Türkiyenin İklimi Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Coğrafya' forumundadır ve RüzGaR tarafından 4 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Türkiyenin İklimi Test Soruları ve Cevapları
    1. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de birbirinden farklı iklim özelliklerinin görüldüğüne bir kanıt olamaz?
    A) Çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilebilmesi.
    B) Doğal bitki örtüsünün farklılıklar göstermesi.
    C) Turizmmevsiminingüneydedahaerkenbaşlaması.
    D) Çeşitli akarsu rejimlerinin görülmesi.
    E) Dağınık ve toplu yerleşmelerin görülmesi.
    (1990/II)

    2. Aşağıdaki rüzgarlardan hangisi estiğinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sıcaklıklarda artışın yanında tarım ürünlerinin olgunlaşmasında bir hızlanma meydana gelir?
    A) Lodos
    B) Samyeli
    C) Kıble
    D) Karayel
    E) Hamsin

    3.
    I. Çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesi
    II. Balıkçılığın Karadeniz bölgesinde daha yaygın olması
    III. Çeşitli akarsu rejimlerinin görülmesi
    IV. Ege’de deniz etkisinin iç kesimlere ulaşması
    Yukarıdakilerden hangisi Türkiye’de çok çeşitli iklim tiplerinin görülmesine bir örnektir?
    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
    D) I ve III E) II ve IV

    4. Aşağıdaki merkezlerden hangisi, don olayının en fazla görüldüğü yerlerden birisidir?
    A)İstanbul B) Konya C) Adana
    D) Rize E) Kars

    5.Marmara Bölgesi denizlerle iç içe olmasına rağmen yağış miktarının az olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yer şekillerinin çeşitli olması
    B) Yükseltisinin az olması
    C) Çeşitli iklim tiplerinin görülmesi
    D) Enlem
    E) Deniz etkisi

    6. Ülkemiz’de kış aylarının çok çetin geçmesinde aşağıdaki basınç merkezlerinden hangisi daha çok etkili olmaktadır?
    A) İzlanda A.B.
    B) Sibirya Y.B.
    C) Basra A.B.
    D) Asor A.B.
    E) Ekvatoral A.B.

    7.Türkiye’de İç kesimlerde yağış miktarının az olmasında aşağıdaki açıklamalardan hangisi daha çok etkilidir?
    I. Yükselti
    II. Karasallık
    III.Denizellik
    IV.Dağların uzanış yönü
    V. Enlem
    A) I B) II C) III
    D) IV E) V

    8. Türkiye’de yıllık sıcaklık farklarının dağılışı üzerinde;
    I. Yükselti
    II. Denizellik
    III. Bitki örtüsü
    IV. Yağış miktarı
    gibi faktörlerden hangileri çok daha etkilidir?
    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
    D) I ve III E) II ve IV

    9. Aşağıdaki merkezlerin hangisinde günlük sıcaklık farkı diğerlerine göre daha fazladır?
    A) İstanbul B) İzmir C) Ankara
    D) Trabzon E) Antalya

    10. Ocak Ayı sıcaklık ortalamalarına baktığımızda en yüksek sıcaklıkların Akdeniz Bölgesinde görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yağışların yağmur şeklinde olması
    B) Yükseltisinin az olması
    C) Daha güneyde yer alması
    D) Buharlaşma miktarının az olması
    E) Bitki örtüsü

    11.
    I. Samyeli
    II. Poyraz
    III. Yıldız
    IV. Lodos
    V. Karayel
    Yukarıdaki rüzgarlardan hangileri estiği zaman estiği bölgelere yağış getirmesi beklenir?
    A) I B) II C) III
    D) IV E) V

    12. Türkiye’nin iç bölgelerinde günlük sıcaklık farkının çok fazla olmasında
    I. Karasallık
    II. Yükselti
    III. Bitki örtüsü
    IV. Denizellik
    gibi faktörlerden hangileri çok daha etkili olmaktadır ?
    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
    D) I ve III E) II ve IV

    13.Türkiye’de genelde kıyı kesimleri ile iç kesimler arasında iklim özellikleri bakımından büyük farklılıklar görülmektedir. Fakat Ege Bölgesi’nde bu farklılıklar çok daha azdır yada hiç görülmez. Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
    A) Akıntılar
    B) Denizden uzaklık
    C) Bitki örtüsü
    D) Dağların doğrultusu
    E) Yağış miktarı

    14.
    Trabzon: 11° C
    Konya 4 ° C
    Yukarıdaki illerde Ocak ayında ölçülen sıcaklıklar belirtilmiştir. Trabzon’un daha kuzeyde yer almasına rağmen sıcaklık değeri neden fazladır?
    A) Enlem
    B) Karasallık
    C) Bitki Örtüsü
    D) Yükselti
    E) Denizellik

    15.
    I. Türkiye’nin kuzey kıyılarının güney kıyılarına göre daha soğuk olması,
    II. Sıcaklığın batıdan doğuya doğru azalması,
    III. Bitki örtüsünün çeşitlilik göstermesi,
    IV. Yaz süresinin en uzun sürdüğü kesimlerin Akdeniz Bölgesinin ol¬ması,
    Yukarıdaki bilgilerden hangileri Türkiye’de sıcaklığın dağılışında enlemin etkili olduğuna örnek olarak gösterilebilir?
    A) I ve II B) II ve III C) I ve IV
    D) I ve III E) II ve IV

    16. Türkiye’de çok çeşitli iklim tipleri görülmektedir. Bunun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?(turkeyarena.com)
    A) Ilıman kuşakta yer alması
    B) Yer şekillerinin çeşitlilik göstermesi
    C) Etrafının denizlerle çevrili olması
    D) Ortalama yükseltisinin fazla olması
    E) Bitki örtüsünün çeşitlilik göstermesi

    17. Türkiye’de donlu günlerin başlama ve bitiş tarihlerine baktığımızda Doğu Anadolu Bölgesinin yılın büyük bir bölümünde donlu geçtiğini görmekteyiz. Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Denizden uzak kalma
    B) Deniz etkisi
    C) Karasallık
    D) Yükselti
    E) Bakı durumu

    18. Aşağıdaki merkezlerin hangisinde havanın daha geç ısınıp daha geç soğuması beklenir?
    A) Mardin B) Konya C) Elazığ
    D) Sinop E) Denizli

    19. Kış döneminde Kuzey Anadolu dağlarını aşarak , Doğu Karadeniz kıyılarında havaların ısınmasını, buralarda mikroklima alanlarının oluşmasına zemin hazırlayan rüzgar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Siroko
    B) Hamsin
    C) Fhön
    D) Samyeli
    E) Etezyen


    CEVAP ANAHTARI:
    1-E
    2-B
    3-D
    4-E
    5-B
    6-B
    7-B
    8-A
    9-C
    10-C
    11-E
    12-A
    13-D
    14-E
    15-C
    16-B
    17-D
    18-D
    19-C
     



  2. KaraMelek Well-Known Member

    kpss ye hazırlanıyorum ve siteniz bunun için harika bir kaynak emekleriniz için teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş