Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Tarih' forumundadır ve RüzGaR tarafından 9 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Türk-İslam Devletleri Test Soruları ve Cevapları-1

    1.
    I. Kayseri
    II. İzmir
    III. Sivas
    IV. Malatya
    V. Bursa

    Yukarıdaki şehirlerden hangilerinde Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait eserlere rastlanamaz?

    A) Yalnız II
    B) II-V
    C) III-IV-V
    D) II-IV-V
    E) I-III-V

    2. Türk tarihindeki ilk Türk denizcisi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Çaka Bey
    B) Piri Reis
    C) Umur Bey
    D) Artuk Bey
    E) Barbaros Hayrettin Paşa

    3. Risaletun -Nushiyye adlı eser hangi Türk büyüğüne aittir?

    A) Mevlana
    B) Hacı Bektaşi Veli
    C) Yunus Emre
    D) Hoca Dehhani
    E) Nasrettin Hoca

    4. Aşağıdakilerden hangisi Türklerin İslam sanatına kazandırdığı sanat eserlerinden biri değildir?

    A) Hat
    B) Kubbe
    C) Kümbet
    D) Külliye
    E) Yivli, yüksek ve ince minare yapısı

    5. Leşker-i Bazar adlı saray hangi Türk-İslam devletine aittir?
    A) Karahanlılar
    B) Gazneliler
    C) Anadolu Selçukluları
    D) Büyük Selçuklular
    E) Harezmşahlar

    6. Aşağıdakilerden hangisi Karahanlılar Döneminde “Vezir” e verilen Türkçe addır?

    A) Baymirza
    B) Mirza
    C) Aytutmuş
    D) Yuğruş
    E)Todun

    7. “Karahanlı, Gazneli ve Selçuklu saraylarında hükümdarın hizmetlileri belli başlı gruplara ayrılmıştı ve başlarında Ulu Hacib bulunmaktaydı.”
    Aşağıdakilerden hangisi Ulu Hacib’in emri altında bulunan görevlilerden değildir?

    A) Emir-i Dad
    B) Camedar
    C) Silahtar
    D) Emir-i Ahur
    E)Serhenk

    8. “İlk Türk İslam devletlerinde resim sanatı gelişmemiş olmakla birlikte, paralar üzerinde figürler, halılar üzerinde bitki ve hayvan motifleri bulunmakta idi.”
    Buna göre, ilk Türk İslam devletlerinde Resmin yerini hangi sanat dalı almıştır?

    A) Hat sanatı
    B) Çinicilik
    C) Minyatür
    D) Ebru
    E)Tezhip

    9. Türk tarihinde “İlk Müslüman Türk Devleti” nitelemesi için, devletin siyasi temsil kudreti, coğrafi egemenlik alanı, nüfus yoğunluğu, tarihi fonksiyonu gibi ölçütler göz önünde bulundurulmaktadır.turkeyarena.com
    Buna göre, aşağıdaki devletlerden hangisi tarihte “İlk Müslüman Türk Devleti” olarak kabul edilmelidir?

    A) Bulgarlar
    B) Tolunoğulları
    C) Hazarlar
    D) Karahanlılar
    E) İdil Bulgarları

    10.Aşağıdakilerden hangisi İslami dönem Türk devletlerinde görülür?

    A) Kurgan
    B) Balbal
    C) Şaman
    D) Kümbet
    E) Totem

    11. Aşağıdakilerden hangisi Hindistan’da kurulmuş Türk devletlerinden biridir?

    A) Gazneliler
    B) Gurlular
    C) Harezmşahlar
    D) Babürlüler
    E)Karahanlılar

    12. Aşağıdakilerden hangisi Selçuklularda hukuk işleriyle ilgili bir görevli değildir?

    A) Kadı’l-Kuzat
    B) Şeyhülislam
    C) Kadı
    D) Naib-i Kadı
    E)Emir-i Dad

    13. Büyük Selçukluların devlet yönetiminde bulunmayan divan türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Divan-ı saltanat
    B) Divan-ı İnşâ
    C) Divan-ı Mezalim
    D) Divan-ı Berid
    E)Divan-ı Arz

    14. Aşağıdakilerden hangisi Selçuklu komutan ve devlet adamlarından biri değildir?

    A) Danişment Gazi
    B) Nizamulmülk
    C) Umur Gazi
    D) Mengücek Gazi
    E) İbrahim Yınal

    15. Selçuklular hanedan olarak diğer Türk hanedanları ile akraba olmuşlardır. Tuğrul Bey, Alparslan ve Melikşah’ta bu görülür. Türk tarihinde böyle bir geleneğin olması daha çok hangi sebebe dayanır?

    A) Devletin gücünü artırmak isteği
    B) Komşularla barış içinde yaşama isteği
    C) İslam dünyasındaki nüfuzunu artırmak düşüncesi
    D) Cihanşümul devlet politikası
    E) Hanedanın devamını sağlama düşüncesi

    16. Aşağıda verilen tarihi eserlerden hangisi Orta Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir Selçuklu dönemi eseri değildir?

    A) Leşkeri Bazar
    B) Döner Kümbet
    C) Kubadabad Sarayı
    D) Hond Hatun Külliyesi
    E) Gevher Nesibe Şifahanesi

    17. “Zamanının dinlenme tesisi olan bu yapılar, aynı zamanda bir ticaret merkezi olma özelliğini göstermektedir. İçinde bir yolcu için olduğu kadar bir insan için barınma ve dinlenme ile ilgili tüm ihtiyaçları giderecek bölmelerin olduğu bu yapılar Türk insanının misafirperverlik özelliğini ticarete de yansıttığını göstermektedir.”
    Adı geçen tarihi yapı aşağıda verilenlerden hangisi olabilir?

    A) İmaret
    B) Bimaristan
    C) Külliye
    D) Han
    E) Medrese

    18. Selçuklu mimari yapılarında kullanılan ve bu yapıların günümüze kadar ulaşmasında önemli pay sahibi olan malzeme aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tuğla
    B) Kerpiç
    C) Megaron Yapı
    D) Geometrik Yapı
    E)Ahşap

    19. Selçuklu Sanatı’nın etkisi hangi coğrafi sahada daha az görülebilir?

    A) Hindistan
    B) Endülüs
    C) Anadolu
    D) Mısır
    E)İran

    20. Aşağıdaki eserlerden hangisinde Selçuklu Tarihiyle ilgili bilgilere rastlanmaz?

    A) Siyasetname
    B) İbni Bibi Tarihi
    C) Oruç Bey Tarihi
    D) Oğuzname
    E) Danişmentname

    21. Federal idarelerde devlet, özerk birimlerin birleşmesinden meydana gelir. Bu nedenle merkezi bir otoriteden söz edilemez.

    İslamiyet öncesi oluşturulan ve daha sonra da bir süre devam eden bu model aşağıdakilerden hangisinde görülmez?

    A) Anadolu Selçukluları
    B) Osmanlılar
    C) Gazneliler
    D) Büyük Selçuklular
    E) Göktürkler


    Cevap Anahtarı
    :
    1-B 2-A 3-C 4-A 5-B 6-D 7-A 8-C 9-D 10-D 11-D 12-B 13-D 14-C 15-A 16-A 17-D 18-A 19-B 20-C 21-B
     



  2. RüzGaR Super Moderator

    1. Aşağıdakilerden hangisi Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinden biri değildir?

    I. Avrupa Hunları
    II. Hazarlar
    III. Selçuklular
    IV. Anadolu Selçukluları
    V. Türgişler

    A) Yalnız I
    B)I-III-IV
    C) I-II-V
    D) I-III-V
    E) II-III-IV


    2. Aşağıdaki Türk devletlerinden hangisi hem etnik yapı hem de yönetici kadrosu tamamen Türk olan bir devlettir?

    A) Gazneliler
    B) Karahanlılar
    C) Selçuklular
    D) Anadolu Selçuklular
    E) Memlükler


    3. I. Ülkenin hanedanın ortak malı sayılması
    II. Taht kavgaları
    III. Haçlı saldırıları
    IV. Bizans baskısı
    V. Boylar arası mücadele

    Yukarıdakilerden hangileri hem Türk-İslam devletlerinin hem de İslam öncesi Türk devletlerinin yıkılmasına sebep olan ortak etkenlerden değildir?


    A) I-II
    B) I-II-V
    C) III-IV
    D) I-IV-V
    E) I-III-V


    4.
    I. Hutbe okutmak
    II. Nevbet (davul) çaldırmak
    III. Hilat giymek
    IV. Menşur almak
    V. Tuğ sahibi olmak

    Yukarıdakilerden hangileri hem İslami dönem hem de İslam öncesi Türk devletlerinde kullanılan hükümdarlık alametlerindendir?

    A) Yalnız I
    B) II-IV-V
    C) I-III-IV
    D) I-IV-V
    E) II-V


    5.
    I. Kut inancı
    II. Ordu-millet anlayışı
    III. Cihan hâkimiyeti mefkûresi

    Yukarıdakilerden hangileri hem ilk Türk devletlerinde hem de Türk-İslam devletlerinde görülen ortak özelliklerdendir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) II-III
    E) I-II-III


    6. Aşağıda Büyük Selçuklu Devleti ile ilgili bazı eşleştirmeler verilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

    A) Hilat --> hükümdarlık elbisesi
    B) Menşur --> hükümdarlık belgesi
    C) Divan-ı Tuğra --> yazışma bakanlığı
    D) Müstevfi --> Maliye Bakanı
    E) Cemedar --> sultanın özel koruması


    7. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklu Devletinde yargı ile ilgili bir kavram değildir?

    A) Yargan
    B) Emir-i Dad
    C) Kadıl-Kudat
    D) Kadı
    E) Divan-ı Mezalim


    8. Aşağıdakilerden hangisi Büyük Selçuklu Devletinde memleket yönetimi ile ilgili bir görevli değildir?

    A) Sultan
    B) Amid
    C) Reis
    D) Amil
    E) Kethüda


    9. Aşağıdakilerden hangisi Büyük Selçuklu Devletindeki saray görevlilerinden biri değildir?

    A) Kapucubaşı
    B) Sipahi
    C) Silahtar
    D) Candar
    E) Hacip


    10. Aşağıdaki Türk Devletlerinden hangisi denizcilikle ilgili bir faaliyette bulunmamıştır?

    A) Büyük Selçuklu Devleti
    B) Anadolu Selçuklu Devleti
    C) Memlükler
    D) Gazneliler
    E) Çaka


    11.
    I. Eyaletlerde yaşarlar.
    II. Sürekli askeri eğitim alırlar.
    III. Sadece savaş zamanında orduya katılırlar.
    IV. Başkentte yaşarlar.
    V. Üç ayda bir bistgani adlı maaş alırlar.

    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri iktalı askerlerle ilgili doğru bir bilgi değildir?

    A) Yalnız II
    B) II-IV-V
    C) I-IV-V
    D) II-III-IV
    E) I-II-III


    12.
    I. Arazinin işletilmesi sağlanır.
    II. Üretimde süreklilik sağlanır.
    III. Her an savaşa hazır bir ordu bulundurulur.
    IV. Ülkede siyasi birlik sağlanır.

    Yukarıdakilerden hangileri ikta sisteminin devlete sağladığı sosyal ve ekonomik yararlardan değildir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I-III
    D) III-IV
    E) I-II-IV


    13. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçukluları dönemine ait bir mimari eser türü değildir?

    A) Kurganlar
    B) Kümbetler
    C) Külliyeler
    D) Kervansaraylar
    E) Saraylar


    14. Aşağıdakilerden hangisi ismini kurucusundan alan bir Türk devleti değildir?

    A) Harezmşahlar
    B) Selçuklular
    C) Danişmendliler
    D) Artuklular
    E) Saltuklular


    15.
    I. Kutadgu Bilig
    II. Dede Korkut Hikâyeleri
    III. Orhun Kitabeleri
    IV. Divan-ı Hikmet

    Yukarıdakilerden hangileri Türk-İslam edebiyatı ürünlerinden değildir?

    A) Yalnız II
    B) II-III
    C) I-II-IV
    D) I-III
    E) II-III-IV


    16.
    - İran-Turan savaşlarını anlatır.
    - Gazneli Mahmut’a sunulmuştur.
    - İran edebiyatının en önemli eseridir.

    Yukarıda bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?(turkeyarena.com)

    A) Selçuklu Şehnamesi
    B) Atabetül-Hakayık
    C) Divan-ı Lügatit-Türk
    D) Şehname
    E) Siyasetname


    17.
    - Batıda Avicenna olarak tanınır.
    - Tıp, mantık ve fizik alanında eserler verdi.
    - En önemli eserleri kanun ve şifa adlı eserleridir.

    Yukarıda özellikleri verilen Türk bilgini hangisidir?

    A) Farabi
    B) Gazali
    C) Biruni
    D) İbn-i Sina
    E) Ömer Hayyam

    18. Türk-İslam edebiyatının ilk sözlü örneği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Danişmendname
    B) Battalname
    C) Satuk Buğra Han Destanı
    D) Şehname
    E) Türeyiş


    19.
    I. Göçebe yaşam
    II. Coğrafi konum
    III. Ticaretin önemsenmemesi

    Yukarıdakilerden hangileri Türklerde denizciliğin geç başlamasının sebeplerinden biri değildir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-III
    E) I-II-III


    20.
    I. İkta askerleri
    II. Hassa askerleri
    III. Ahi Teşkilatı

    Yukarıdakilerden hangileri kendilerine ikta arazi tahsis edilen görevlilerden değildir?

    A) Yalnız I
    B)Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III


    21. Anadolu’da Türkçeyi resmi dil ilan eden ilk devlet ve devlet adamı hangisidir?

    A) Germiyanlılar – Germiyan Bey
    B) Anadolu Selçuklu Devleti – Süleyman Şah
    C) Karamanoğulları – Karaman Bey
    D) Eretna Devleti – Eretna Bey
    E) Çaka Devleti – Çaka Bey


    22. Aşağıdakilerden hangisi 1243 Kösedağ Savaşından sonra kurulan ikinci beyliklerden biri değildir?

    A) Ramazanoğulları
    B) Osmanoğulları
    C) Danişmendliler
    D) Germiyanoğulları
    E) Hamitoğulları


    Cevap Anahtarı
    1 B 13 A
    2 B 14 A
    3 C 15 B
    4 E 16 D
    5 E 17 D
    6 E 18 C
    7 A 19 C
    8 E 20 E
    9 B 21 C
    10 A 22 C
    11 B
    12 D
     
  3. aslı0607 Well-Known Member

    çok teşekkürler
     
  4. gönüll New Member

    teşekkürler..
     
  5. Misafir Guest

    cok teşekkür ederim bu testler benim çok işimi yaradı tekrar ve tekrar teşekkürler
     
  6. Misafir Guest

    her kim yaptıysa eline saqlık isime cok yaradı tesekkürler
     
  7. siverek New Member

    hoca bu soruları final sınavında sordu :)
     

Sayfayı Paylaş