kırmızı panda

Konusu 'Diğer Resimler' forumundadır ve yaren38_20 tarafından 10 Ocak 2008 başlatılmıştır.

  1. yaren38_20 Well-Known Member


    Kırmızı Panda
    Çoğunlukla otçul beslenen ve özellikle bambu yiyici olan kırmızı panda,memeli bir hayvandır.Çin'in güneyinde,Hindistan'da,Nepal'de görülebilen kırmızı pandanın Çin'deki diğer bir adı internet kullanıcıların aşina olduğu bir isim olan "Firefox".

    [​IMG]


    Küçük panda (Ailurus fulgens), Kızıl panda olarak da bilinir, etçiller (Carnivora) takımından çok ürkek ve tehlike altında olan bir tür. Üstünü yalıyarak temizlerken bir kediyi andırdığı için "Kedi ayısı"da denilir. Zoolojik sınıflandırılmasının ayrıntıları hala tartışılmaktadır.

    Özellikleri

    [​IMG]


    Küçük pandanın uzunluğu 120 cm (+55-60 cm kuyruk), ayakta dururken boyu 28 cm ve ağırlığı 4,5 kg'a varır. Ömrü doğal olarak 9-10 yıla, hayvanat bahçesinde ise 14 yıla varabilir.

    Dış görünüşü ile ilk bakışta bir rakuna benzer ama rakundan daha zariftir. Üstü kızıl kahverengi veya bakırımsı kahverengi, altı ise parlak siyah renkdedir. Yüzündeki renkler her hayvanda az çok farklı olabilir; yüzü genelde beyaz renkdir ve kızıl kahverengi gözyaşı damlalarını andıran işaretler vardır. Burnu kısa ve siyah renk, kafası yuvarlağımsı ve kulakları orta büyüklükte ve sivri olur. Kuyruğu siyah-beyaz halkalıdır.

    Küçük panda pek ses çıkarmaz. Kendi aralarında iletişim kurmak için ötermiş ya da gıcırdarmış gibi sesler çıkarırlar.

    [​IMG]


    Yayılımı

    Küçük panda Himalaya'nın doğusunda Nepal'dan Çin'in Yunnan iline kadar uzanan bir coğrafyada yaygındır. Bu bölge içerisinde ılıman alanlarda (10-25°C), dev ormangülü [rhododendron]], büyük bambu ya da meşe ormanlarını ve 2000-4600m yüksekliği tercih eder.

    [​IMG]

    Davranış

    Küçük panda çok yetenekli bir tırmanıcıdır. Geceleri yiyecek arayışına çıkar, gündüzleri ise ağaçların dallarında uyuyarak geçirir. Sıcak havaya hiç katlanamaz; 25 dereceden daha sıcak havalarda sorun yaşayabilir. Zaten bu yüzden bütün gününü yüksek ağaç dallarında ya da mağaralarda uyuyarak geçirir.

    Tehlike sezdiklerinde ulaşılamayan ağaç dallarına ya da kayalık aralıklarına kaçarlar. Kaçmaya imkanları olmadığı taktirde iki ayak üstünde durarak olduklarından daha büyük görünmeye çalışır ve sivri tırnaklı ön ayakları ile kendilerini savunurlar, ve düşmanlarının üzerinde böylece bayağı derin yaralar bırakabilirler. Küçük panda tehlikeli bir hayvan değildir, ama köşeye sıkıştırıldığında kendini savunmasını iyi bilir.

    [​IMG]


    Beslenme

    En fazla yediği madde bambu filizleridir. Ayrıca kökler, otlar, meyveler, tohumlar, fındıklar yer ve ara sıra böcek, küçük kemiriciler, kuş yavruları avlar ve yumurta yer. Bunları elleri ile ağzına götürerek yer. Su içmek için elini suya sokar ve sonra yalar.

    Küçük pandanın düşmanları kar leoparı, sansar ve insandır. Ayrıca ormanların tahrip edilmesi de küçük pandaya büyük sorun yaratır.

    [​IMG]

    Üreme

    Küçük panda genelde yalnız yaşar ve ancak aralık ile şubat aylarında ki üreme zamanında bir eş arayışına çıkar. 120-140 gün süren bir gebeliğin sonunda 1-4 arasında yavru dünyaya getirirler. Yavrular 12 hafta yuvaya bağlı kalır ve en erken 18 ay sonra kendileri üreyebilir olgunluğa ulaşırlar. Erkek, yavruların bakımında çok nadir yardımcı olur.
    Münih Hellabrunn hayvanat bahçesinde bir küçük panda
    Münih Hellabrunn hayvanat bahçesinde bir küçük panda

    Çin'in güneybatısında çok fazla avlanılmıştır. Küçük pandanın postu ile halk tarafından çok tutulan şapkalar, kuyruğu ile de toz almak için küçük süpürgeler üretilmiştir. Küçük pandanın yaşadığı bölgenin insanları onun postunun kullanımını hatta geleneklerinin kaçınılmaz bir parçası haline getirmişlerdir; evlenen bir damat düğün eğlencesinde küçük panda postu taşımaktadır. Ayrıca yasadışı avlanıp yurtdışında ki hayvanat bahçelerine cüzi bir fiyat karşılığı satılmakta ve yaşadığı ormanlar hızla daraltılmaktadır

    Küçük panda UICN tarafından 1996 yılında tehlike altında türler listesine eklenmiş, ve bugün bulunduğu tüm ülkelerde koruma altına alınmıştır.

    [​IMG]

    Sınıflandırma

    Küçük pandanın zoolojik sınıflandırılması kolay değildir ve bu yüzden sınıflandırılması çok kez değiştirilmiştir. Frédéric Georges Cuvier adlı bilimcinin 1825 yılında bu türü bilim dünyasına ilk kez tanıştırdığından bu yana, sınıflandırılmasının her noktası çok kez tartışılmıştır. Hatta küçük pandanın etçiller takımına ait olduğundan şüphelenenler bile vardır. İlk başta sırf dış görünüşleri dikkate alınarak rakungiller familyasına yerleştirilmiştir. Daha yeni zamanlarda DNA analizleri yapılmış ve ayıgiller familyasına uygun görülmüştür. En yeni molekülerbiyolojik araştırmalar yapıldıktan sonra tek başına Ailiridae adında bir familyaya konulmuştur. Ama tartışmalar hala devam etmektedir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     



  2. ShaDow_19 Well-Known Member

    Kırmızı Panda anladıkta pandaya benzemiyor hiç :D Paylaşım için sağol...
     
  3. elif Moderator

    firefox bundanmı geliyormuş..
     
  4. Pelin Super Moderator

    bilgi için teşekkürler yaren
     
  5. desayamu Well-Known Member

    ama cok tatlı ve farklı bi hayvan
     

Sayfayı Paylaş