Söz Öbekleri Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Türkçe-Edebiyat' forumundadır ve RüzGaR tarafından 2 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Söz Öbekleri Test Soruları ve Cevapları
    1. Ona göre yaşadığı olayların etkisinden kurtulmanın yolu, durup dinlenmeden çalışmaktı.

    Bu cümlede aşağıdaki söz öbeklerinden hangisi yoktur?

    A) Edat öbeği

    B) Zarf öbeği

    C) Ad öbeği

    D) Sıfat öbeği

    E) Adeylem öbeği

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir cümle, ad tam­lamasında tamlayan göreviyle kullanılmıştır?
    A) Öğrenciler arasında, yarın sınav var söylentisi hemen yayıldı.
    B) Boğaz vapurlarının düdük sesleri, müziğin uçarı notaları­na karışıyor.
    C) Acımasız zaman, her karşılaşmada insanoğlunu yenilgi­ye uğratır.
    D) Şairleri sevmeyen eleştirmen, şiir eleştirilen yapmamalı, diyordu.
    E) Yıllık hazırlamanın bu kadar zor olduğunu bilmiyordum.

    3. Aşağıdakilerin hangisinde ulaç öbeği vardır?
    A) Adana'ya gelen kafile yarın gidecek.
    B) Bana söylediği sözleri yıllarca unutmayacağım.
    C) Sinirlenen adamın kulağı dibinde haykırıyordu.
    D) Yolculuğun uzun sürmesi tüm işlerini aksattı.
    E) Hancı, beni dört yataklı odada bırakarak çekildi.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme, kuruluşu bakımından ötekilerden farklıdır?
    A) İçeriden ses seda gelmiyordu.
    B) Kılık kıyafetini düzelt de gel.
    C) Büyük küçük demeden hepimizi burada topladılar.
    D) Bizden köşe bucak kaçıyordu.
    E) Kazada yüzü suratı kalmamıştı.

    5. Sıfat tamlamaları cümlede sıfat öbeği veya zarf öbeği göre­vi yapabilir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu bilgiye örnek yoktur?(turkeyarena.com)
    A) Öğrencilere on beş gün izin verildi.
    B) iki dilim ekmek yedi öğle yemeğinde.
    C) Buluşmak için bir hafta bekledik.
    D) Apartman için yirmi ton kömür alındı.
    E) En zor soruları bile çözüyor artık.


    6. Aşağıdakilerden hangisinde edat öbeği yoktur?
    A) Sabaha değin uyumadı.
    B) O denli güzel konuştu ki...
    C) Vapura doğru yürüdü.
    D) Bunu sen de anlayamazsın.
    E) Davranışıyla herkesi büyüledi.

    7. Aşağıdaki cümlelerde ikilemeler, yapılışları bakı­mından ikişerli gruplandırıldığında hangisi dışta ka­lır?
    A) Zaman zaman görüşlerini paylaşıyordu.
    B) Eğri büğrü yollardan geçmek zorundaydı.
    C) Toplantıda uzun uzun konuştu.
    D) Kılık kıyafetine özen gösterirdi.
    E) Eşini dostunu uzun zaman arayamadı.

    8. "Yıllardır büyük bir özlemle aradığım insan güzelliğini zaman zaman sende buluyorum."cümlesinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    A) Ad öbeği
    B) Edat öbeği
    C) Ulaç öbeği
    D) Ortaç öbeği
    E) Zarf öbeği

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad öbeği, farklı türden sözcüklerle oluşmuştur?
    A) Bu sınav haziranın sonunda yapılacak.
    B) Çocuğun okuması ilgimi çekti.
    C) Televizyonun sesi, salondan duyuluyor.
    D) Dışarıdan komşumuzun sesi geliyordu.
    E) Neyin nesi olduğunu bilmiyoruz.


    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulaç grubu yoktur?
    A) Çevresine bakıp gözleriyle onu aradı.
    B) Eve gelir gelmez, piyanosunun başına geçti.
    C) Arkadaşlarıyla birlikte olmaktan hoşlanıyordu.
    D) Annem gideli yemekleri ben yapıyorum.
    E) Arkadaşlarını bıkıp usanmadan telefonla arardı.

    11. "Sınavdan çıktıkları zaman çocukların gözü soru görmek İstemiyordu." cümlesinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    A) Ortaç öbeği
    B) Ad tamlaması
    C) Adeylem öbeği
    D) Ulaç öbeği
    E) Zarf öbeği

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat öbeği vardır?
    A) Bir avuç meraklı, birkaç da çocuk gelmiş.
    B) Dünkü dondurucu soğuk hepimizi korkuttu.
    C) Babaları; bahçeli güzel bir ev almış onlara.
    D) Ünlü romancı, genç bir adammış o yıllar.
    E) Beyaz, o gece sana çok yakışmıştı.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adeylem öbeği vardır?
    A) Onunla görüşecek konularımız vardı.
    B) Dışarı çıktı, çevresini incelemeye başladı.
    C) Beğenilen resimler sergiye kondu.
    D) Görülmemiş bir kış başladı.
    E) Yere serilmiş kilimler toplandı.

    14. Aşağıdakilerden hangisinde eylem öbeği vardır?
    A) Kapı ardına kadar açıktı.
    B) işini bitirdikten sonra gidebilirsin.
    C) insan bu saatte rahatsız edilir mi?
    D) Kalabalık, caddeden sel gibi akıyordu.
    E) Yüzünde ani bir gülümseme belirdi.

    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, eylem öbeğidir?
    A) Önce gelenler sınıfa alınmadı.
    B) Davranışlarıyla İstanbullu olduğunu belli etti.
    C) Ağlayarak anlattı olayı.
    D) Kardeşini göremeyince durgunlaştı.
    E) Borcunu hatırlatarak dostunu üzdü.

    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat öbeği vardır?
    A) Arapça ve Farsça yeni sözcükler artık dilimize girmiyor.
    B) Çağdaş romanlar, klasik romanlardan oldukça farklıdır.
    C) Sapanca Gölü bize bol ve lezzetli balıklar verir.
    D) Su, bütün varlıklara canlılık verir.
    E) Sözcükleri özenle seçer; şiirin potasında eritirdi.

    17. I. Garip insanlar vardı İçeride.
    II. Su testisi su yolunda kırılır.
    III. Güzel günler çabuk geçti.
    IV. Çocuklar anne sevgisine muhtaçtır.
    V. Sonbahar bu yıl sert başladı.
    Yukarıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla söz öbeği vardır?
    A)l.
    B)ll.
    C)lll.
    D) IV.
    E)V.

    18. "En büyük sıkıntı, yaşanılan zamanın gerisinde kalmak soru­nudur." cümlesinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    A) Zarf öbeği
    B) Sıfat tamlaması
    C) Adeylem öbeği
    D) Ad tamlaması
    E) Ortaç

    19. "Başladığım yolda ilerleseydim, okurları ve eleştirmenleri yön­lendirmem kolaylaşırdı." cümlesinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    A) Sıfat tamlaması
    B) Bağlaç öbeği
    C) Adeylem öbeği
    D) Sıfat öbeği
    E) Ortaç

    20. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması zarf öbeği oluşturmuştur?
    A) Okunmuş kitapları ayrı bir yere koydu.
    B) Büroya gelen adamları tanıyamadı.
    C) Yaptığı gezi onu epeyce dinlendirmişti.
    D) Aldığı elbiseyi sonradan beğenmedi.
    E) Gelecek yıl üniversite sınavlarına girecek.


    Cevap Anahtarı:
    1)D 2)A 3)E 4)C 5)E 6)D 7)B 8)C 9)A 10)C 11)D 12)A 13)B 14)C 15)B 16)E 17)B 18)A 19)D 20)E
     



  2. Beta722 Well-Known Member

    bir sayısalcı olarak dil bilgisinden nefret ediyorum, ama öğrenmek zorundayım bu testler çok iyi oldu teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş