Sinan Çetin

Konusu 'Biyografiler' forumundadır ve RüzGaR tarafından 26 Ocak 2008 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Sinan Çetin (1953 - .... )

    1953 yılında Erzurum, Aşkale'de doğdu.

    70’li yıllarda resim ve fotoğraf alanında amatör çalışmalar yaptı. Sinemaya 1975 yılında Zeki Ökten’in çektiği Hanzo adlı filmde asistanlık yaparak başladı. Daha sonra yönetmen Şerif Gören ve Atıf Yılmaz ile birlikte çalıştı.

    1977 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat tarihi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Baskın ve ardından Halı Türküsü adlı belgeselleri yönetti. 1980 yılında ilk uzun metrajlı filmi Bir Günün Hikayesi'ni çekti ve bu film 1982 Antalya Film Festivali'nde En iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü. Daha sonra peş peşe Çiçek Abbas, 14 Numara, Çirkinler de Sever, Berlin in Berlin gibi ödüllü filmleri yönetti. Bu arada reklam filmleri ve müzik klipleride yöneten Sinan Çetin, düzene karşı eleştirisini dile getirdiği Propaganda,Komiser Şekspir gibi liberal filmler ile büyük bir gişe hasılatı sağladı.

    Sinan Çetin’in kendi filmlerini çektiği Plato filmcilik adlı bir şirketi bulunmaktadır. Ayrıca Ayn Rand ve Karl Popper gibi filozofların eserlerini yayınladığı bir yayınevi sahibidir.


    Filmografi

    Filmleri

    1975 - Hanzo (Asistan)
    1980 - Bir Günün Hikayesi
    1982 - Çiçek Abbas
    1982 - Çirkinler de Sever
    1985 - 14 Numara
    1986 - Prenses Gökyüzü (Yönetmen)
    1993 - Berlin in Berlin
    1995 - Bay E (Yönetmen)
    1999 - Propaganda
    2001 - Komser Şekspir
    2002 - Banka (Yönetmen)
    2002 - Mumya Firarda (Aktör)
    2004 - Okul
    2004 - Romantik
    2005 - Pardon
    2005 - Şans Kapıyı Kırınca (Aktör)

    Televizyon Dizileri

    2004 - Avrupa Yakası
    2006 - Sahte Prenses

    Yönettiği Belgeseller

    1977 - Baskın
    1977 - Halı Türküsü

    Aldığı Ödüller

    1982 Antalya Film Festivali - Bir Günün Hikayesi -En İyi Kadın Oyuncu
     



Sayfayı Paylaş