Yazım Kuralları Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Türkçe-Edebiyat' forumundadır ve RüzGaR tarafından 26 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Yazım Kuralları Test Soruları - Cevapları

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) Futbol turnuvasında bizim sınıfta iyi bir derece elde etti.
    B) Okuldaki öğrencilerin art arda hastalanması yöneticileri kuşkulandırdı.
    C) Zor durumda kalan insanları ikna etmek hiç de kolay bir iş değildi.
    D) Yaşadıklarından her insan gibi bu arkadaşımız da önemli dersler çıkarmıştı.
    E) Kardeşim, sapasağlam ayakkabıyı bir hafta gibi kısa bir süre içinde eskitmişti.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Önümüzdeki ayın son çarşamba günü bu salonda uluslararası bir toplantı yapılacak.
    B) Küçük yaşlarda kazanılan alışkanlıklar, ileri yaşlarda kolay kolay terk edilemiyor.
    C) Başkalarına saygı göstermeyen bir kişinin, başkalarından saygı bekleme hakkı yoktur.
    D) Aile büyüklerinin görüşlerinin kendisi için de son derece önemli olduğunu söyledi.
    E) Geçmişini tam olarak bilmiyen bir ulusun geleceğe güvenle bakması zordur.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Oyuncağın parçalarını ince bir yapışganla birbirine yapıştırdı.
    B) Ünlü yönetmenin sözlerini, herkes dikkatli biçimde dinledi.
    C) Sinemadan çıkarken seyircilerin duygulanmış olduğunu gördüm.
    D) Filmin bazı sahneleri izleyicilerin duygulanmasına yol açtı.
    E) Birçok insan gibi ben de filmin bazı sahnelerini beğenmedim.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Onu ilk kez 12 Aralık 1993'te görmüştüm.
    B) 30 Mayıs 1975'te ilk şiir kitabım yayımlandı.
    C) En küçük kardeşim 2 Aralık 1994'te doğdu.
    D) Taraflar arasında 2 Ekim 1988'de yeni bir anlaşma imzalandı.
    E) 22 Haziran 2003'de ünlü ozanla yapılmış bir söyleşi yayımlandı.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Evdeki eski eşyaların bir kısmını bodruma indirdi.
    B) Birçok insan, yerde yatan adamın başında toplanmıştı.
    C) Akşam saatlerinde bu caddede trafik çok yoğun olur.
    D) Kendisine yöneltilen bazı soruları yanıtlıyamadı.
    E) Büyük kentlerin gürültüsüne henüz alışamamış.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Bu şehirin beni çeken gizemli bir havası var.
    B) Kol kola giren insanlar meydana yürüyordu.
    C) Hâline şükretmesini bilmeyen insanlardan değildi.
    D) Burada dağlar denize karşı sırt sırta vermiş sanki!
    E) Art arda çakan şimşekler yağmurun habercisiydi.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Her yaştan insan, onun şiirlerini beğenerek okuyor.
    B) Birçok insan, kentin ikiye ayrılmasını istemiyordu.
    C) Yazılı sınavda öğretmenimiz oniki soru yöneltti bize.
    D) Çalışma odasının duvarlarında çok değerli tablolar asılıydı.
    E) Konuşmasını bitirdikten sonra ağır adımlarla kürsüden ayrıldı.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Sende bu konuda bir şeyler söylemek istemez misin?
    B) Konuşmasını niçin bu kadar uzattığını anlayamadım.
    C) Toplantıda genç bir üye de söz alıp görüşlerini açıkladı.
    D) Beni iyi dinle ki bir daha aynı hatayı yapmayasın.
    E) Aynı haberi gazeteler farklı biçimde yansıtabiliyor.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

    A) Dün akşam, konu komşu bizde toplandı.
    B) Bu kentimize de bir hava alanı yapılacak.
    C) Çocuklardan biri gitmemek için mırın kırın ediyordu.
    D) Abuk subuk sözlerle insanların moralini bozmamalısın.
    E) Elma yanaklı, mavi gözlü bir çocuktu bize seslenen.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Kardeşim, Namık Kemal Lisesi'nde okuyor.
    B) Bu yıl Konya Ovası'nda kuraklık var.
    C) Dağcılar, Ağrı dağının zirvesine tırmandı.
    D) Dün Avukat Kemal Çiçek ile konuştum.
    E) Az önce Doktor Selim Gün Bey'le karşılaştım.

    Cevaplar: 1-A 2-E 3-A 4-E 5-D 6-A 7-C 8-A 9-B 10-C
     



  2. RüzGaR Super Moderator

    1. "Gökbilim ve coğrafya ile ilgili konuların anlatımında, dünya ile öteki gezegen adları, güneş ve ay sözcükleri büyük harfle yazılır."
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

    A) Dünya, Güneş'in çevresini bir yılda dolaşır.
    B) İşyerinde dünya kadar iş beni bekliyor.
    C) Sınavı kazanınca dünyalar benim olmuştu.
    D) Evin iki odası hiç Güneş almıyormuş.
    E) Televizyonlar Ay tutulmasını canlı yayınladı.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım (imla) yanlışı vardır?

    A) Rüzgâr şimdi, kuzeydoğudan esiyor.
    B) Batı Ege'de iki gün boyunca yağış beklenmiyor.
    C) Ülkemizde çay, sadece Doğu Karadeniz'de yetişir.
    D) Türkiye'nin güney komşularından biri Suriye'dir.
    E) Anadolu'nun Doğusu engebeli bir arazi yapısına sahiptir.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) 3 Ocak 1981 'de sade bir törenle evlendiler.
    B) Yayınevimiz, 26 Temmuz 1950'de kuruldu.
    C) Ünlü ozanımız, 21 Kasım 1978'de aramızdan ayrıldı.
    D) İlk kitabım 12 Ekim 1973'de aynı yayınevinden çıkmıştı.
    E) 12 Haziran 1992'de üniversitemizden iyi derece ile mezun oldu.

    4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A) Adam yüksekce bir yere çıkıp konuştu.
    B) Bu hafta sonu sınıfca sinemaya gideceğiz.
    C) Hasta, bizi görünce yavaşca doğruldu.
    D) Benim savlarım o kitapca da doğrulandı.
    E) Yönetimce verilen kararlara itiraz ettiler.

    5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisi "ünsüz değişimi"ne örnek olamaz?

    A) Bu çiçeği iki günde bir sulamanız gerekir.
    B) Çocuk, kulağından ameliyat olacakmış.
    C) En büyük dileği iyi bir bilim insanı olmaktı.
    D) Önce tenceredeki yağı iyice eritti.
    E) Elindeki fenerin ışığı küçük odayı aydınlattı.

    6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, "ulama"ya bir örnek vardır?

    A) Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı
    B) Beyaz perdeleri ger yavaş yavaş
    C) Gün buradan başını eğer de geçer
    D) Bütün lambalara çizdim resmini
    E) Yokluğunda sanki kalbim atmıyor

    7. Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?(turkeyarena.net)

    A) Sokağın girişi
    B) Söğüdün dalları
    C) Hiçbirinin derdi
    D) Oğulunun evi
    E) Hukukun üstünlüğü

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Yaşlı kadın, ağrıyan kolunu ovuşturuyordu.
    B) Onların başarılarıyla hepimiz övünüyoruz.
    C) Bu işyerinde çalışanlara iki övün yemek veriliyor.
    D) Öğle yemeklerini arkadaşlarıyla dışarıda yiyor.
    E) Şiirlerinin önemli bir niteliği de öğüt verici olmasıdır.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?

    A) Üniversitemizin antropoloji bölümünde iki yıl okudu.
    B) Basketbolcular yarınki maçı kazanacaklarını söyledi.
    C) Bu insanlar sabahın erken saatlerinde traktörle tarlaya gidiyor.
    D) Veleybocular antrenmandan sonra sorularımızı yanıtladılar.
    E) Psikolojik durumunun hiç de iyi olmadığını söyledi bize.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

    A) Öğrencilerden hiç biri okuldan ayrılmak istemedi.
    B) Birçok insan, yoğun kar yağışı yüzünden evden çıkamadı.
    C) Görüşmelerde birtakım konularda ilerlemeler kaydedildi.
    D) Herhangi bir akşam bizde toplanıp bu konu üzerinde çalışalım.
    E) Her yerde aynı konudan söz etmesine bir anlam veremiyorum.

    Cevaplar
    : 1-D 2-E 3-D 4-E 5-D 6-E 7-D 8-C 9-D 10-A
     
  3. Misafir Guest

    yazım kuralları ile ilgili 20 tane soru istiyorum
     
  4. Misafir Guest

    çok teşekkürler konu tekrarından sonra iyi oldu bu
     
  5. Misafir Guest

    bende 100 soru istiyorum
     

Sayfayı Paylaş