Goriller hakkinda (Gorillas) bilgi ve resimleri

Konusu 'Hayvanlar Alemi' forumundadır ve Pelin tarafından 6 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

  1. Pelin Super Moderator


    Goriller hakkinda (Gorillas) bilgi

    [​IMG]

    Goriller

    Yaşadığı yerler Afrika'nın geniş ormanlarında Özellikleri Maymungillerin en iri ve güçlüsü, 2 metre uzunluk, 200-300 kg ağırlıkta olanları vardır. Kolları dizlerine erişecek şekilde uzundur. Bitkisel besinler yer. Ömrü 20-30 yıl Çeşitleri Tek türdür. Dağ gorili ve ova gorili olmak üzere iki alt türü vardır. Afrika'nın geniş ekvatoral ormanlarında yaşayan maymunlar (Primates) takımının en iri gövdeli ve güçlü hayvanı.turkeyarena.com Erkek goril 180-200 cm boyunda ve 200 kg ağırlıktadır. 300 kg gelenleri de vardır. Dişiler daha ufak olup, 100 kilogramı geçmez. Sürüler halinde gezer. Kolları ayak dizlerine kadar uzundur. Göğüs kafesi çok gelişmiş, gözleri yuvalarına gömük ve burnu basıktır. Keskin dişleri vardır. Vücudu kırmızı-esmer kıllarla örtülüdür. Rahatsız edilmedikçe insana pek saldırmaz. Fakat korkunç ve müthiş olarak şöhret bulmuştur. Dört-beş kişi bir gorili zaptedemez. Goril saldırısına uğrayan bir avcı, ilk kurşunda vuramazsa gorilin tırnaklı pençeleriyle parçalanır. Yürürken kolların yumruklarına ve ayak tabanlarının dış kenarlarına basar. Parmak dipleri kısa bir zar ile birbirine bağlı ise de, baş parmaklar serbesttir ve kavrama özelliğine sahiptir. Ayak tabanları içe doğru olduğundan ağaç dallarını kolayca kavrarlar. Ağaç üzerinde dolaşırken tutunacağı dalın vücut ağırlığını çekip çekemeyeceğini uzun kollarıyla deneyip anlamadan üzerine atlamaz.
    Goril, haşin ve çok tehlikeli olarak bilinirse de, bu pek doğru değildir. Son derece sakin ve çok az gıda ile doyduğu zaman bile kendini rahat hisseden bir hayvandır. Aslında leoparlar dışında pek korktuğu başka hayvan da yoktur. Hemcinsleri ile de kavga etmez.turkeyarena.com Goriller genelde küçük aile grupları halinde yaşarlar. Grup, erkek bir lider, 4-5 dişi ile yavrulardan meydana gelir. Grup lideri en az on yaşında olur. Gümüş renkli sırtından dolayı rahatça grup içinde fark edilir. Grubun hareketi lider tarafından yönetilir. Erkek goril, bazan sürüsünde otoriteyi sağlamak için iki ayağı üzerine dikilerek kızgın vaziyette göğsünü yumruklar. Yan yan yürüyerek sinirli kükremeleriyle çevresine gözdağı verir.
    Goriller, filiz, yaprak ve meyvelerle beslenirler. Beslenmek için gündüzleri her yerde dolaşırlar.Göçebe olanları her gece bir yerde kamp kurar. Dişi ve yavrular ağaçların orta yükseklikteki dallarında yuva kurarak orada yatarlar. İri gövdeli erkekler ise, ağaç dibinde dallardan yaptıkları basit yataklarda sırtlarını ağaca yaslamak suretiyle oturarak uyurlar. Goriller yuvalarını her gün yeniden tertipleyerek döşerler.
    Goriller sadece Afrika'da yaşarlar. Dağ gorillerinin başında uzun bir saç perçemi bulunur. Ova gorillerinde bu yoktur. Dağ gorillerinin nesli, yasak alanlarda avcılık yapanların cinayetleri yüzünden tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dağ gorilleri sadece Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda arasındaki Virungas yanardağ silsileleri üzerinde yaşamaktadır. Bunlardan ancak 280-300 kadarının hayatta kalabildikleri tahmin edilmektedir. Ova veya vadi gorilleri diye adlandırılan öteki alt tür ise, Kongo, Gabon, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyetinde mevcuttur. Bunların sayısı da 15-30 bin arasında tahmin edilmektedir.
    Gorillerin en korkutucu durumu, ayağa kalkıp yumruklarıyla kıllı göğüslerini dövmeleri anıdır. Bu sadece karşısındakine ikaz özelliğini taşıyan bir harekettir. Bir saldırının başlangıcı olarak kabul edilmelidir. Yumuşak ifadelerle kendisine hitab edildiği zaman birdenbire sakinleşir. Kişi kaçmaya kalkarsa, en kötü ihtimalle arkasından yetişip sırtına bir ceza ısırığı kondurur.turkeyarena.com Eğer bağırıp çağırmaya başlanır ve telaşa kapılınırsa, kişiyi öldürmesi ihtimali gibi korkunç bir durum ortaya çıkabilir. Çünkü o da telaş sebebiyle korkmuş ve kendini koruma içgüdüsünü harekete geçirmiştir.
    Goriller yavrularına çok düşkün olup, onları göğsünde taşırlar. Dişiler 6, erkekler 8 yaşında erginleşir. Belli bir üreme mevsimleri yoktur.Yavru, 260 gün süren bir gebelikten sonra doğar. Üç yaşından küçük olanlar yuva yapmaz, anneleriyle beraber uyurlar. Tabii düşmanları pars ve insanlardır. Yaşlandıkça renkleri griye döner. Evcilleştirilmez.Hayvanat bahçelerinde uysal gorillere rastlanırsa da bunlara pek güvenilmez.​

    Goril resimleri

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     



  2. Pelin Super Moderator

    Gorilla

    [​IMG]

    Klasse: Mammalia (Säugetiere)

    Ordnung: Primates (Primaten)
    Familie: Pongidae (eigentliche Menschenaffen)
    Gattung: Gorilla (Gorillas)
    Art: Gorilla gorilla
    Verbreitung: Flachlandgorillas kommen in Gabun, Kamerun, Nigeria und Zaire vor. Berggorillas leben in Ruanda, Uganda und Tansania.
    Lebensraum: Tropische Regenwald im Flachland oder Gebirgswälder.
    Maße und Gewichte: Körperlänge: bis 190 cm
    Gewicht: bis 220 kg (Männchen) bzw. bis 100 kg (Weibchen)
    Fortpflanzung: Eine bestimmte Paarungszeit gibt es bei den Gorillas nicht. Nach einer Tragezeit von rund 260 Tagen wird in der Regel ein Junges geboren. Zwillingsgeburten kommen zwar vor, sind aber sehr selten. Das Junge wiegt bei der Geburt etwa 1800 bis 2300 Gramm und ist von graurosa Farbe. Das Neugeborene ist am Rücken leicht und am Kopf bereits stark behaart. Die Haut färbt sich nach wenigen Tagen zu dem typischen Schwarz. Obwohl die Augen sofort offen sind, können die Jungen erst nach rund einer Woche scharf sehen. Nach etwa 9 Wochen beginnt der Nachwuchs herum zu kriechen und im Alter von 9 Monaten kann er aufrecht laufen. Geschlechtsreif werden die Weibchen mit 6 - 7 Jahren, die Männchen mit 8 - 9 Jahren. Richtig Erwachsen werden die Männchen aber erst mit 14 - 15 Jahren.

    [​IMG]

    Gorillas sind friedfertige Tiere, die nur angreifen, wenn sie zuvor schwer gereizt wurden. Die Tiere leben in Gruppen von 2 bis 30 Mitgliedern und werden von einem starken Männchen angeführt. Wittert das Leittier eine Gefahr, weicht es mit seiner Gruppe viel lieber aus, als es auf eine Konfrontation ankommen zu lassen.
    Die Gorillas leben in freier Wildbahn ausschließlich von pflanzlicher Kost. Es wurde noch niemals beobachtet, das die Tiere Fleisch, Eier oder Insekten fraßen, obwohl sie in Gefangenschaft solche Kost bereits akzeptiert haben. Als Revier beanspruchen Gorillas ein Gebiet von etwa 20 Quadratkilometer. Die Tiere scheinen ihr Territorium allerdings völlig willkürlich zu durchstreifen. Geschlafen wird dort, wo der Trupp gerade bei Einbruch der Dunkelheit ist. Gibt es geeignete Bäume in der Nähe, flechten die Weibchen und Jungen aus Zweigen und Blättern ein Schlafnest. Jungen unter 3 Jahre schlafen in der Regel im Nest ihrer Mutter. Die erwachsenen Männchen dagegen schlafen immer auf dem Boden.
    Gorillas haben kein zusammenhängendes Verbreitungsgebiet mehr. Die vorhandenen Populationen teilt man heute in drei Gruppen auf. Zum ersten die Tiere im flachen Westen Zentralafrikas (Gorilla gorilla gorilla). Sie sind im allgemeinen braungrau und der für ältere Männchen typische graue Rückenstreifen erstreckt sich bis auf die Oberschenkel. Die im Tiefland des Kongo lebenden Tiere (Gorilla gorilla graueri) dagegen sind von schwarzer Farbe mit einer viel kleineren Rückenzeichnung. Schließlich gibt es noch die Berggorillas (Gorilla gorilla beringei), die in den Gebirgen um den Kiwusee bis zu einer Höhe von 3600 Meter leben. Sie sind den östlichen Flachlandgorillas ähnlich bis auf ihre kürzeren Arme und die längere Behaarung. Die Unterscheide sind jedoch nur mit einem geschulten Auge zu erkennen.
    Die Gorillas laufen gewöhnlich auf allen vieren. Sie treten dabei mit der gesamten flachen Fußsohle auf. Vorne stützen sie sich auf die umgeknickten Fingerknöchel. Den größten Teil ihres Lebens verbringen diese Primaten auf dem Boden. Auf Bäume klettern eigentliche nur die Jungen und die Weibchen. Leider sind diese prachtvollen Tiere heute akut vom Aussterben bedroht. Immer noch werden die Tiere von Wilderern erschossen, nur um ihre Köpfe, Hände und Füße als Trophäen und Souveniers zu verkaufen. Die scheuen Berggorillas sind zudem durch die Einengung ihres Lebensraumes durch den sich immer weiter ausbreitenden Menschen gefährdet
    www.turkeyarena.com
     

Sayfayı Paylaş