Anlatım Bozuklukları Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Türkçe-Edebiyat' forumundadır ve RüzGaR tarafından 21 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. RüzGaR Super Moderator


    Anlatım Bozuklukları Test Soruları ve Cevapları
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir.
    B) Açlık ne dost,ne akraba,ne insanlık ne de hak tanımaz.
    C) Ne hikmettir ,şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar.
    D) Küllük, arka arkaya yaktığım sigara izmaritleriyle dolmuştu.
    E) Akıllı adam, kendi aklını kullanır;daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.


    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın.
    B) Eğer özgürce yaşamıyorsak, ölümü karşılamamız daha doğru olur.
    C) Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize daha iyi davranırdık.
    D) Voltaire, ölüm anında başında duran papaza: “İçimde güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his var.” dedi.
    E) Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.
    B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.
    C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.
    D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.
    E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.


    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Asırlar önce yaşamış büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.
    B) Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve öğüt veren en yakın arkadaşındır.
    C) Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil olamazdı.
    D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.
    E) Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.


    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi.
    B) Sincaptan ders alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek için üst dalı hedef alır.
    C) Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artarlar.
    D) Ağabeyini bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyordu.
    E) Kendi bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.


    6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) Mantık hatası
    B) Özne eksikliği
    C) Yüklem eksikliği
    D) Gereksiz sözcük kullanımı
    E) Tamlayan eksikliği


    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

    A) Rüştü, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.
    B) Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız, süt bozulur.
    C) Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum.
    D) Sanatçının eserini yazdığı mekan uygunsa, tabi ki daha orijinal eserler yazacaktır.
    E) Günde on kez telefon satan dükkana uğrardı.


    8. “Geçtiğimiz ay okulda yapılan toplantıya katılamamıştım.”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Özne – yüklem uyuşmazlığı
    B) Gereksiz sözcük kullanımı
    C) Mantık hatası
    D) Çatı uyuşmazlığı
    E) Tümleç eksikliği


    9. I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.

    II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM merkezine başvursun.

    III. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.

    IV.KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.

    V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.

    Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    10. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması bir anlatım kusurudur.”

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?

    A) Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.
    B) İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar.
    C) Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir.
    D) Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet edip sonra eve gelip yattım.
    E) Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri ,Adana’yı, bırakıp İstanbul’a gideceğim.


    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

    A) Ehliyet alabilmeniz için lise öğretiminizi tamamlamanız gerekir.
    B) Unutmayın, gelecek de bir gün gelecek.
    C) Yarın Siirt’ten Batman’a gidiyorum.
    D) Kral da dilenci de aynı iştahla acıkır.
    E) Ülkeler kılıçla alınır; adaletle korunur.


    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yapılan- dırılmış bir sözcükten kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

    A) Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır.
    B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir.
    C) Uzun süredir bu mahallede kasapçılık yapan Levent Efendi, dün vefat etti.
    D) Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.
    E) Yazımını bilmediğiniz bir kelime olursa, İmla Kılavuzu’na bakınız.


    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır, kimisi çıktığında.
    B) İnsanlar, birçok kez ölümden kaçmak isterken ölüme sürüklenmişlerdir.
    C) Bırakın hayat ilkbahar gibi, ölüm de dökülen sonbahar yaprakları gibi olsun.
    D) Birçok insanın değeri hayattayken değil; ancak öldükten sonra anlaşılır.
    E) Ayakta ölmek ,diz çöküp yaşamaktan daha iyidir.


    14. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkan yok mu?”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?(turkeyarena.net)

    A) Gereksiz sözcük kullanımı
    B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.
    C) Özne eksikliği
    D) İyelik eki eksikliği
    E) Çatı uyuşmazlığı


    15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaşamı boyunca” sözü gereksiz kullanılmıştır?

    A) Adamcağız, yaşamı boyunca çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için çalıştı durdu.
    B) Yaşamın boyunca bu vicdan azabını çekeceksin.
    C) Karısını ve çocuklarını öldüren adam yaşamı boyunca müebbet hapse mahkum oldu.
    D) Yaşamım boyunca bu yaptıklarını hatırlayacağım.
    E) Çocuklarınızın yaşamı boyunca mutlu olmasınıistiyorsanız onlara iyi bir eğitim veriniz.


    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “geri” sözcüğü cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz?

    A) Sendeki bütün kitapları geri alacağım.
    B) Fabrika işçileri geri işe alındı.
    C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade ediyorum.
    D) Eğer bir karar verdiyseniz, geri adım atmayın.
    E) Biraz daha geri gider misin?


    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) O mahur beste çalar Müşgan’la ben ağlaşırdım.
    B) Senin on yıl sonraki halini hatırladıkça üzülüyorum.
    C) Çocukları çok sevdiğini ve asla zarar veremeyeceğini söyledi.
    D) Ağabeyim ders çalışıyor, ben de bağlama çalıyordum.
    E) Sevmek, yalnızlığı göze alabilmektir çoğu zaman.


    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

    A) Aşk dilekleri,yüksek katlara bir türlü ulaşmazmış.
    B) Her zamankinden çok farklı bir mektup okuyacaksın.
    C) Divan Edebiyatı, Arap ve özellikle İran edebiyatının etkisiyle gelişmeye başlar.
    D) Çöplükten beslenenleri görünce bize anlatılan her şeyi unutmak istedik.
    E) Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra , hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur.

    Cevap Anahtarı
    1) E
    2) E
    3) A
    4) A
    5) E
    6) C
    7) D
    8) C
    9) D
    10) D
    11) A
    12) C
    13) A
    14) D
    15) C
    16) C
    17) E
    18) E
     



  2. RüzGaR Super Moderator

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu maçı, yaklaşık otuz bine yakın insan izlemişti.

    B) Gazetesindeki köşesinde, daha çok toplumsal konuları ele alır ve kamuoyu oluşturmaya çalışırdı.

    C) Yaşamı, tüm ayrıntılarıyla içinden geldiği gibi dizelere taşırdı.

    D) Tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle bu kent, insanı büyülüyor.

    E) Kasabadan birkaç yıl önce ayrılmış ve bir daha kasabaya dönmemişti.


    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yarışmada kazandığı bütün ödülleri Lösemili Çocuklar Vakfı'na bağışladı.

    B) Ben bir kedi, o bir fareyse mutlaka onu yakalarım.

    C) Her yıl buraya gelir, tatilimizin bir kısmını burada geçiririz.

    D) Kitap okumak ve müzik dinlemek için mutlaka zaman ayırıyorum.

    E) Çiçeklerin mis gibi kokuları odayı doldurdu.


    3. Adam (I) yeni (II) eşinin (III) çocuklarını benimseyip benimsemeyeceği (IV) kaygısı (V) içindedir.

    Numaralanmış yerlerden hangisine virgül getirtirse anlam bulanıklığı giderilmiş olur?

    A)l. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bütün bunlara belgeyi hazırlayan kişinin dikkatsizlik ve hiçbir şeyi önemsememesi neden oldu.

    B) Yazdığım her öykümü en yakınımdaki insanlara okutur, ondan sonra dergilere gönderirim.

    C) Hata yaptığını anlayan insanın özür dilemesi, onu küçültmez aksine yüceltir.

    D) İkide bir dönüp arkaya bakması hepimizi huzursuz etmişti.

    E) İngilizce bilmediğimiz için hiçbirimiz o turiste yardım edememiştik.


    5. Ona bakılırsa herkesin kendi geçmişine özlem çekmesi doğaldır.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

    A) "geçmişine" yerine "geçmişlerine" getirilerek

    B) "çekmek" yerine "duymak" getirilerek

    C) "kendi" sözcüğü cümleden çıkarılarak

    D) "doğaldır" yerine "olağandır" getirilerek

    E) "Ona" yerine "onlara" getirilerek



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yeni hükümet 280'e karşı 120 oyla güvenoyu aldı.

    B) Ona güvenimiz sarsıldı artık; ne yaparsa yapsın güvenemeyiz.

    C) Çalışmalarının sonucu onun yüzünü güldürdü.

    D) Emek sarf etmeden kazanılanların manevi olarak pek değeri yoktur.

    E) Nişanlılık sürecinde eşler birbirini çok iyi tanımalıdır.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Nüfus kaydını çıkartmak için buraya gelmişti.

    B) Bir ulus, gençlerin eğitimine önem vermek zorundadır.

    C) Ülkemizin dışsatım gelirleri en yüksek düzeyine ulaştı.

    D) Alkol kullanan sürücülerin kaza şansı daha da artmaktadır.

    E) Çevre kirliliği gün geçtikçe yayılıyor.



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözün çıkarılması cümlenin anlamını daraltmaz?

    A) Takımımız, dün çok büyük bir galibiyet elde etti.

    B) Bu eseri oluşturmak için hep birlikte çalıştık.

    C) İşler günden güne giderek arap saçına dönüyordu.

    D) Sanatçı pek erken yaşta hayata veda etmişti.

    E) Artık, sonbahar serin yüzünü iyice göstermeye başladı.


    9. (I) Dış dünyaya bağlı sanatçıların, genellikle görünen gerçeği değiştiremezler. (II) 1940'lı yılların sanatçıları da böyledir. (III) Bu kuşağın anlatımı son derece yalındır. (IV) Sanatçılar mecazlara, abartmalara hemen hiç yer vermemişlerdir. (V) Ancak bu sanatçılar yaşadıkları ortamı beğenmezler.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    10. Çocuk çevrede olup bitenlere ilgisiz ya da umursamaz görünür.

    Aşağıdakilerin hangisinde bu cümledekine benzer bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Şiir dil üzerine düşünmez, dili üretir.

    B) Bilgi bazen kolay bazen de bireyin uzun bir eğitim öğretim görmesiyle elde edilebilir.

    C) Folklor, hiçbir şeye düşman olmayan bir bilimdir.

    D) Sağlıklı bir kültür politikası oluşturmadığımızı söyleyebilirim.

    E) Genel müdür şirkete geldi ve denetledi.



    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Onun en büyük ideali dünya turuna çıkmaktı.

    B) Akşam olmadan bu işi bitirelim.

    C) Ameliyat olan çocuk kısa sürede sağlığına kavuştu.

    D) Yaralının sağ ön göğsünden iki kurşun çıkarıldı.

    E) Bu boş vermişliğe bir son vermemiz gerekiyor.



    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Oyunlar gerçeğe bir şey katmadan, yorumlanmadan yazılmış.

    B) Anılar, geçmişte yaşadıklarımızı söyleyip durur bize.

    C) Hiçbir zaman umutsuzluk ve karamsarlığa kapılmadım.

    D) Onun söyledikleri sık sık zihnimde yankılanır.

    E) O, şair olarak çok çabuk unutuldu gibi geliyor bana.



    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "öğretim" sözcüğü yanlış kullanılmıştır?

    A) Bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

    B) Okuma - yazma öğretimi televizyondan da yapılabilir.

    C) Bu öğretim yılına da birçok sorunla başladık.

    D) Öğretim yöntemleri sürekli bir gelişme içindeydi.

    E) Yurt dışında birkaç yıl resim öğretimi görmüştü.


    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bugüne dek insanlar arasında bir ayrım gözetmedik.

    B) Orman yangınlarına karşı herkes duyarlı olmalıdır.

    C) Sivil toplum örgütleri bu olaya tepki gösterdi.

    D) Bu konudaki her çeşit söylentiye aldırmayın.

    E) Bilgisayar teknolojisi durmadan değişiyor, gelişiyor.



    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

    A) Benim ve kardeşimin kaldığı otel farklıydı.

    B) Hava durumunu okumasını unuttular.

    C) Sarışın gözlüklü beyefendinindi bu çanta.

    D) Eğer söylediklerini uygulamadığın müddetçe başarıya ulaşamazsın.

    E) O, bütün şarkıları kendisine özgü bir şekilde yorumlar.



    17. "Kitabın konusunu çok beğendi ve bir solukta okuyup bitirdi." cümlesindekine benzer bir anlatır bozukluğu aşağıdakilerin hangisinde vardır?

    A) Öğlene doğru 12.30'da gelirsen bizi bulabilirsin.

    B) Her şeyi bir gün önceden hazırladım ve yemece çağırdım.

    C) Sen daha henüz ne yapacağına bile karar vermemişsin.

    D) Dolap yiyecekle ful doluydu.

    E) Olayın üzerinden aşağı yukarı tam on yıl germiş.



    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanımı anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

    A) Fransızca kurslarına katılacağım; fakat bu kursların yararlı olduğuna inanıyorum.

    B) İki günden beri yemiyor, içmiyordu; çünkü çok hastaydı.

    C) Biz, sizi çok aradık; ama siz bizi aramadınız.

    D) Olan biten her şeyi anlatacağım; ama izin vermiyorsunuz.

    E) Herkes roman yazamaz; zira roman yazmak büyük birikim ister.



    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çelişen sözlerin bir arada kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Söylediklerin hiç şüphesiz arkadaşının kulağına gitmiş olmalı.

    B) Bana yardım etmeyeceğini söyledi; ama içine sinmedi yardım etti.

    C) Eylülün sonuna doğru bu şehirden taşındılar.(turkeyarena.net)

    D) Bu yapıtın en önemli yanı, köylünün sorunlarını ilk kez işlemiş olmasıdır.

    E) Bilimsel yapıt yazabilmek, geniş bir bilgi gerektirir.


    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlamca çelişen sözlerin bulunması anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

    A) Konuklar galiba öğleden sonra gelecek.

    B) Bu konsere biz de gitmek istiyoruz.

    C) Öğleden sonra belki sizi ararız.

    D) Şurası kesin ki enflasyon, yıl sonunda artacak.

    E) Çocuklar mutlaka sinemaya gitmiş olmalılar.


    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Dengeli beslenemeyen insanlarda sağlık sorunları baş gösterir.

    B) C vitamini, vücudun direncini artırır; insanı güçlü kılar.

    C) Vücudumuzun her organizması, ayrı bir görev yapar.

    D) Nişastalı ve şekerli besinlerin çok tüketilmesi şişmanlamaya yol açar.

    E) Diş çürükleri zamanında tedavi edilmelidir.



    22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu olay hepimizin ilgisini çekti ve derinden etkiledi.

    B) Kendisini çok beğeniyor ve durmadan övünüyordu.

    C) Salondaki kargaşanın nedenini öğrenemedik.

    D) Beni çağırdı ve bana bir konuda fikrimi almak istediğini söyledi.

    E) Kazayı duyar duymaz olay yerine koştum.


    23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne-yüklem uyuşmazlığından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Sınavda iyi bir dereceye girdiğim için beni tebrik edip kutladı.

    B) Özgün yapıtlar mutlaka geleceğe kalırlar.

    C) Yapraklar sonbaharda hüzünle sararıp dökülüyorlar.

    D) Son şiirleri de bu kitapta yer alacakmış.

    E) Sazın telleri sert çalmaktan dolayı koptu.



    24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Öyle acemi ki ben onun eline su bile dökemem.

    B) Ekmeğini taştan çıkaran bu adama saygı duyuyorduk.

    C) Yarışmayı kaybedince boyunun ölçüsünü almıştı.

    D) Bu sözleri duyunca kan beynime sıçradı.

    E) Onun buraya geleceği bir ara kulağıma çalınmıştı.


    Cevap Anahtarı: 1)A 2)B 3)C 4)A 5)B 6)A 7)D 8)C 9)A 10)E 11)D 12)A 13)E 14)B 15)D 16)E 17)B 18)A 19)A 20)E 21)C 22)A 23)B 24)A 25)C
     

Sayfayı Paylaş