Türkiyede Sanayi ve Sanayinin Özellikleri Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Coğrafya' forumundadır ve RüzGaR tarafından 10 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Türkiyede Sanayi ve Sanayinin Özellikleri Test Soruları ve Cevapları
    1. İşlenmemiş ya da yarı işlenmemiş maddelerin, makinelerle işlenerek kullanılabilir ve tüketilebilir duruma getirilmesine sanayi denir.

    Aşağıda verilenlerden hangisi sanayisi hızla gelişen bir ülkede görülen olumlu gelişmelere örnek gösterilemez?

    A) İnsanlara geniş iş imkanları sunması

    B) Dışarıya çıkan döviz miktarını azaltması

    C) Sanayi ürünleri ihracatının yükselmesi

    D) Ülkenin dışa bağımlılığını arttırması

    E) Ülke savunmasına katkı sağlaması


    2. Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede endüstrinin gelişebilmesi için gereken doğal koşullardan biridir?

    A) Sermaye

    B) Hammadde

    C) Pazar

    D) Ulaşım

    E) Kalifiye eleman


    3. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisinin hammaddesi daha çok tarıma dayalıdır?

    A) Seramik

    B) Kağıt

    C) Çimento

    D) Cam

    E) Dokuma


    4. Bazı ürünler hasattan hemen sonra işlenmek zorundadır. Bu nedenle fabrikalar ürünlerin yetişme alanlarının yakınlarına kurulur.

    Aşağıda verilenlerden hangisi bu genellemeye uymaz?

    A) Amasya– Şeker sanayisi

    B) Isparta – Gül yağı sanayisi

    C) Rize – Çay sanayisi

    D) Bursa – Dokuma sanayisi

    E) Balıkesir – Salça işletmeleri


    5. GAP projesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir çok sanayi alanında gelişme göstermesi beklenmektedir.

    GAP ve bölgenin diğer özellikleri düşünüldüğünde, bu bölgemizde aşağıdaki sanayi dallarından hangisinde yakın zamanda gelişme beklenemez?

    A) Kağıt

    B) Besin

    C) Dokuma

    D) Çimento

    E) Petro-Kimya


    6. Ülkemizde sanayi ; İstanbul-Adapazarı, Bursa- Balıkesir, Eskişehir-Ankara, İzmir-Aydın-Denizli, Mersin-Adana-İskenderun-Gaziantep hatlarında yoğunlaşmıştır.

    Buna göre ülkemizde sanayi tesislerinin dağılışına aşağıdakilerden hangisi daha çok etkili olmuştur?

    A) Enerji

    B) İklim şartları

    C) Ulaşım şartları

    D) Hammadde

    E) Denize yakınlık


    7. Aşağıda bir yöre ve bu yörede bulunan sanayi kuruluşu eşleştirilmiştir.

    Buna göre aşağıdaki eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?

    A) Bursa – Otomotiv

    B) Kayseri – İpekli dokuma

    C) Bitlis – Sigara

    D) Mardin – Çimento

    E) Karabük – Demir çelik


    8. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisi Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaz?

    A) Petrol rafinerisi

    B) Cam fabrikası

    C) Demir-çelik fabrikası

    D) Bakır fabrikası

    E) Şeker fabrikası


    9. Aşağıdaki sanayi kuruluşlarından hangisinin dağılımında hayvancılığın rolü olmamıştır?

    A) Süt ürünleri

    B) Deri sanayi

    C) Et ve süt ürünleri

    D) Halı ve kilim dokuma

    E) Gübre sanayi


    10. Aşağıda çeşitli sanayi kolları ve bunların kurulduğu merkezler eşleştirilmiştir.turkeyarena.com

    Buna göre eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?

    A) Otomotiv - Aksaray

    B) Seramik – Çanakkale

    C) Kağıt – İzmir

    D) Alüminyum – Seydişehir

    E) Cam – Mersin


    11. Aşağıdakilerden hangisi Doğu Anadolu Bölgesi’nde endüstrinin gelişmemesine neden olan faktörlerden değildir?

    A) Pazarlama

    B) Yer şekilleri

    C) Enerji

    D) Ulaşım

    E) Sermaye


    12. Aşağıdaki sanayi kuruluşlarının hangisinin üretiminde bazı yıllar azalmalar görülür?

    A) Cam üretimi

    B) Kağıt üretimi

    C) Bakır üretimi

    D) Şeker üretimi

    E) Demir çelik üretimi


    13. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisinde Türkiye’nin dışa bağımlılığı daha fazladır?

    A) İlaç B) Kağıt C) Tekstil

    D) Boya E) Seramik


    14. Aşağıdakilerden hangisi endüstrinin kuruluş aşamasında en önemli öğedir?

    A) Enerji B) Sermaye C)Pazar

    D) Ulaşım E) İş gücü


    15. Hammadde bakımından dışarıya en çok bağımlı olduğumuz sanayi kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Otomotiv B) Metalurji C) Besin

    D) Tütün E) Kimya


    16. I.Aksu-Dalaman-Bolvadin-Çaycuma

    II.Bilecik-Bozüyük-Çanakkale-İzmir

    III.Mersin-Batman-İzmit-Kırıkkale

    Yukarıda verilen merkezlerde aşağıdaki sanayi kollarından hangisi en çok gelişmiştir?

    I II III

    ----------- ------------ --------------------

    A) Kağıt Seramik Petrol rafinerisi

    B) Çimento Sigara Kağıt

    C) Konserve Çimento Demir-çelik

    D) Cam Gıda Petrol rafinerisi

    E) Kağıt Dokuma Otomotiv


    17. Aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin sanayi alanında geliştiğini gösteren kanıtlardan biri değildir?

    A) Dış ülkelerden göç alması

    B) Bağımlı nüfusun çok olması

    C) Eğitim seviyesinin yüksek olması

    D) Enerji tüketiminin fazla olması

    E) Hammadde ithal etmesi


    18. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisi hammadde olarak tarımsal ürün kullanmaz?

    A) İlaç B) Dokuma C) Deri

    D) İçki E)Yağ


    19. Ülkemizde bitkisel yağ fabrikalarının Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yoğun olması aşağıdakilerden en çok hangisi ile ilişkilidir?

    A) Ulaşımın kolay olmasıyla

    B) Su kaynaklarının bol olmasıyla

    C) Sanayinin gelişmiş olmasıyla

    D) Hammaddenin bol olmasıyla

    E) İş gücünün fazla olmasıyla


    20. Kereste, tomruk, kağıt ve mobilya gibi orman ürünleri endüstrisinin kurulup gelişebilmesi için aşağıdaki illerden hangisinin doğal koşulları elverişli değildir?

    A) Hatay B) Kastamonu C) Bartın

    D) Muğla E) Sivas



    CEVAP ANAHTARI
    1.D 2.B 3.E 4.D 5.A 6.C 7.B 8.A 9.E 10.C 11.C 12.D 13.A 14.B 15.E 16.A 17.B 18.C 19.D 20.E
     



  2. Berra Well-Known Member

    mükemmel bi site iyiki böyle bir site yapmışsınız
     

Sayfayı Paylaş