Göçmen olmayan Amerikan Vizeleri

Konusu 'Yurtdışı-Göçmenlik' forumundadır ve EjjeNNa tarafından 13 Haziran 2007 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. EjjeNNa Administrator


    Göçmen olmayan Amerikan Vizeleri

    Amerika Birleşik Devletleri'ne ziyaret amaçlı gelen yabancı ülke vatandaşlarının alması gereken tüm vize tipleri 'göçmen olmayan vizeler' kategorisi altında bulunur. Bir başka deyişle, bu ülkede geçici süre kalma amaçlı giriş yapan kişiler 'göçmen olmayan' statüsündedirler. Turistik, eğitim, geçici süre çalışma gibi amaçlarla yapılan giriş-çıkışları kapsayan bu kategori altındaki çok çeşitli vize tipleri arasında konumuz gereği F1 Öğrenci Vizesi ve H1 Çalışma Vizesi üzerinde ayrıntılı olarak duracağız; J1 ve M1 gibi diğer öğrenci vizelerine de ayrıca değineceğiz.
    • F1 Öğrenci Vizesi
    • H1 Çalışma Vizesi
    • Diğer Öğrenci Vizeleri
    • Turist Vizeleri
    Amerika'da eğitim veya başka bir amaçla iletişime geçtiğiniz kuruluşlar hangi vize türüne başvuracağınızı bildirir ve başvuru için gereken belgeleri size ileterek vize işlemlerine başlayabilmenizi sağlarlar.

    NOT: Göçmen olmayan vizeler başvuru ücreti 01 Kasım 2002 tarihi itibari ile 100 USD olarak belirlenmiştir.

    Göçmen Olmayan Vizeler:

    A-1, A-2, A-3 : Yabancı Diplomatlar

    A-1: Büyükelçi, Bakanlar, Diplomatlar, Konsolos yetkilileri ve aileleri

    A-2: Diğer yabancı hükümetlerin yetkilileri, çalışanları ve aileleri

    A-3: A-1 ve A-2 vizesi sahiplerinin yanında çalışan işçileri, hizmetçileri ve aileleri

    B-1, B-2: Turistler

    B-1: İş amaçlı turist vizesi

    B-2: Gezi amaçlı turist vizesi

    C-1, C-2, C-3: Transit yolcular

    C-1: Amerika bağlantılı seyahat edenlerin aldığı transit vizesi

    C-2: Birleşmiş Milletler bölgesinden transit geçmeye yetkili yabancılar

    C-3: Transit geçiş yapan yabancı hükümet yetkilileri, aileleri, hizmetçileri ve özel çalışanları

    D: Takım üyesi

    D-1: Gemi kaptanları ve çalışanları, havayolları çalışanları gibi takım üyelerine verilen vize türüdür. D-1 vize taşıyıcısı Amerika'da çalışamaz ya da statüsünü değiştiremez.

    E-1, E-2: Tüccar ve yatırımcılar

    E-1: Anlaşmalı tüccar, eşi ve küçük çocuklarına verilen vizedir. Kendi ülkesi ile Amerika arasında ticaret yapan kişi ve firmalara düzenlenen vize türüdür.

    E-2: Anlaşmalı yatırımcı, eşi ve küçük çocuklarına verilir. Amerika'da önemli yabancı yatırım yapanlara düzenlenir.

    F-1, F-2: Öğrenciler

    F-1: Amerika'da okula gidecek tam zamanlı öğrenciler

    F-2: F-1 vizeli öğrencinin eşi ve küçük çocukları

    G-1, G-2, G-3, G-4, G-5: Uluslararası örgüt çalışanları

    G vizesi, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası İşçi Örgütü gibi uluslararası örgütlerin çalışanlarına verilir.

    G-1: Uluslararası organizasyona üye, tanınmış yabancı hükümetlerin başkan temsilcileri, çalışanları ve aileleri

    G-2: Tanınmış yabancı üye hükümetlerin diğer temsilcileri

    G-3: Uluslararası organizasyona üye olmayan ya da tanınmamış yabancı hükümet temsilcileri ve aile üyeleri

    G-4: Uluslararası organizasyonun yetkilileri ve çalışanları ile aileleri

    G-5: G-1, G-2, G-3 ve G-4 vize sahiplerinin hizmetçileri, uşakları veya kişisel çalışanları

    H-1A, H-1B, H-2A, H-2B, H-3, H-4: İşçiler

    H-1A: Profesyonel hemşireler için düzenmiş olan H1-A vizesi 1995'de yürülükten kaldırılmıştır. (1995'den önce bu vize türüne sahip olanlar 1997 yılına kadar vizelerini kullanabildiler. 1995 yılı itibari ile profesyonel hemşireler H1-B kategorisi kapsamına alındılar.)

    H-1B: Özellikli mesleklerde çalışan profesyonel geçici işçiler

    H-2A: Mevsimlik ya da geçici işlerde çalışan tarım işçileri

    H-2B: Geçici hizmet ya da işlerde çalışan yetenekli ya da yeteneksiz işçiler

    H-3: Stajyerler

    H-4: H-1, H-2 ve H-3 vize sahiplerinin eşleri ve küçük çocukları

    I: Yabancı basın ve medya mensupları, eşleri ve çocukları

    J-1, J-2: Değişim programlarına katılanlar

    J-1: Kabul edilen programlardaki değişim ziyaretçileri

    J-2: J-1 vize sahibinin eşi ve çocukları

    K-1, K-2, K-3, K-4: Nişanlılar, Evliler ve Çocukları

    K-1: Amerikan vatandaşı ile evlenecek ve Green Card'a müracat edecek olan nişanlılar

    K-2: K-1 vizesine başvuran nişanlıların çocukları

    K-3: Amerikan vatandaşı ile evli ve Green Card'a müracat edecek olan eşler

    K-4: K-3 vizesine başvuran eşlerin çocukları

    L-1A, L-1B, L-2: Çok uluslu şirketlerde çalışanlar

    L-1A: Çok uluslu şirketde çalışıp Amerika'daki şubesine ya da ana firmaya transfer olan yönetici ve müdürler

    L-1B: Çok uluslu şirketde çalışıp Amerika'daki şubesine ya da ana firmaya transfer olan uzman çalışanlar

    L-2: L-1 vizesine sahip kişilerin eş ve çocukları

    M: Amerika'da mesleki ve teknik konularda eğitim veren programlara katılmak isteyen kişiler

    N-8, N-9

    N-8: Özel göçmen olarak seçilmiş yabancı bir çocuğun anne ve babası

    N-9: Özel göçmen olarak seçilmiş yabancı bir ailenin çocuğu

    NATO-1, NATO-2, NATO-3, NATO-4, NATO-5, NATO-6, NATO-7: NATO çalışanları

    NATO-1: NATO'ya üye ülkenin sürekli başkan temsilcisi ve ailesi

    NATO-2: NATO'ya üye ülkenin diğer temsilcileri ve aileleri

    NATO-3: NATO'ya üye ülkelerın resmi yetkilileri ve aileleri

    NATO-4: NATO'nun diğer yetkilileri ve aileleri

    NATO-5: NATO'nun misyonunda çalışan ama NATO-4 vizesine sahip olamayan uzmanlar ve onların bağımlıları

    NATO-6: NATO'ya üye ülkelerın sivil çalışanları ve aileleri

    NATO-7: NATO-1, NATO-2, NATO-3, NATO-4, NATO-5, AND NATO-6 vizesine sahip kişilerin hizmetlileri, uşakları veya kişisel çalışanları

    O-1, O-2, O-3: Üstün yeteneğe sahipler

    O-1: Bilim, sanat, eğitim, iş, eğitim ve atletik alanlarda üstün yeteneğe sahip yabancılar

    O-2: O-1 vize taşıyıcılarına refakat eden belli yabancılar

    O-3: O-1 vize taşıyıcılarının aile üyeleri

    P-1, P-2, P-3, P-4: Sanatçılar

    P-1: Uluslararası tanınmış eğlence grubunun üyesi veya uluslararası sporcular

    P-2: Karşılıklı değişim programındaki sanatçı veya prezantetörler

    P-3: Kültürel programdaki sanatçı veya prezantetörler

    P-4: P-1, P-2 ve P-3 vizesine sahip kişilerin eşleri ve çocukları

    Q-1: Uluslararası kültürel değişim program katılımcıları

    R-1, R-2: Din adamları

    R-1: Din adamları

    R-2: R-1 vizesi sahiplerinin eş ve çocukları

    S-5, S-6: Suçlar ile ilgili bilgi toplayan kişiler

    S-5: Suç örgütleri ya da çeteler ile ilgili önemli bilgi toplayan kişiler

    S-6: Terörizm ile ilgili bilgi toplayan kişiler

    TN: North American Free Trade Act (NAFTA) profesyonelleri

    TD: NAFTA profesyonellerinin eş ve çocukları
     



Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş