Sunucu Üzerinde Paylaşım ve Erişim Hakları

Konusu 'İnternet' forumundadır ve KaRaHaN tarafından 8 Mayıs 2008 başlatılmıştır.

  1. KaRaHaN Well-Known Member


    Ağın kurulumu çok büyük oranda tamamlandı. Terminallerden sunucuya erişebiliriz, ama erişip ne yapacağız? Hani ortak kullanılacak bir paket program vardı. İsterseniz o programı sunucu üzerinde koyacağımız dizini oluşturalım ve paylaştıralım.

    [​IMG]

    Tekrar w2k serve yüklü makinanın başına geçiyoruz. C: sürücüsünde Data isminde bir dizin oluşturalım ve üzerine sağ tıklayıp "Sharing" diyelim.

    [​IMG]

    İlk girdiğimizde bu ekranda "Do not share this folder" seçilidir. Biz "Share this folder"'ı seçiyoruz.

    Share name Bize dizinin ismini öneriyor ama biz değiştirebiliriz. Yani ismi Data olan bir dizini paylaştırdığımızda, ağ üzerinde "Prg1" olarak erişilmesini sağlayabiliriz.

    Comment Windows Explorer içinde paylaşımın isminin yanında bu yazdığımız açıklama da görünecektir.

    User Limit Aynı anda kaç kullanıcının bu paylaşıma erişebileceğiniz belirler.

    Şimdi Permissions düğmesine tıklayalım ve kimlerin bu paylaşıma erişim hakkı olacağını belirleyelim.

    [​IMG]

    Bu ekrana ilk girdiğimizde "Everyone" grubunun listede olduğunu ve "Full Control" hakkına sahip olduğunu görüyoruz. Az önce Ahmet GÜVEN için bir kullanıcı oluşturmuştuk, hem o, hem de diğer tüm kullanıcılar otomatik olarak "Everyone" grubunun üyesidir. Yani "Everyone" bu makina üzerinde tanımlı tüm kullanıcılar demektir.

    Biz Remove ile Everyone'ı "erişim hakları" listesinden çıkaralım ve Add ile istediğimiz kullanıcıları ekleyelim.

    [​IMG]

    Listeden Ahmet GÜVEN'i seçtim ve OK dediğimde:

    [​IMG]

    Full Control hakkını da verdim ki bu dizin içinde hem okuma hem yazma yapabilsin. Şimdi diğer kullanıcıları da ekleyeceğim. Hımm....?? Benim 5 kullanıcım var, bir paylaşımda bile 5 tanesini teker teker seçmeliyim ve bu ekrana eklemeliyim. İleride daha bir çok paylaşım yapacağım. Her seferinde teker teker bu kullanıcıları seçmek zor olacak. Hem sonra diyelim bu kullanıcılardan birisinin artık bu paylaşımlara erişmesini istemiyorsam teker teker hepsini açıp o kullanıcıyı yukarıdaki listeden çıkarmalıyım.

    5 kullanıcıda idare etsem bile 50-100 kullanıcılı bir sistemde bu pratik olmaz. Onun yerine yaklaşık aynı özelliklere sahip kullanıcılar, "kullanıcı gruplarının" üyesi yapılır ve paylaşımlara ve benzeri yerlere hak tanımlaması yaparken, teker teker kullanıcılar değil, kullanıcıların dahil olduğu grup eklenir. İleride bir kullanıcının erişimini kısıtlamak istersek onu gruptan çıkarmak (tek bir hareket) yeterli olacaktır.

    Şimdi biz bu ekranları böyle açık bırakalım veya isterseniz "Cancel" ile kapatın ve bir grup oluşturalım, kullanıcılarımızı gruba dahil edelim ve sonra bu ekranı tekrar açıp, o gruba hak tanımlayalım.

    Grup oluşturma kullanıcı oluşturmak ile aynı yoldan yapılıyor.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Gruba bir isim verelim. Örneğin 15 çalışanın 3 tanesi ithalat bölümünde çalışıyor ve bunların aynı programı ve yazıcıyı ve diğer ağ kaynaklarını birlikte kullanma durumu varsa, ithalatçılar grubunu oluşturur ve bu kullanıcıları gruba dahil ederiz.

    [​IMG]

    Grubu oluşturduktan sonra, üzerine sağ tıklayıp Properties diyelim ve "Members" tabına geçelim. Add komutu ile bu grubun üyesi olacak kullanıcıları seçelim.

    [​IMG]

    OK dediğimizde;

    [​IMG]

    Ok ile bunu kapatalım. Şimdi tekrar Data dizininin paylaşım ayarlarına dönelim. Kullanıcıları seçtiğimiz ekranda artık oluşturduğumuz grup'ta gözüküyor, onu seçip ekleyelim:

    [​IMG]

    Hiçbir kullanıcı seçmiyoruz, ama grubumuzu seçip istediğimiz erişim haklarını (Full Control) veriyoruz. OK ile kapattığımızda artık Data dizinimiz paylaştırılmış ve İthalatçılar grubunun üyesi olan kullanıcıların erişimine açık durumda:
    [​IMG]

    Kullanıcı grupları çok kullanışlıdır. Bir kullanıcı birden fazla grubun üyesi olabilir ve gruplardan gelen haklarının bileşkesine sahip olur.

    Grupları başka grupların üyesi de yapabilirsiniz.

    Şimdi W2k Professional makinamızın başına geçelim, restart edelim ve ahmetguven olarak açalım. My Network Places>Entire Network diyelim.

    [​IMG]

    "entire contents"i seçelim. Daha sonra:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Domain'i görüyoruz. Sirket üzerine çift tıklayalım.

    [​IMG]

    Şimdi ağ'da açık makinaları görüyoruz. W2ksunucu üzerine çift tıklarsak:

    [​IMG]

    İçindeki paylaşımları görüyoruz, kurulumdan gelen bir kaç paylaşımın yanısıra bizim oluşturduğumuz Data paylaşımı da var. Şimdi buna çift tıklayıp girebiliriz ve içindeki dosyalara/programa erişebiliriz. Ancak her seferinde bu adımları tekrarlamak yerine bu paylaşımı My Computer içinde bir sürücü olarak (E: gibi) görme şansımız var. Map Network Drive diyelim.

    [​IMG]

    E: sürücüsü olarak görmek istiyoruz. "Reconnect at logon" seçili olursa, bu tanımlama makina restart etsede geçerli olacaktır.

    [​IMG]

    Artık E: sürücüsü olarak w2ksunucu üzerindeki Data dizinini görüyoruz
     



Sayfayı Paylaş