İlyas Salman

Konusu 'Biyografiler' forumundadır ve RüzGaR tarafından 25 Ocak 2008 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    İlyas Salman (1954 - .... )


    1954 yılında Malatya ilinin Arguvan ilçesi Asar Köyü'nde doğdu.

    Malatya Turan Emeksiz Lisesi'nden mezun oldu, konservatuarda eğitim görürken son sınıfta okuldan kovuldu. Oyunculuğa İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda başladı. Uzun yıllar sinema oyunculuğu yaptı. Sinemada köylü tiplemeleri ile tanındı.

    Sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki sinema filmi bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli tarzda şiirleri ve türkü albümleri bulunmaktadır. 1997-2000 yılları arasında 3 yıl boyunca Ankara Birlik Tiyatrosu'nda sahneye çıkmıştır. Son olarak İleri Yayınları'ndan Hasretim Sansürlüdür isimli şiir kitabı çıkmıştır.

    Devrim adında bir kızı, Temmuz Ali adında bir oğlu vardır.

    Türksolu adlı dergide yazı yazmaktadır.


    Filmografi

    Oyuncu

    Adressiz Sorgular (2006)
    Sis ve Gece (2006) - Cuma
    Güneş de Karanlığa Düşer (2003)
    Sen Hiç Güneşte Üşüdün mü? (2003)
    Çığlığın Dağlarda Yükselir (2003)
    Fakiro (2001)
    Gülerken Ağladık (1998)
    Tatil Belası (1997)
    Yasemince (1997)
    Rambo Ramiz (1995)
    Tek Ayaklı Kuşlar (1995)
    Karımı Aldatamam (1995)
    Antika Kabadayı (1995)
    Naylon Karı (1995)
    Yoksa Yaşlandım mı? (1994)
    Talihsiz Bilo (1994)
    Sarhoş (1994)
    Kızlar Sınıfı (199
    Zavallı (1990) - Ali
    Aile Bağları / Deli Fişek (1990)
    Kınalı Hanzo (1989) - İlyas
    Afacan (1989)
    Aptal Aşık (1988)
    Keklik Ali (1988)
    Fikrimin İnce Gülü / Sarı Mercedes (1987) - Bayram
    Gönlü Bol (1987)
    Aşk Peşinde (1987) - İlyas
    Ava Giden Avlanır (1986)
    Ben Milyoner Değilim (1986)
    Karaman'ın Koyunu (1986)
    Sen Neymişsin Be Abi (1986)
    Deliye Hergün Bayram (1985)
    Köfteci Holding (1985)
    Sarı Öküz Parası (1985)
    Fakir Milyoner (1985)
    Para Babası (1985)
    Ekmek Elden Su Gölden (1985)
    Uyanıklar Dünyası (1985) - İlyas
    Ya Ya Ya Şa Şa Şa (1985)
    Kızlar Sınıfı (1984) - İlyas Hoca
    Şekerpare (1983) - Cumali
    Şaşkın Ördek (1983) - Halil İbrahim
    Aptal Kahraman (1983) - Şahan
    Çiçek Abbas (1982) - Abbas
    Dolap Beygiri (1982) - Ali
    Çirkinler de Sever (1981) - Mazlum
    Hababam Sınıfı Güle Güle (1981) Mehmet
    Beş Parasız Adam (1980)
    İbişo (1980) - İbişo
    Banker Bilo (1980) - Bilo
    Talihli Amele (1980) - Mehmet Ali
    Yedi Kocalı Hürmüz (1980)
    Erkek Güzeli Sefil Bilo (1979) - Bilo
    Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1978) - Bilo Ağa
    Sultan (1978) - Bekçi Kolombo
    Kibar Feyzo (1978) - Bilo
    Baskın (1977)
    Çöpçüler Kralı (1977) - Kapıcı

    Yönetmen

    Zavallı (1990)
    Aile Bağları / Deli Fişek (1990)

    Senaryo yazarı

    Zavallı (1990)
    Aile Bağları / Deli Fişek (1990)

    Tiyatro oyuncusu

    Gurbet Kuşları

    Müzik albümleri

    Yaram Sızlar
    Söze Güneş Doğdu
    Türkülerimiz Var Söylenecek
    Aramayın Beni Başka Yerde
    Dağların Ardı Nazlıdır
    Doğdukları Yerde Doymayanlar
    İnadına Türküler

    Kitapları

    Kırmızı Beyaz Türksolu Yazıları (2007)
    Hasretim Sansürlüdür (2006)

    Aldığı ödüller

    1993 Ankara Film Festivali, "En İyi Erkek Oyuncu" Ödülü, Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mercedes
    2007 Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun Film Yarışması "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" Ödülü, Sis ve Gece
     



Sayfayı Paylaş