Osmanlı Devletinde Islahatlar Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Tarih' forumundadır ve RüzGaR tarafından 9 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Osmanlı Devletinde Islahatlar Test Soruları ve Cevapları
    1.
    I. Fazıl Ahmet Paşa
    II. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa
    III. Mustafa Reşit Paşa
    IV. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa
    V. Humbaracı Ahmet Paşa
    Yukarıda bazı ıslahatçı devlet adamları verilmiştir. Bunlardan hangileri 17. yy. ıslahatçılarından değildir?

    A) Yalnız II
    B) II-III
    C) I-II-IV
    D) II-III-V
    E) I-IV


    2.
    I. Celali İsyanları
    II. Eyalet İsyanları
    III. Milliyetçi İsyanlar
    IV. Yeniçeri İsyanları
    Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı’nın 17. yy.da karşılaştığı sorunlardan değildir?

    A) Yalnız II
    B) Yalnız II
    C) II-III
    D) I-II-IV
    E) I-II-III


    3.
    I. Kuvvet ve şiddete başvurma
    II. Orduyu disiplin altına alma
    III. Yönetimde yeniliklere gitme
    IV. Denge politikasına yönelme
    V. Avrupalılaşma
    Yukarıdakilerden hangileri 17. yy.da yapılan ıslahatların özelliklerinden değildir?

    A) Yalnız V
    B) I-II-III
    C) II-IV-V
    D) IV-V
    E) III-IV-V


    4. 17. yy. ıslahatlarının ortak amacı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Avrupalılaşma
    B) Dağılmayı engelleme
    C) Milliyetçilik etkisinin zararlarını engelleme
    D) Yükselme dönemini tekrar yaşatma
    E) Maliyeyi düzeltme


    5.
    I. Maliye
    II. İlmiye
    III. Kalemiye
    IV. Ordu
    V. Donanma
    VI. Toprak yönetimi


    17. yy.da yukarıdaki alanlardan hangilerinde bir bozulma yaşanmamıştır?

    A) Yalnız II
    B) II-III
    C) I-IV-V
    D) II-IV-V
    E) Yalnız V


    6.
    I. Maliye
    II. Ordu
    III. İlmiye
    Tımar sisteminin 17. yy.da bozulması yukarıdaki alanlardan hangilerini etkilemiştir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III


    7. Şehzadelerin sancaklara gönderilmesi uygulamasına son veren padişah kimdir?

    A) Fatih
    B) III. Murat
    C) I. Ahmet
    D) II. Osman
    E) IV. Murat


    8.
    I. Uzun süren ve gelir getirmeyen savaşlar
    II. Tımarlı Sipahi sayısının azalması
    III. Kapıkulu askeri sayısının artması
    IV. Sancak usulüne son verilmesi
    V. Ticaret yollarının yön değiştirmesi

    17. yy.da görülen yukarıdaki gelişmelerden hangileri hem maliyenin bozulduğunu hem de ordu sisteminin bozulduğunu gösterir?

    A) I-II-III
    B) I-III-IV
    C) II-IV-V
    D) I-II
    E) I-II-IV-V


    9.
    I. Kısa süreli çözümler aranmıştır.
    II. Yüzeysel ıslahatlardır.
    III. Islahatlar halka mal edilmeye çalışılmıştır.
    IV. Baskı ve şiddet yoluyla uygulanmaya çalışılmıştır.

    Yukarıdakilerden hangileri 17. yy. ıslahatlarının ortak özelliklerinden değildir?

    A) Yalnız II
    B) Yalnız III
    C) I-II
    D) I-IV
    E) II-III


    10.
    I. Kadınların yönetimde etkili olması
    II. Şehzadelerin sancaklara çıkmaması
    III. Divan teşkilatına padişahın başkanlık yapmaması
    IV. Rüşvet ve iltimasın artması
    V. Şehzadelerin sancaklarda isyan etmeleri

    Yukarıdakilerden hangileri 17. yy.da görülen gelişmelerden biri değildir?

    A) I-III
    B) II-IV
    C) Yalnız V
    D) III-V
    E) II-IV-V


    11. Aşağıdakilerden hangisi Yeniçeri Ocağının bozulmasının sebeplerinden biri değildir?

    A) Devşirme sisteminin bozulması
    B) Türk kökenlilerin de ocağa alınması
    C) Ulufelerin ayarı düşük akçe ile verilmesi
    D) Dirliklerin haksız dağıtılması
    E) Yeniçerilerin askerlik dışındaki işlerle ilgilenmeleri


    12.
    I. Denge politikaları
    II. Batılılaşma
    III. Kaybettiği toprakları geri alma
    Osmanlı’nın 18. yy. dış politikası için yukarıdakilerden hangileri söylenemez?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III


    13.
    I. Askeriye
    II. İlmiye
    III. Yönetim

    18. yy.da en çok yukarıdaki alanlardan hangisi doğrultusunda ıslahatlar yapılmıştır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-II
    E) II-III


    14.
    I. Yeniçeri Ocağının ilk defa kaldırılmak istenmesi
    II. İlk matbaanın kurulması
    III. İlk nüfus sayımı
    IV. İlk modern askeri okulun açılması

    Yukarıdakilerden hangileri 18. yy.da yapılan ıslahatlar içerisinde gösterilemez?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I-III
    D) II-IV
    E) II-III


    15.
    I. Kavalalı İsyanı
    II. Patrona Halil İsyanı
    III. Kabakçı Mustafa İsyanı
    IV. Milliyetçi isyanlar
    V. 31 Mart İsyanı

    Yukarıdakilerden hangileri 18. yy. isyanlarından değildir?

    A) Yalnız I
    B) I-V
    C) II-III
    D) I-IV-V
    E) II-III-IV


    16.
    I. I. Mahmut
    II. III. Selim
    III. II. Mahmut
    IV. IV. Murat
    V. II. Osman

    Yukarıdakilerden hangileri Batı tarzı yenilikler yapmamıştır?

    A) I-V
    B) II-IV
    C) IV-V
    D) II-III
    E) I-III-V


    17.
    I. Ulema
    II. Asker sınıfı
    III. Esnaf
    IV. Avrupalı devletler
    V. Azınlıklar

    Yukarıdakilerden hangileri 18. yy. ıslahatlarına karşı çıkan gruplar arasında sayılamaz?

    A) Yalnız IV
    B) II-III
    C) I-IV-V
    D) IV-V
    E) I-II-III


    18.
    I. Baron Dö Tott
    II. Humbaracı Ahmet Paşa
    III. Koçi Bey
    IV. Tarhuncu Ahmet Paşa
    V. Alemdar Mustafa Paşa

    Yukarıdakilerden hangileri 18. yy. ıslahatçılarındandır?

    A) I-II-III
    B) II-III
    C) IV-V
    D) I-II
    E) I-II-IV-V


    19.
    I. İlk devlet matbaasının kurulması
    II. İlk sürekli elçiliklerin açılması
    III. İlk ıslahat programının hazırlanması
    IV. İlk modern Avrupa tarzı okulların açılması

    Yukarıdakilerden hangileri III. Selim dönemine ait gelişmelerdendir?

    A) I-II
    B) I-III
    C) II-IV
    D) III-IV-V
    E) I-II-III


    20.
    I. Mimaride Avrupalılaşma
    II. Askeri alanda Avrupa tarzı ıslahatların başlaması
    III. Avrupa’ya ilk geçici elçiliklerin açılması (turkeyarena.com)
    Yukarıdakilerden hangileri Lale Devri yenilikleri arasında yer alır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I-III
    E) II-III


    21. I. Mahmut’un yaptığı ıslahatlarda en büyük yardımcısı aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

    A) Baron Dö Tott
    B) Kont Dö Bonnival (Humbaracı Ahmet Paşa)
    C) Tarhuncu Ahmet Paşa
    D) Nevşehirli Damat İbrahim Paşa
    E) Alemdar Mustafa Paşa


    22. Yabancı mallar hangi yüzyıldan itibaren Osmanlı ticaretini olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır?
    A) 16. YY.
    B) 17. YY.
    C) 18. YY.
    D) 19. YY.
    E) 20. YY.


    CEVAPLAR
    1 D 13 A
    2 B 14 C
    3 D 15 D
    4 D 16 C
    5 E 17 D
    6 D 18 D
    7 C 19 E
    8 A 20 D
    9 B 21 B
    10 C 22 C
    11 D
    12 A
     



  2. aslı0607 Well-Known Member

    sitenize üye olmakla çok doğru tercih yapmışım çok saolun harika bir site
     

Sayfayı Paylaş