Peygamber Çiçeği ve Faydaları

Konusu 'Şifalı Bitkiler' forumundadır ve elif tarafından 23 Nisan 2008 başlatılmıştır.

  1. elif Moderator


    Peygamber Çiçeği ve Faydaları
    Diğer İsimleri: Mavi kantoron, Centaurea cyanus

    Peygamberçiçeği: Bileşikgiller familyasından; özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. 1 metreye kadar uzayabilen, bir yıllık, mavi çiçekli, otsu bir bitkidir. Mavi kantaron olarak da bilinir. Anthocyanins, acı maddeler, tuzlar, glikozit, sarı madde, flavonlar ve mavi boya maddesi içerir.

    Peygamber Çiçeğinin Faydaları
    • İştah açar.
    • İdrar söktürür.
    • Sindirimi kolaylaştırır.
    • Göz hastalıklarına iyi gelir.
    • Nikris hastalığında faydalıdır.
    • Romatizma şikayetlerini azaltır.
    • Vücuda rahatlık ve ferahlık verir.
    • Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkilere sahiptir.
    • Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur.
    • Cilt bozuklukları, kızarıklık ve kaşıntılı deri hastalıklarında faydalıdır.
      [*]Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.turkeyarena.net
    • Göğsü yumuşatıcı etkileri ile öksürük, nefes darlığı ve bronşite karşı faydalıdır.
    • Kanı temizleyici özelliği ile vücutta biriken zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
    • İltihap giderici etkileri ile başta böbrek ve boğaz iltihabı olmak üzere iltihapları gidermeye yardımcı olur.
    [​IMG]
     



  2. elif Moderator

    Peygamber Çiçeği Nasıl Kullanılır? Kullanılan kısımları çiçekleri ve yapraklarıdır. Gölgede kurutulan çiçekleri ya da yaprakları kaynamış suda demlenerek çay yapılabilir. Banyo suyuna katılarak cilt sorunlarına karşı kullanılabilir. Kozmetik alanında da kullanılmaktadır.

    Uyarı: Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verir. Hamilelerin ve çocukların kullanması tavsiye edilmez. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedir.

    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş