Fiiller (Eylemler) Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Türkçe-Edebiyat' forumundadır ve RüzGaR tarafından 26 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Fiiller (Eylemler) Test Soruları ve Cevapları
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, zaman kavramı bildirmemektedir?

    A) Bundan böyle karşıya geçerken arabalara dikkat et.

    B) Her sabah yarım saatlik bir yürüyüş yapıyor.

    C) Onu merak etmeyin, biraz sonra geleceğini söyledi.

    D) Üniversite yıllarında ailesinin maddî durumu iyi olmadığı için hem çalışmış hem okumuş.

    E) Her sabah kalkıp kahvaltıyı hazırladıktan sonra çocukları kaldırırım.


    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapısı bakımından birleşik bir sözcüktür?

    A) Aynada, artık olgunluğunu yansıtan yüzüne baktı.

    B) İki dili bu kadar mükemmel kullanan bir yazar gösteremezsiniz.

    C) Her aile çocuğunun eğitimi için iyi bir ortam sağlamalı.

    D) Ayaklarıma kara sular indi sabahtan akşama kadar çarşıda dolaşmaktan.

    E) Doğru bildiklerini her ortamda çekinmeden açıkça söyler.


    3. (I) Çocuğun, duygularını ifade etmesine olanak verilmelidir. (II) Kızgınlığı, hüznü, korkusu ve neşesi hep., utanca boğulmuştur; çocuğun en baskın duygusu utançtır. (lll)Çocuk, zamanla her duygudan, utanç duyar. (IV) Bu insan kendi öz kişiliğini sosyal maskeler arkasına saklamaya çabalar. (V) Görünüşte gülen, bir kişi izlenimi veren bu maskenin ardında yalnız bir insan olarak yaşar.

    Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi çekimlenmiş bir fiil değildir?

    A) I.

    B) II.

    C) III.

    D) IV.

    E) V.


    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapısı bakımından ötekilerden farklıdır?

    A) Karlı bir kış günü tavşan avına giderken bana hikayesini anlattı.

    B) Eşyalarını yerleştirmeden önce masanın üzerini güzelce temizledi.

    C) Kalabalık dağıldıktan sonra ortalıkta kimsecikler kalmadı.

    D) Adamın yüzündeki yumuşak ifade, duydukları karşısında birden bire sertleşti.

    E) Bu adamın gizemli yüzü nedense her gördüğümde içimi ürpertiyor.


    5. I. Vapur gözden kayboluncaya kadar elini alnına siper ederek uzun süre baktı.

    II. Bütün sevdiklerini, hatıralarını geride bırakarak hiç bilmediği bir ülkeye doğru yola çıktı.

    III. Vapurun güvertesinde dakikalarca tanıdık bir yüz aramasına rağmen bulamadı.

    IV. Bir süre, bir kenara çekilip uçsuz bucaksız denize bakakaldı.

    V. Gözyaşları, yanaklarına düşen yağmur damlalarına karışıp gitti.

    Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangilerinde birleşik eylem kullanılmıştır?

    A) I. ve II.

    B) II. ve III.

    C) III. ve IV.

    D) III. ve V.

    E) IV. ve V.


    6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem çekimlenmiş bir fiil değildir?

    A) İnsan yağmur kokan bir güneşe karşı Hatırlar bir gün geç kaldığını

    B) Ayın nuru çok uzaklara gider Geceye bırakıp yorgun yüzünü

    C) Söylenmemiş aşkın güzelliğindedir Kâğıtlarda yarım kalmış şiir

    D) Yolunu gözlüyor lamba ve merdiven Susmuş ninnilerle gıcırdıyor beşik

    E) Lavanta çiçeği kokan ellerinin üstü Hoyrat kış akşamları arar yüzümü


    7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem farklı kiptedir?

    A) Yıllarca siyah ufka bakarak derin derin Bekledik gelmeyecek yağmurunu göklerin

    B) Çamurlu sulara eğik dudağı İçilmesi beklenen suya değdirin

    C) Bu akşam, artık seni anmayan İstanbul'un Bomboş bir yerinde uyumak istiyorum.

    D) Gemiler geçer rüyalarımdan Allı pullu gemiler, damların üstünden

    E) Pencerenden bir gül attığın zaman Işıklarla dolacak kalbimin içi.


    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "olmak" sözcüğü, yardımcı eylem olarak kullanılmamıştır?

    A) Eskiden kasabanın ileri gelen zenginlen başı darda kalanlara yardımcı olurlardı.

    B) Çocuğunun bir trafik kazasındaki feci ölümü zavallının içine dert olmuştu.

    C) Yağmurlar birkaç gün daha böyle yağmaya devam ederse bu yıl ürünler bol olacak.

    D) Hiç merak etmeyin en geç uçağın kalkmasına yarım saat kala havaalanında oluruz.

    E) Çok uğraştım, ama en sonunda ikna oldu.


    9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlıdır?

    A) Nüfus yoğunluğu ve ekonomik sorunlar büyüme hızını olumsuz yönde etkiliyor.

    B) İşçi temsilcileri ve hükümet yetkilileri uzlaşmak için tekrar toplanacaklarmış.

    C) Bu lokantada ev yemekleri güzel bir servisle size sunuluyor.

    D) Günlük ya da haftalık gazetelerden alıntılar yapmak gerekebilir.

    E) Bu programda sanatçıların karşılaştıkları sorunlar üzerinde duruldu.


    10. Küçüklüğümde bir masal dinlemiştim. Bilmem hangi küçük sultanı kaçırmak için uzak bir dağın arkasından bir eski zaman ordusu geliyormuş. Askerler gündüzleri mağaralarda saklanıyor, geceleri yürüyorlarmış. Karanlıkta görünmemek için bütün vücutlarını siyah kefenlere sarıyorlarmış. Böylece aylarca zaman yol gittikten sonra, tam şehri basacakları gece Allah küçük sultana acımış, karanlıkta sinsi sinsi ilerleyen bu siyah kefenli gece ordusunu taşa çevirmiş.

    Bu parçada birleşik zamanlı kaç eylem vardır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5


    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem kipinde zaman kayması yoktur?

    A) Ertesi gün akşama doğru, yağmurlu bir havada, Haydarpaşa istasyonuna iniyorum.

    B) Karşı yakadan gelen müşterilerini, kapının dışında iken karşılıyordu.

    C) O akşam eve geldiğinde hiç ummadığı bir tavırla karşılaşıyor.

    D) Ailesi muhacirlik yıllarında üç yıl boyunca bir dilim ekmeğe muhtaç yaşar.

    E) Evine geldiği zaman, annesinin iplere dizip ağaçlar arasına astığı kırmızı biberleri görecek.


    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem kipinde zaman kayması yoktur?

    A) Avcılar bu ormana her yılın sonunda geliyorlar.

    B) Bundan iki yıl önce ortaokula başlarken babası ona güzel bir takım elbise alıyor.

    C) Artık çevremizde ne güler yüzlü insanlar ne cıvıl cıvıl çocuklar kalıyor.

    D) Pencereden bahçenin havuzunu tamir eden işçiler görünüyor.

    E) Her bayram sabahı, bizi, daha güneş doğmadan, tatlı sesiyle uyandırıyor.


    13. Güneş kasabanın üstünde bir yerden doğmuştu. (II) Güneşin ilk ışıkları, sarı bir şerit gibi uzandı. (III) Sonra ılık bir şey ihtiyarın sırtına dokundu. (IV) Bir ışık demeti arkasından gizlice süzülüp, atların, arabanın üzerin*den aştı, karşıdan yayılarak gelen şeritlerle birleşti. (V) Geniş bozkır birdenbire gülümsedi, çiğ taneleri ışıl ışıl ışıldadı.

    Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlıdır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çekimlenmiş bir fiildir?

    A) Günümüzde yazarların çoğunun tek düşüncesi, başarının sarhoş eden mutluluğunu tatmaktır.

    B) Profesyonel bir futbolcunun eski takımına karşı bütün hünerlerini göstererek oynaması gayet doğaldır.

    C) Bu olaydan birkaç gün sonra elinde bir demet kırmızı gülle ziyarete gelmişti bizi.

    D) İki yüzden fazla eseriyle bir nesle okuma zevkini tattıran esaslı bir Tanzimat sanatçısıdır.

    E) Şiir, duyguların kağıda yazılmış biçimidir.


    15. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla çekimlenmiş eylem kullanılmıştır?

    A) Yılların telaşla bu kadar çabuk Geçip gideceği akla gelir mi

    B) Keder sokulgan adımlarıyla Gelip kıvrılıyor yüreğime

    C) Sevdim seni delicesine İstedim sen de sevesin

    D) Yalnızlığımızla doldurup da her yeri Kaybolduk gecenin koynunda şimdi

    E) içimi titreten bir sestir her gün Saat her çalışında tekrar eder.


    Cevap Anahtarı: 1) A 2)B 3)B 4)C 5)C 6)C 7)B 8)D 9)B 10)D 11)E 12)D 13)A 14)C 15)C
     



Sayfayı Paylaş