TurkeyArena
TurkeyArena | Sayfanızı Da Tanıtın

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Matematik

1. Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler Soruları ve Çözümleri

Matematik icinde 1. Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler Soruları ve Çözümleri konusu , 1. Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler Soruları ve Çözümleri 1) 1985 FL-1: a>801:3+6 eşitsizliğini sağlayan en küçük “a” doğal sayısı kaçtır? A)90 B)91 C)273 D)274 ÇÖZÜM: a>801:3+6 a>267+6 a>273 274>273 CEVAP ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24-01-2008, 05:59 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Sponsor Bağlantılar
Standart 1. Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler Soruları ve Çözümleri


Sponsor Bağlantılar


1. Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler Soruları ve Çözümleri
1) 1985 FL-1: a>801:3+6 eşitsizliğini sağlayan en küçük “a” doğal sayısı kaçtır?
A)90 B)91 C)273 D)274

ÇÖZÜM:a>801:3+6 a>267+6 a>273 274>273
CEVAP D


2) 1991 EML: x bir gerçek (reel) sayı olmak üzere ; 3x + x > x – 1
ise, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 5 3
A) x < 15 B) x > 15 C) x < 15 D)x > 15

ÇÖZÜM : 9x + 5x > 15x –15 9x –15x +5x > -15 -1 x > -15 x < 15
CEVAP:A


3) 1992 DPY: Aşağıdaki sayı doğrularının hangisinde -5 x +1 < 11
eşitsizliğinin çözüm kümesi doğru olarak gösterilmiştir?
A) ___________________
B) ___________________
C) ___________________
D) ___________________

ÇÖZÜM: -5 x < 11 – 1 -5 x < 10 -5 x < 10 x > -2
-5 -5
CEVAP D


4) 1993 DPY: -5x +6 > -3x +4 eşitsizliğini sağlayan doğal sayıların kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) {0} B) {1} C) {0,1} D) {1,2}

ÇÖZÜM:-5x +3x > -6 +4 -2x > -2 x < +1 0,1 < 1
-2 -2
CEVAP:C

5) 1989 EML: 2x +2 <0 ve x >-2 ise x’ in alacağı en büyük değer
kaçtır?
A) –2 B) –1 C) 0 D) 1

ÇÖZÜM: 2x < -2 x < -1 x > -2 -1 < -1 -1 > -2
CEVAP:B


6) 1997 DPY: 2x –8 > -x +4 eşitsizliğini sağlayan x ‘in bütün d değerleri için , aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) x > 4 B) x < 4 C) x > 5 D) x < 2

ÇÖZÜM: 2x +x > +4 +8 3x > 12 x > 4
CEVAP:A


7) 1999 KLJ: Aşağıdakilerin hangisinde , 3x –2 < 7 ve 4 -2x <2 e eşitsizliklerini birlikte sağlayan reel sayıların kümesi gösterilmiştir?
A) ____________________
B) ____________________
C) ____________________
D) ____________________

ÇÖZÜM: 3x < 7+2 3x < 9 x < 3

-2x < 2-4 -2x < -2 x > 1
CEVAP:A


8) 1999 DPY: -3x +7 > -14 eşitsizliğinin tam sayılar kümesindeki
çözüm kümesi hangisidir?
A) { 7,8,9, .....} B) {....., 5,6,7 }
C) { .....,-9,-8,-7 } D) { -7,-8,-9, .....}

ÇÖZÜM: -3x > -14 –7 -3x > -21 x < +7 {.....,5,6,7 } < +7

CEVAP:B

9) 1999 ML: 3x –9 > 6x -3 eşitsizliğinin çözüm kümesi, aşağıdaki sayı doğrularının hangisinde koyu ve kalın çizgiyle gösterilmiştir?
A) _________________
B) _________________
C) _________________
D) _________________

ÇÖZÜM: 3x –6x > -3+9 -3x > +6 x < -2
CEVAP:B


11) 1991 FL: 0 < x < 1 ise ( x+3) in en büyük değeri kaçtır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

ÇÖZÜM: En büyük x değeri istendiğine göre x ‘e 1 değerini veririz. O zaman; (1+3) = 4

CEVAP D

12) 1994 FL: x y olmak üzere , x ve y doğal sayılardır. x < 9 ve
y < 10 ise; x + y ‘ nin alabileceği en büyük değer kaçtır?
x - y
A) 13 B) 14 C) 15 D) 16

ÇÖZÜM: En büyük istenildiğine göre x ‘e 8 veririz. x-y olacağına göre x, y ‘den daha büyük olmalıdır. O zaman y, 7 olur.turkeyarena.net
8 + 7 = 15 = 15
8 - 7 1 CEVAP:C


13) 1984 FL-2: x - 3 < 0 ve x + 2 > 0 eşitsizliklerini birlikte sağlayan x ‘ in değerleri aşağıdakilerden hangisidir?
A) –2 < x < 3 B) –2 < x < 3
C) –2 < x < 3 D) –2 < x < 3

ÇÖZÜM: x < 3 ve x > -2 (-2 < x) ; ise –2 x < x < 3
CEVAP:A


14) 1999 DPY:Aşağıdaki sayı doğrularının hangisinde,-3x+6 < 12 eşitsizliğinin çözüm kümesi koyu ve kalın çizgi ile gösterilmiştir
A) _____________ B) _______________
C) _____________ D) _______________

ÇÖZÜM: -3x < 12-6 -3x < 6 x > -2
-3 -3 CEVAP:C

15) 1993 FL: 0 < x < y < z ise aşağıdakilerden hangisi pozitiftir?
A) x – z B) y – z C) y – x D) z - x
y - x z - y y - z y – x

ÇÖZÜM: x ‘e 1 , y ‘e 2 , z ‘e 3 veririz. O zaman ; 3-1 = 2 = 2
2-1 1
CEVAP D




RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 24-01-2008, 06:12 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 24
Mesajlar: 13.466
Standart

1. Hangi sayının 4/7 si ile 2/5 inin farkı 12 dir?

A) 35 B) 70 C) 105 D) 140 E) 175


2. Bir sayının 2 fazlasının karekökünün üçte birinin yarısı alındığında 5 bulunuyor. Bu sayının 12 fazlası kaçtır?
A) 886 B) 898 C) 910 D) 1000 E) 1010


3. 1/(x+1) + 2/(x+2) - 3/(x-1) - 4/(x-2) = 7 eşitliğini sağlayan x değeri kaçtır?
A) -2 B) -1 C) 0 D) 1 E) 2


4. (2-x)/(0,18) = 0,3/0,009 ise x kaçtır?
A) -9 B) -5 C) -4 D) -3 E) 3


5. (x+2)/(3) + (x-5)/(6) = (2x-3)/(4) + 15 denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Boş Küme B) R C) {0} D) {2} E) {5}


6. (3/x) + 2y = 6a
(3/y) + 2x = 3a ise y/x kaçtır?
A) 1/4 B) 1/2 C) 1 D) 2 E) 4


7. (0,04x/7) = (0,0018/0,21) ise x kaçtır?
A) 1/12 B) 2/3 C) 3/4 D) 4/3 E) 3/2


8. (2/a) - (1/b) = 1/2
(4/b) + (1/c) = 2/3
(2/c) + (1/a) = 3/4
a*b + a*c + b*c = 23 sistemine göre a*b*c kaçtır?
A) 26 B) 27 C) 31 D) 34 E) 36


9. (a+2b)/4a = 5/4
7 - (6b/2a) = c ise, c değeri aşağıdakilerden hangisine eşittir?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 6


10. 2x - 3y = 4
x + 2y = 9 sistemini doğrulayan (x,y) ikilisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) (1,-1) B) (3,3) C) (5,2)
D) (7,1) E) (7,3)


11. (1/x) + (3/y) = 13
(2/x) - (1/y) = 19 sistemini sağlayan y aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1 B) 5/7 C) 7 D) 10 E) 13


12. x,y,z Reel sayı olmak üzere;
2x + y - 3z = 2
2x + y + 9z = 8
4x + 5y + 6z = 16 sistemini sağlayan y aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1/2 B) 1 C) 1/3 D) 2 E) 3/2


13. a - b + c = 5
b + c - a = 7
d + c = 6 ise d kaçtır?

A) -1 B) 0 C) 1 D) 2 E) -2


14. Bir memur maaşının yarısını ev kirasına, kalan parasının 1/5 ini de telefon elektrik ve su parası olarak ödemiştir. 6 milyon da kooperatif borcu ödenince paranın 3/4 ü harcanmış oluyor. Bu memurun maaşı kaç milyon liradır?
A) 30 B) 34 C) 36 D) 40 E) 48


15. 2(x-3) - 3(2-x) + 8 = 5x - 4 denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Boş küme B) R C) {0} D) {2} E) {3}


16. x,y,z pozitif tamsayı olmak üzere;
x*y = 2 , y*z = 4 , x*z = 8 ise x+y+z kaçtır?
A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8


17. ise x kaçtır?
A) -2 B) -1 C) 0 D) 1 E) 2


18. ise x kaçtır?
A) 6/7 B) 1 C) 6/5 D) 17/6 E) 6


19. x - [(x+3)/2] < 2 eşitsizliğinin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) (-,5) B) (5,) C) (7,)
D) (-,7) E) (-,1/2)


20. Bir manav kilosunu 100.000 liraya aldığı 120 kg patatesin yarısını 180.000 liradan, diğer yarısını da 80.000 liradan satıyor. Bu satış sonucu manav % kaç kar etmiştir?
A) 30 B) 35 C) 40 D) 45 E) 50


21. Bir sepetteki çiçekler 15 er 15 er demetlenirse 10 çiçek, 18 er 18 er demetlenirse 13 çiçek artıyor. Sepette en az kaç çiçek vardır?
A) 35 B) 45 C) 55 D) 75 E) 85


22. Bir sınıftaki öğrencilerin 1/4 ü kızdır. 4 kız sınıftan çıkınca geriye kalan kızların sayısının erkeklerin sayısına oranı 1/5 oluyor. Sınıftaki erkek öğrencilerin sayısı kaçtır?
A) 15 B) 20 C) 25 D) 30 E) 35


23. Ahmet Selim'e 10 bilye verirse, Selim'in bilyeleri, Ahmet'in bilyelerinin yarısı kadar oluyor. Selim Ahmet'e 10 bilye verirse, Ahmet'in bilyesi, Selim'in bilyelerinin 5 katı oluyor. Selim'in kaç bilyesi vardır?
A) 30 B) 40 C) 50 D) 60 E) 90


24. Bir kampta 24 kişiye 75 gün yetecek kadar yiyecek vardır. Bu kamptan kaç kişi ayrılırsa geriye kalanlara bu yiyecek 120 gün yeter?
A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9


25. Bir otomobil km de 3000 liralık benzin harcarken, benzine yapılan zamdan sonra 80 km de 256800 liralık benzin kullanmaktadır. Benzine yapılan zam oranı yüzde kaçtır?
A) 6,6 B) 6,8 C) 7 D) 7,1 E) 7,2


26. Dört kişi 6 milyon liraya öğle yemeği yiyorlar. Birinci kişi, diğer üçünün ödediğinin yarısını ödüyor. İkinci kişi diğer üçünün ödediğinin üçte birini ödüyor.turkeyarena.net Üçüncü de diğer üçünün ödediğinin dörtte birini ödüyor. Buna göre dördüncünün ödediği miktar kaç milyondur?
A) 1 B) 1,2 C) 1,3 D) 1,4 E) 1,5

Cevaplar
1-B 11-A 21-E
2-C 12-D 22-B
3-C 13-B 23-E
4-C 14-D 24-E
5-A 15-A 25-A
6-D 16-D 26-C
7-E 17-B
8-E 18-A
9-A 19-D
10-C 20-A
RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-04-2011, 02:45 PM   #3 (permalink)
Arena Üyesi
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Mesajlar: 1.617
Standart

çok teşekkür ederim çok işime yaradı Allah razı olsun sizden
SeçiL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-04-2012, 08:39 PM   #4 (permalink)
Misafir
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart

1.dereceden denklemler çabuk olsun
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/matematik/7312-1-dereceden-1-bilinmeyenli-denklemler-sorulari-ve-cozumleri.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
Yandex This thread Refback 23-05-2014 07:43 AM
1.dereceden bilinmeyenli denklemler | İnternet'te alıntılar | cyclopaedia.net This thread Refback 02-01-2014 08:54 AM
1 bilinmeyenli denklemler soru &mdash; Yandex: 421 bin sonuç bulundu This thread Refback 17-04-2013 09:16 PM
1. dereceden 1bilinmeyenli deklem ve eşitsizlikler &mdash; Yandex: 5589 sonuç bulundu This thread Refback 26-03-2013 09:26 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Çözünürlük Soruları ve Çözümleri RüzGaR Kimya 0 26-01-2013 06:30 PM
Oran Orantı Soruları ve Çözümleri RüzGaR Matematik 0 09-10-2010 03:30 PM
Üslü İfadeler Soruları ve Çözümleri RüzGaR Matematik 0 26-09-2010 10:25 PM
Öss'de Çıkmış Olasılık Soruları ve Çözümleri RüzGaR Matematik 0 23-09-2010 06:41 PM
2. ve 3. Dereceden Denklemler RüzGaR Matematik 0 12-03-2009 01:28 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:49 PM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics