TurkeyArena

Geri git   TurkeyArena > Lise Dersleri > Matematik

Doğal Sayılar ve Tam Sayılarla İlgili Sorular ve Çözümleri

Matematik icinde Doğal Sayılar ve Tam Sayılarla İlgili Sorular ve Çözümleri konusu , Doğal Sayılar ve Tam Sayılarla İlgili Sorular ve Çözümleri 1. abcd dört basamaklı bir dogal sayıdır. asayısı 4 artırılır, c sayısı 2 azaltılır, b ve d sayıları ise 3 azaltılırsa ...

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-03-2008, 02:24 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
RüzGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 14.059
Sponsor Bağlantılar
Standart Doğal Sayılar ve Tam Sayılarla İlgili Sorular ve Çözümleri


Sponsor Bağlantılar


Doğal Sayılar ve Tam Sayılarla İlgili Sorular ve Çözümleri
1. abcd dört basamaklı bir dogal sayıdır. asayısı 4 artırılır, c sayısı 2 azaltılır, b ve d sayıları ise 3 azaltılırsa abcd sayısı nasıl degisir?

A) 4333 artar B) 3677 artar
C) 4333 azalır D) 3677 artar

ÇÖZÜM 1:
a 4 artırıldıgında sayı 4000 artar.
c 2 azaltıldıgında sayı 20 azalır.
b 3 azaltıldıgında sayı 300 azalır.
d 3 azaltıldıgında sayı 3 azalır.
4000 300 20 3 = 3677
abcd sayısı 3677 artar. Cevap B sıkkıdır.


2. Rakamları farklı üç basamaklı en küçük tam sayı ile rakamları farklı iki basamaklı en büyük dogal sayının toplamı kaçtır?

A) 789 B) 10
C) -120 D) -899

ÇÖZÜM 2:
Rakamları farklı üç basamaklı en küçük tam sayı -987
rakamları farklı iki basamaklı en büyük dogal sayı 98 dir.
-987 + 98 = -899 olur. Cevap D sıkkıdır.


3. Rakamlarının toplamı 7 olan üç basamaklı dogal sayıların toplamı kaçtır?

A) 226 B) 267
C) 301 D) 347

ÇÖZÜM 3:
Rakamlarının toplamı 7 olan dogal sayılar ve toplamları,
70 + 61 + 52 + 43 + 34 + 25 + 16 = 301 dir.
Cevap C sıkkıdır.

4. abc üç basamaklı dogal sayısının birler ve yüzler basamaklarındaki sayılar yer degistirdiginde olusan üç basamaklı sayı ilk sayıdan 495 azdır. Bu sartı saglayan kaç farklı abc dogal sayısı yazılabilir?

A) 4 B) 10 C) 36 D) 40

ÇÖZÜM 4:
100a + 10b + c = 100c + 10b + a + 495
99a 99c = 495
a c = 5
6b1 7b2 8b3 9b
turkeyarena.com
Burada b 10 farklı deger alabilir.
4.10 = 40
Bu sartı saglayan 40 farklı abc dogal sayısı yazılabilir.
Cevap D sıkkıdır.


5. a = -3 ise -(a2) |-a| + |a+4| ifadesinin degeri kaçtır?

A) 5 B) 7 C) 9 D) 11

ÇÖZÜM 5:
-(-32) |-3| + |-3+4| =
-(-9) (3) + 1 = 9 3 + 1 = 7
Cevap B sıkkıdır.


6. 123 sayfalık bir kitabı numaraland[LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]rmak için kaç rakam kullanılır?

A) 258 B) 261 C) 264 D) 267

ÇÖZÜM 6:
1 den 9 a kadar 1 rakam,
10 dan 99 a kadar 2 rakam,
turkeyarena.com
100 den 123 e kadar 3 rakam kullanılmıstır.
9.1 + 90.2 + 24.3 = 261
Cevap B sıkkıdır.


7. a<0 olmak üzere,
|a| - |-3a| + |2a - 2| isleminin sonucu kaçtır?

A) 2 B) a C) a 2 D) 2a + 2

ÇÖZÜM 7:
a<0 oldugundan,
(-a) - (-3a) + (-2a + 2) = -a + 3a -2a + 2 = 2
Cevap B sıkkıdır.


8. x ve y dogal sayılar olmak üzere,
x.y = 36 ise x + y toplamının en büyük degeri ile en küçük degerinin farkı kaçtır?

A) 21 B) 24 C) 25 D) 31

ÇÖZÜM 8:
x,y = 36
1.36 = 36 (en büyük deger) 1 + 36 = 37
6.6 = 36 (en küçük deger) 6 + 6 = 12
37 12 = 25
Görüldügü gibi çarp[LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]mlarda aradaki fark aldıkça
toplamları da azalır, fark arttıkça toplamları da artar.
Cevap C sıkkıdır.


9. a<b<0<c ise asagıdakilerden hangisi negatiftir?
A)
a b
b c


B)
c
a b

+
C)
c b
a

D)
b a
c


ÇÖZÜM 9:
a b
(pozitif )
b c

= = +

c
(pozitif )
a b

= = +
+
c b
(negatif )
a
+
= =

b a
(pozitif )
c
+
= = +
+
Cevap C sıkkıdır.


10. (xy3) üç basamaklı dogal sayısı (xy) iki basamaklı dogal sayısından 831 fazla ise x + y kaçtır?

A) 11 B) 12 C) 13 D) 14

ÇÖZÜM 10:
Verilenleri isleme dökersek,
(xy3) = (xy) + 831
100x + 10y + 3 = 10x + y + 831
90x + 9y = 828
Esitligin her iki tarafı 9a bölünürse
10x + y = 92
O halde;
x = 9 , y = 2 ve
x + y = 9 + 2 = 11dir.
Cevap A sıkkıdır.


11. XYZ üç basamaklı sayısı YZ iki basamaklı say[LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]sının 3 katından 8 fazladır.
X + Y + Z toplamının en küçük degeri kaçtır?

A) 5 B) 8 C) 10 D) 11

ÇÖZÜM 11:
Verilenleri isleme dönüstürürsek;
(XYZ) = 3(YZ) + 8
100X + 10Y + Z = 3 (10Y + Z) + 8
100 X 20Y 2Z = 8 elde ederiz.
Esitlikten X = 1 için Y = 4, Z = 6 ve
X = 2 için Y = 9 , Z = 6 değerleri bulunur.
X + Y + Z nin en küçük degeri
6 + 4 + 1 = 11dir.
Cevap D sıkkıdır.


12. a, b, c, d birbirinden farklı çift rakamlar olmak
üzere;
a + b = c + d kosulunu saglayan en büyük ve en küçük (abcd) sayılarının farkı kaçtır?

A) 2418 B) 4618 C) 5418 D) 5858

ÇÖZÜM 12:
0, 2, 4, 6, 8 çift rakamlarını kullanarak
a + b = c + d seklinde yazılabilecek esitlikler,
0 + 8 = 6 + 2
6 + 0 = 4 + 2
6 + 4 = 8 + 2dir.
Bu esitlikleri kullanarak yazabilecegimiz en büyük
abcd sayısı 8264, en küçük abcd sayısı da 2406
olacaktır.(turkeyarena.com)
Buradan da, 8264 2406 = 5858
Cevap D sıkkıdır.


13. a ve b birer tam sayı olmak üzere;
3 < a < 9 ve 4 D b D 5 olduguna göre a b nin alabilecegi en büyük tamsayı
degeri kaçtır?

A) 4 B) 7 C) 8 D) 12

ÇÖZÜM 13:
a b nin en büyük olabi[LinkLeri Görmek İçin Lütfen Üye oLunuz Üye oLmak için tıkLayın]mesi için ain en büyük
bnin en küçük olması gerekir. 3 < a < 9 aralıgında
anın en büyük degeri a = 8 , 4 D b < 5 aralıgında
bnin en küçük degeri b = 4 tür.
a b = 8 (4) = 8 + 4 = 12 bulunur.
Cevap D sıkkıdır.


14. XYZ, YYX ve ZZY üç basamaklı dogal sayılardır,
Yukarıdaki toplama islemine göre Y X farkı kaçtır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

ÇÖZÜM 14:
X , Y ve Z yüzler basamagında yer aldıklarından
0 degeri alamazlar.
X + Y + Z = 11 olur.
O zaman 2Y + Z = 12 olmalıdır.
(2Y + Z) (X + Y +Z) = Y X = 1 olur.
Cevap A sıkkıdır.
X Y Z
Y Y Z
Z Z Y
1 2 3 1
+





RüzGaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Alt 17-12-2008, 06:50 PM   #2 (permalink)
Arena Üyesi
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.000
Standart

teşekkürler
EmiR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-03-2009, 06:56 PM   #3 (permalink)
Welcome to TurkeyArena
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Nerden: PLAYİNG FOOTBAL
Yaş: 17
Mesajlar: 2
Standart

Bence işlemli olduğundan çok güzel olmuş

çok güzel

Arkadaşlar site çok güzel ama rap puanı nasıl çoğalıyor..??
Yusuf isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-03-2009, 07:35 PM   #4 (permalink)
Welcome to TurkeyArena
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Nerden: PLAYİNG FOOTBAL
Yaş: 17
Mesajlar: 2
Standart

MATEMATİK DOĞAL SAYILAR:

1) Dört basamaklı en küçük doğal sayı ile üç basamaklı en küçük doğal sayının farkı kaçtır?
Cevap 900


2) 6, 0, 1, 9 rakamları ile yazılabilecek dört basamaklı ve basamakları
birbirinden farklı, en büyük ve en küçük sayı arasındaki fark kaçtır?

Cevap 8541

3) 4865 ile 8573 sayılarının yüzler basamağı toplamı kaçtır?

Cevap 1300

4) 5293 sayısındaki 2 rakamının basamak değeri kaçtır?
Cevap 200

5) * > 12 x 5 eşitsizliğinde, * yerine yazılabilecek, en küçük doğal
sayı kaçtır?


Cevap 61

6) 999 sayısının onlar basamağındaki 9 rakamının sayı değeri kaçtır?

Cevap 9

7) Yüzler basamağı 7 olan, dört basamaklı doğal sayıların en büyüğü
ile en küçüğü arasındaki fark kaçtır?
Cevap 8099

8) 9875 sayısının sayı değerleri toplamı kaçtır?

Cevap 29

9) Çözümlenişi 4 yüz binlik + 3 yüzlük + 8 birlik olan sayı kaçtır?

Cevap 400.308

10) Rakamları aynı olan, iki basamaklı sayıların en büyüğü ile en
küçüğü arasındaki fark kaçtır?
Cevap 88


11) 39571 sayısının basamak değeri ile sayı değeri toplamı kaçtır?

Cevap 39596

12) 34A sayısı üç basamaklı tek sayıdır. A yerine yazılabilecek
sayıların toplamı kaçtır?
Cevap 25

13) Tek basamaklı doğal sayıların tek mi yoksa çift mi olduğunu nasıl
anlarsın?
Cevap Son Rak***** Bakarak

14) Tek doğal sayıların birler basamağında hangi rakamlar vardır?
Cevap 1, 3, 5, 7, 9

15) Çift doğal sayıların birler basamağında hangi rakamlar vardır?
Cevap 0, 2, 4, 6, 8

16) 20 ile 34 arasındaki tek sayılar hangileridir?

Cevap 21,23,25,27,29,31,33

17) 30 ile 46 arasındaki çift sayılar hangileridir?
Cevap 32,34,36,38,40,42,44

18) Aşağıda istenilen sayıları yazınız.
ó üç basamaklı en büyük tek sayı Cevap 999
ó üç basamaklı en büyük çift sayı Cevap 998
ó üç basamaklı en küçük sayı Cevap 100
ó üç basamaklı en küçük tek sayı Cevap 101


19) 8, 5, 9, 0, 2 rakamları ile yazılabilecek beş basamaklı en büyük
sayı ile en küçük sayının farkı kaçtır?
Cevap 77931


20) 7826 sayısında 8 ile 6 yer değiştirirse sayı ne kadar azalır?

Cevap 198
Yusuf isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 14-10-2009, 03:44 PM   #5 (permalink)
Welcome to TurkeyArena
 
Üyelik tarihi: Oct 2009
Yaş: 29
Mesajlar: 1
Standart

ya arkadaşlar şunların cevabın yazdınız ama nasıl bulduğunuzuda yazsaydınız


Konu ot-gu tarafından (14-10-2009 Saat 04:56 PM ) değiştirilmiştir..
oguzcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.turkeyarena.net/matematik/10744-dogal-sayilar-ve-tam-sayilarla-ilgili-sorular-ve-cozumleri.html
Konuyu Başlatan For Type Tarih
8.küpler ile ilgili soru çözüm &mdash; Yandex: 164 bin sonuç bulundu This thread Refback 29-04-2013 05:28 PM
tam sayılar sorular &mdash; Yandex: 27 milyon sonuç bulundu This thread Refback 15-04-2013 04:32 PM
tam sayılar sorular &mdash; Yandex: 24 milyon sonuç bulundu This thread Refback 14-04-2013 06:02 PM
doğal sayılarla ilgili sorular ve çözümleri &mdash; Yandex: 2 milyon sonuç bulundu This thread Refback 13-04-2013 01:09 PM
doğal sayılarla ilgili soru ve çözümler 9.sınıf &mdash; Yandex: 2 milyon sonuç bulundu This thread Refback 12-04-2013 06:03 PM
doğal sayılar ile ilgili sorular &mdash; Yandex: 5 milyon sonuç bulundu This thread Refback 08-04-2013 01:55 PM
6.sınıf doğal sayılarla ilgili sorular &mdash; Yandex: 2 milyon sonuç bulundu This thread Refback 30-03-2013 12:51 AM
fadiş kitabıyla ilgili sorular ve çözümleri &mdash; Yandex: 436 bin sonuç bulundu This thread Refback 25-03-2013 07:58 PM
tam sayılarla ilgili sorular &mdash; Yandex: 9 milyon sonuç bulundu This thread Refback 07-02-2013 05:12 PM
tam sayılarla ilgili soru ve çözümleri &mdash; Yandex: 11 milyon sonuç bulundu This thread Refback 10-01-2013 06:36 PM
tam sayılarla ilgili sorular &mdash; Yandex: 25 milyon sonuç bulundu This thread Refback 01-01-2013 04:10 PM

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Öss de Çıkmış Köklü Sayılar ve Çözümleri RüzGaR Matematik 4 01-12-2011 10:22 PM
Tam Sayılar İle İlgili Sorular ve Cevapları Lazım Misafir Soru-Cevap 9 21-04-2011 01:30 PM
Doğal Sayıların Tanımı, Doğal Sayılar İle İlgili Çözümlü Sorular 9.Sınıf Misafir Soru-Cevap 3 26-03-2011 02:14 PM
Matematik Doğal Sayılar İle İlgili Soru? Misafir Soru-Cevap 1 18-10-2010 12:10 AM
Rasyonel Sayılar Çözümlü Sorular RüzGaR Matematik 0 05-10-2010 02:30 PM


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:18 PM .


Powered by: vBulletin Version 3.8.8 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
Türkçeye: ot-gu tarafından çevrilmiştir.
Copyright © 2007-2013 , TurkeyArena , All Rights Reserved

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız iletişim linki vasıtası ile bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gerekli işlemler yapılacaktır.

Enable Top Statistics