmanın Haliçte bakımda olması

5. Aşağıdakilerden hangisi İtalya’nın Trablusgarp’ı işgalini kalaylaştıran dış etkenlerden biri değildir?

A) İtalya‘nın Rusya ile 1909da yapmış olduğu Racconigi antlaşması.
B) İtalyayı Almanyanın kucağına itmek istemeyen İngiltere ve Fransanın bu işgale göz yumması
C) Avusturya-Macaristanın Bosna-Herseki korumak için İtalyayı Trablusgarp üzerinde serbest bırakması.
D) Arnavutluktaki bağımsızlıkçı malisor isyanın çıkması.
E) Trablusgarp’ın coğrafi olarak İtalya ya yakın oluşu

6.
—12 ada geçici olarak İtalya ya bırakıldı.
—Trablusgarp İtalya’ ya bırakıldı.
—Trablusgarp halkı dini yönden Osmanlıya bağlı kaldı.
Yukarıda bazı önemli maddeleri verilen antlaşma hangisidir?

A) Londra antlaşması
B) Bükreş antlaşması
C) İstanbul antlaşması
D) Uşi antlaşması
E) Paris antlaşması

7. Osmanlı topraklarının işgali ile ilgili olarak verilen eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Kıbrıs-Fransa
B) Mısır-İngiltere
C) Fas-Tunus-Fransa
D) Trablusgarp-İtalya
E) Cezayir-Fransa

8.
— 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması ile kırım bağımsız oldu. Fakat “Halk dini yönden Osmanlıya bağlıdır” denildi.
—1911 Uşi antlaşması ile Trablusgarp kaybedildi. Fakat “Halk dini yönden Osmanlıya bağlıdır” denildi.
Yukarıda verilen açıklamadan hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Osmanlının teokratik bir devlet olduğuna
B) Halifeliğin siyasi bir araç olarak kullanıldığına
C) Bu bölge halklarının Müslüman olduğuna
D) Kültürel bağların korunmaya çalışıldığına
E) Bölgede Osmanlının siyasi varlığının devam ettiğine


9.
I- Uşi antlaşması - 1911
II- Lozan antlaşması - 1923
III- Paris antlaşması - 1947
IV- Londra antlaşması - 1913
V- Mudanya mütarekesi - 1922
Yukarıdaki antlaşmalardan hangisi ya da hangilerinde on iki ada ile ilgili bir hüküm vardır?

A) I-II-III
B) I-III-V
C) III-IV-V
D) II-III-IV
E) II-IV-V

10. Osmanlıdan ayrılan ilk Balkan devleti ve son Balkan devleti hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A) Arnavutluk-Bulgaristan
B) Yunanistan-Arnavutluk
C) Sırbistan-Bulgaristan
D) Sırbistan-Arnavutluk
E) Sırbistan-Yunanistan

11. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri 1. Balkan savaşı sonucunda kaybedilen yerlerden biridir?

I- Batı Trakya ve Doğu Trakya
II- Makedonya
III- Arnavutluk
IV- Bozcaada ve Gökçeada(İmroz)
V- Selanik

A) II-III-IV
B) III-IV-V
C) I-II-III-V
D) I-II-III-IV
E) I-II-III

12. Ordunun siyasete girmesinin yanlış olduğu aşağıdaki savaşlardan hangisinde açığa çıkmıştır?

A) 93 harbi
B) Trablusgarp harbi
C) I. Balkan harbi
D) II. Balkan harbi
E) I. Dünya harbi

13. Osmanlı batıda midye-enez hattını kendisine sınır kabul etmemiş ve mücadele ederek bu hattın batısına geçmiştir. Bu durum aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin geçerliliğini kaybetmesine sebep olmuştur?

A) Londra antlaşması
B) Bükreş antlaşması
C) Atina antlaşması
D) İstanbul antlaşması
E) Berlin antlaşması

14. I. Balkan harbinde alınan büyük yenilgi içerde hangi gelişmenin ortaya çıkmasına sebep oldu?

A) Resneli Niyazinin Makedonya’da padişaha isyan etmesi
B) Bab-ı âli baskını
C) 31 Mart olayı
D) II. Abdulhamitin tahttan indirilmesi
E) İttihatçıların ülkeyi terk etmesi

15. Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi bugünkü Türkiye sınırının çizilmesinde belirleyici olmamıştır?

A) Atina antlaşması
B) İstanbul antlaşması(Bulgaristan’la)
C) Londra antlaşması
D) Lozan antlaşması
E) Ankara antlaşması(1926)

16. II. Baklan savaşına katılıp da I. Balkan savaşına katılmayan balkan devleti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Karadağ
B) Sırbistan
C) Romanya
D) Bulgaristan
E) Yunanistan

17. Aşağıdakilerden hangisinin sonucunda bugünkü balkan Türk azınlık sorunu ortaya çıkmıştır?

A) I.Balkan harbi
B) 93 harbi
C) I. Dünya harbi
D) Nüfus mübadelesi
E) II. Dünya savaşı

18. Türkçülük düşüncesi aşağıdaki gelişmelerden hangisinin sonucunda hız kazandı?

Tanzimat fermanı
A) Islahat fermanı
B) Kanun-i esasi
C) I.Balkan harbi
D) I. Dünya harbi

19.
I. Arap toprakları
II. Anadolu toprakları
III. Makedonya- Arnavutluk
IV. Doğu Trakya
V. Selanik
Osmanlı I. Dünya savaşına girdiğinde yukarıdaki topraklardan hangisine sahip değildi?(turkeyarena.com)

A) I-II
B)II-III
C) III-V
D) IV-V
E) III-IV

20.Mustafa Kemal aşağıdaki savaşlardan hangisi ya da hangilerine katılmamıştır?

I. I. Balkan harbi
II. II. Balkan harbi
III. 93 harbi
IV. I. Dünya savaşı
V. II. Dünya savaşı
VI. Kurtuluş savaşı
VII. VII. Trablusgarp savaşı

A) I-II-II
B) II-III-V
C) I-III-V
D) III-IV-V
E) V-VI-VII


21.
I. 31 Mart isyanı
II. Bab-ı ali baskını
III.1876 Anayasasındaki 1909 değişikliği
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri rejimi değiştirmeye yönelik bir faaliyet değildir?

A) I
B)II
C) III
D) I-II
E) II-III

Cevap Anahtarı
1 D 11 C
2 E 12 C
3 B 13 A
4 A 14 B
5 D 15 C
6 D 16 C
7 A 17 A
8 E 18 D
9 A 19 C
10 B 20 C
21 E




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Cevapla

Tags
balkan savaslari test , trablusgarp savasi test
Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Sayılar Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Matematik 2 22-02-2012 05:34 PM
Paragraf Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 5 23-03-2011 06:28 PM
Yaş Problemleri Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Matematik 1 20-03-2011 06:52 PM
Eylemler Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Türkçe-Edebiyat 0 21-01-2011 05:24 PM
Biyoloji Test Soruları ve Cevapları RüzGaR Biyoloji 1 17-12-2010 05:32 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:13 AM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics